Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 στις 19.00

Συγκέντρωση / πορεία Αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Κάλεσμα σε πορεία / Δελτίο Τύπου

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες

Για άλλη μια φορά παρακολουθούμε από τους δέκτες μας σωρούς ανθρώπων να ξεβράζονται στις ακτές. Εικόνες που κοντεύουν να ενταχθούν στην «κανονικότητα» της ζωής μας.

Για άλλη μια φορά ακούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να θρηνούν με κροκοδείλια δάκρυα καταγγέλλοντας τους διακινητές που οι ίδιοι σιγοντάρουν με τις πολιτικές τους, κρατώντας ταυτοχρόνως εγκλωβισμένους μες στο κρύο τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να επιβιώσουν της θαλάσσιας διαδρομής, με συρματοπλέγματα, στρατό, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ανοιγοκλείνοντας τα σύνορά τους κατά το δοκούν, σε μια Ευρώπη που γηράσκει και ψάχνει φτηνό εργατικό δυναμικό για την επιβίωση των ασφαλιστικών της ταμείων και την αύξηση της οικονομικής της δύναμης κι επιρροής στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι.

Για άλλη μια φορά η ελληνική πολιτεία είναι εκκωφαντικά απούσα και τη δουλειά της κάνουν αλληλέγγυοι κάτοικοι των νησιών, αλλά και άνθρωποι που σπεύδουν από κάθε γωνιά της χώρας να στηρίξουν έμπρακτα τους πρόσφυγες που παλεύουν με τα κύματα προκειμένου να φτάσουν σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν τη Γη της Επαγγελίας: την «ουμανιστική», «δημοκρατική» Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών και του Διαφωτισμού.

Για πρώτη φορά, η «Πρώτη Φορά Αριστερά» κυβέρνηση πραγματοποιεί απελάσεις μεταναστών από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, ένα από αυτά που έλεγε προεκλογικά πως θα έκλεινε στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά, ακούμε από το στόμα του «Πρώτη Φορά Αριστερά» πρωθυπουργού Τσίπρα και των υπουργών του πως παρά τους καθημερινούς πνιγμούς στο Αιγαίο, ο φράχτης του Έβρου δεν μπορεί να γκρεμιστεί για. «τεχνικούς λόγους».

Υπάρχουν όμως και εικόνες που δεν δείχνουν οι ειδήσεις των 8. Όπως αυτές της Μόριας Λέσβου, του πρώτου hot spot των συνόρων της ΕΕ (και έπονται άλλα 4, αν όχι περισσότερα), όπου μια ανθρώπινη ουρά 2 χιλιομέτρων, χωρίς πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα, στεγνά ρούχα και τροφή, χωρίς στέγαστρο, περιμένει το πολυπόθητο χαρτί για τη συνέχεια του ταξιδιού της Μεγάλης Φυγής. Εκεί, οι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, διαχωρίζονται από τους Άλλους, τους «λαθρομετανάστες», που δεν έχουν την «τύχη» να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες πολέμου, γιατί η «πολιτισμένη» Ευρώπη δεν αναγνωρίζει τις χώρες τους ως εμπόλεμες, κι ας τις βομβαρδίζει με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τα τελευταία 15 χρόνια. Ένα κομμάτι χαρτί ορίζει τη ζωή τους.

Στον αντίποδα, εμείς, οι αλληλέγγυοι κάθε ηλικίας, φύλου και φυλής, πολλοί/ές από μας εγγόνια άλλων προσφύγων, άλλων εποχών, του ίδιου όμως αιώνιου παιχνιδιού, αρνούμαστε να μείνουμε απαθείς στο δράμα των συνανθρώπων μας.

Στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες, αναγνωρισμένους και μη από ένα ανθρωποφάγο σύστημα, κι αντιστεκόμαστε μαζί με αυτούς όπως και με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας για ζωή, αξιοπρέπεια, ισότητα, ελευθερία:

  • ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΡΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ

  • ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΌΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

  • ΌΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ -ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ-
  • ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ»

ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

Καλούμε την πόλη του Ηρακλείου, τις συλλογικότητες, τα σωματεία, κάθε αλληλέγγυο άνθρωπο, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

https://www.facebook.com/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-889100617811242