Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 στις 17.10

Συνάντηση παραδοσιακών χορών (Περσινοί-ές)

Δραστηριότητες έως και Κυριακή 8 Νοεμβρίου

Τρίτη 3 Νοε.: Στις 8 μμ., Συνέλευση του Κοινωνικού Κέντρου
___________________

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου- 2μμ συλλλογική κουζίνα
- 8:15 μμ, Από την Αναγέννηση στον Διαφωτισμό: Επιστήμη, Τέχνη και Φιλοσοφία την εποχή της Νεωτερικότητας. Στην 3η συνάντηση του κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη «Λαμπηδόνα», την Τετάρτη 4-11-2015, στις 8:30 μ.μ., ο Κώστας Στεργιόπουλος, συντονιστής των μαθημάτων, θα μιλήσει με θέμα «Επιστήμη και μεταφυσική στην εποχή της νεωτερικότητας: Η Κριτική Φιλοσοφία του Ιμμάνουελ Καντ»

____________________

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου

- 9 μμ προβολή του α' μέρους του ντοκιμαντέρ "Η μάχη της Χιλής", του Χιλιανού ντοκιμαντερίστα Patricio Guzman. Λίγα λόγια: Το ντοκιμαντέρ του Guzmán εξιστορεί ενδελεχώς το χρονικό της εκλογής του οραματιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε, τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη, την οργανωμένη αντίσταση του στις επιθέσεις των καπιταλιστικών κέντρων στην κυβέρνηση και εντέλει το πραξικόπημα Πινοσέτ.

Ρίχνοντας φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές των γεγονότων, ο Χιλιανός ντοκιμαντερίστας μας παραδίδει μια τοιχογραφία της εποχής, όχι σαν μια πανοραμική ματιά στην ιστορία, αλλά αποκαλύπτοντας τα αίτια των συμβάντων. Επίκαιρος όσο ποτέ -εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που έχει εξαντλήσει τις αντοχές των λαών- μας υπενθυμίζει πως οι τύχες μας βρίσκονται στα χέρια μας και μας ωθεί να αντιληφθούμε ότι η βάση των λαϊκών κινημάτων πρέπει να είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δανειζόμενος πολλά στοιχεία από το σινεμά βεριτέ- βρίσκοντας όμως το προσωπικό του ύφος- ο Patricio Guzmán μας χάρισε ένα επικό ντοκιμαντέρ, που τον τοποθετεί επάξια δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς του είδους όπως οι Chris Marker, Peter Watkins και D. A. Pennebaker.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη: Patricio Guzmán: Εικόνες ενάντια στη λήθη "Είμαστε ποιητές που προσπαθούν να βρουν στο χρόνο και τον τόπο, αληθινά αποτυπώματα των ανθρώπων". Πατρίσιο Γκουσμάν

Ο Πατρίσιο Γκουσμάν/ Patricio Guzmán έχει μια αξιοσημείωτη διαδρομή στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπογράφοντας έργα που ξεπερνούν το χρόνο και τον τόπο. Το έργο του, συμπορεύεται με την Ιστορία, εξελίσσεται και εμπνέει τόσο τους θεατές, όσο και την επόμενη γενιά δημιουργών. Απ' τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες παγκοσμίως, ο Πατρίσιο Γκουσμάν γεννήθηκε το 1941 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Σπούδασε κινηματογράφο στη Μαδρίτη και στα τέλη της δεκαετίας του '60 επέστρεψε στην πατρίδα του με στόχο να πραγματοποιήσει την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας. Η κοινωνικοπολιτική έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε όμως τη δεδομένη στιγμή στη Χιλή άλλαξε ριζικά τα σχέδια του δημιουργού, καθορίζοντας - σχεδόν ορίζοντας - την μετέπειτα πορεία του. Κατά την προεκλογική εκστρατεία του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο Γκουσμάν στρέφει την κάμερά του σε όσα διαδραματίζονται στους δρόμους της Χιλής, οριοθετώντας την αρχή ενός έργου - σταθμού στη φιλμογραφία του. Η μάχη της Χιλής /La batalla de Chile, (1972-'79), χωρισμένη σε τρία μέρη - Η εξέγερση της μπουρζουαζίας /La insurrección de la burguesía, Το πραξικόπημα/ El golpe de estado, Η δύναμη του λαού /El poder popular- αποτελεί το καθηλωτικό χρονικό μιας εποχής που σηματοδότησε την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η διακυβέρνηση και το όραμα του Αλιέντε, το πραξικόπημα Πινοσέτ, οι ραγδαίες κοινωνικές μεταβολές, όλα καταγράφονται εν τη γενέσει τους και ταυτόχρονα αναλύονται με βάση τη μαρξιστική θεωρία. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε χρόνια, ωστόσο διατρέχει όλη την κινηματογραφική πορεία του Γκουσμάν. Ο χιλιανός σκηνοθέτης ανασύρει συχνά ντοκουμέντα, εικόνες και μνήμες από τη Μάχη της Χιλής, ως αντίδοτο ενάντια στη λήθη.

__________________________

Σάββατο 7 Νοεμβρίου:

- 2 μμ συλλογική κουζίνα

- Η ώρα των παραδοσιακών χορών διαμορφώθηκε ως εξής: α) η συνάντηση παραδοσιακών χορών θα γίνεται κάθε Σαββάτο 3:45μμ (αντί για 4μμ), και β) θα υπάρχουν δύο τμήματα: Φετινοί-ές: 3:45-5:05μμ / Περσινοί-ές: 5:10-6:30μμ

_________________________________

Κυριακή 8 Νοεμβρίου: 8 μμ: Η "Local Act" (ομάδα του Κοινωνικού Κέντρου), διοργανώνει την 2η κυριακάτικη συναυλία με τους Leaving Tomorrow και The Cave Children. Ώρα έναρξης 8 μμ, είσοδος όπως πάντα ελεύθερη!

-

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Νοέμβριος 01h