τι; : πορεία θεματική : εκπαίδευση

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 στις 12.00

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Όλοι/ες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στις 5 Νοεμβρίου, ο μαθητικός και φοιτητικός κόσμος του αγώνα κατεβαίνει ξανά στους δρόμους, σε μια «γενική πρόβα» συσπείρωσης και προετοιμασίας, εν' όψει της απεργία της 12ης Νοεμβρίου.

Λίγες μέρες μετά το ελπιδοφόρο μαθητικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 μαθητές (σημαντικό τμήμα των οποίων επέλεξε να συγκρουστεί), οι συνελεύσεις των κατειλημμένων σχολείων και σχολών καλούν σε διαδηλώσεις πανελλαδικά, με επίκεντρο το εκπαιδευτικό ζήτημα και γενικότερα, ενάντια στα μέτρα του νέου μνημονίου.

Όσον αφορά τους μαθητές, τα κίνητρα είναι σαφή. Το σχολείο αποτελεί έναν θεσμό, που μέσω μιας σειράς πρακτικών πειθάρχησης καλλιεργεί στους μελλοντικούς υπηκόους του κράτους, τις εξουσιαστικές και καπιταλιστικές αξίες. Μέσα σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον περιτριγυρισμένο από κάγκελα, αίθουσες και καθηγητές-νταβατζήδες, βιώνουν την πλήξη στο πετσί τους, προετοιμαζόμενοι για την ένταξη στην μαζική καπιταλιστική παραγωγή. Είναι φυσικό αυτή η συνθήκη να τους καταπιέζει και να τους ωθεί να εξεγερθούν με όποιο διαθέσιμο μέσο, είτε αυτό είναι η κατάληψη, είτε τα συνθήματα, είτε οι συγκρούσεις.

Αυτή η αντίδραση φυσικά, δεν αποτελεί συνειδητή τάση, πλην βεβαίως αρκετών λαμπρών εξαιρέσεων. Αποδεικνύει όμως περίτρανα, πως οι νέες γενιές αναζητούν τρόπους να απεγκλωβιστούν από τα αδιέξοδα ενός δυσοίωνου μέλλοντος, που το σύστημα τους επιφυλάσσει, και είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν, έστω και με θολές κατευθύνσεις. Εδώ να σημειώσουμε πως η παρουσία του αναρχικού κινήματος στα σχολεία και η δημιουργία υποδομών απ' τους αναρχικούς μαθητές, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ριζοσπαστικοποίηση των νέων και να τους ωθήσει στους αγώνες και την προοπτική της επανάστασης, απέναντι στην απογοήτευση και την παραίτηση που κυριαρχεί στις μέρες μας.

Όσον αφορά τώρα τους φοιτητές, τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι πλήρως ελεγχόμενοι από τα κομματικά γκρουπούσκουλα, ενώ η πλειοψηφία των φοιτητών βρίσκονται βυθισμένοι στην απάθεια και τον καριερισμό. Τα αναρχικά στέκια των σχολών έχουν αρκετά προβλήματα (φυσικά δεν έχουμε εικόνα από όλες τις σχολές πανελλαδικά, ούτε τα κριτήρια μας είναι αλάθητα) και είτε υπολειτουργούν, είτε συνυπάρχουν με τις κομματικές παρατάξεις, είτε ασχολούνται με την δημιουργία κυλικείων και εναλλακτικών χώρων «κουλτούρας και πολιτισμού». Η συνθήκη αυτή είναι αδύνατη για να αναπτυχθούν μαχητικοί αγώνες, που να μην βασίζονται στην διαπραγμάτευση με το κράτος.

Το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιήσουμε ένα αναλυτικότερο κείμενο- κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση τα φοιτητικά και μαθητικά σχήματα, για να συζητήσουμε διεξοδικά, τις δυνατότητες σταθερής αναρχικής παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Στο παρών, καλούμε έστω και καθυστερημένα να καλέσουν και να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 12.00 στα Προπύλαια και στην γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου, στο 12.00 μουσείο.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

πρωτοβουλία συντρόφων/ισσων από το χώρο της εκπαίδευσης

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1550969/