Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στις 14.00

Συλλογική κουζίνα

Δραστηριότητες έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου

Τρίτη 10 Νοε, 8 μμ., συνέλευση ητου ΚΠΚΒ

_____________________

Τετάρτη 11 Νοε.,

- 2 μμ., συλλογική κουζίνα

- 8:30 μμ.: 4η συνάντηση κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας. Στην 4η συνάντηση του κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη «Λαμπηδόνα», την Τετάρτη 11-11-2015, στις 8:30 μ.μ., ο Τέλης Τύμπας, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα «'Το Νέο Θέατρο των Μηχανών': Ο Αναγεννησιακός Μηχανικός ως Σκηνοθέτης του Κεφαλαιοκρατικού Τρόπου Παραγωγής»

______________________

Πέμπτη 12 Νοε.,

- 9 μμ., προβολή της ταινίας "Welcome" του Γάλλου σκηνοθέτη Philippe Lioret (2009). Λίγα λόγια: Βρισκόμαστε στη γαλλική πόλη Calais, το βορειότερο σημείο της χώρας, που 22 μόνο μίλια νερού τη χωρίζουν από την Αγγλία. Η πόλη αυτή αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο σημείο καθότι ένας μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών 'περιμένει τη σειρά του' να περάσει λαθραία στη Μεγάλη Βρετανία ελπίζοντας πάντα για ένα καλύτερο μέλλον στην απέναντι όχθη της Μάγχης. Ένας από αυτούς είναι και ο 17χρονος Κούρδος Bilal (Firat Ayverdi) που περπάτησε 4.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη με σκοπό να περάσει στην Αγγλία για να συναντήσει την αγαπημένη του Mina (Derya Ayverdi), διαδικασία που στα εφηβικά του μάτια φαντάζει εύκολη. Όταν όμως θα προσπαθήσει να περάσει παράνομα στη Βρετανία πληρώνοντας 500 ευρώ σε κάποιο δουλέμπορο, τα όνειρά του τερματίζονται απότομα.

Ο Bilal αν και έρχεται αντιμέτωπος με τη γαλλική γραφειοκρατία και δικαιοσύνη δε το βάζει κάτω... Αγναντεύοντας τη Μάγχη συνειδητοποιεί ότι οι ακτές τις Βρετανίας είναι τόσο κοντά που καταπιάνεται μένα νέο σχέδιο... να τη διασχίσει κολυμπώντας. Αρχίζει τότε να συχνάζει στο τοπικό κολυμβητήριο της πόλης, για να προπονηθεί, όπου συναντά και αποκτά φιλικές σχέσεις με τον 40άρη Simon (Vincent Lindon), πρωταθλητή και προπονητή στο κολυμβητήριο, ο οποίος βιώνοντας τη δική του μοναξιά λόγω του πρόσφατου διαζυγίου του με τη Marion (Audrey Dana) συγκινείται από τον πόθο του νεαρού παιδιού να ανταμώσει τον έρωτά του και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Καθημερινά λοιπόν τον προπονεί αψηφώντας το νόμο και βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την κοινωνική του θέση.

____________________________

Σάββατο 14 Νοε.,

- 2μμ., συλλογική κουζίνα

- 8:30 μμ., Θεατρική Παράσταση "Ο Κύκλος των "μάταιων" πράξεων". Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα παρουσιάζει το Σάββατο 14 Νοέμβρη στις 20.30 την θεατρική παράσταση "Ο Κύκλος των "μάταιων" πράξεων". «Μη στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις

Δεν είμαι εκεί... Δεν κοιμάμαι...»

(στίχοι των Απάτσι)

Δεν πενθούμε... Επαναστατούμε...

Η νέα πολιτική παράσταση ιστορικής μνήμης από την ομάδα πείρα(γ)μα.Η ζωή και ο θάνατος του Ναπολέοντα Σουκατζίδη επί σκηνής...Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα... Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης... Της μνήμης εκείνης που οι κρατούντες πάντα θέλουν με βία να σβηστεί, μιας ιστορίας που όταν δεν μπορεί να αποσιωποιηθεί διδάσκεται ανάποδα, συκοφαντώντας ως «μάταιες» τις πράξεις αντίστασης, τις μικρές και τις μεγάλες...

Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής κομμουνιστής, Ναπολέοντας Σουκατζίδης... Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944... Με τη σοφία, το άγρυπνο μάτι και την απέραντη τρυφερότητα των νεκρών για τους ζωντανούς, επιμένει η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η μνήμη να αποκατασταθεί. Και ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του... Γνωρίζει καλά ότι τον χρειαζόμαστε πάλι σήμερα ζωντανό μέσα μας όπως και κάθε φορά που οι καιροί απαιτούν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας... Και μέσα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό να επιμένουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας... Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας αλλά που έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό...

________________________

Κυριακή 15 Νοε.:

11 πμ.: Στην Λαμπηδόνα του Βύρωνα ξεκινά φέτος στις 15 Νοέμβρητο Κοινωνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από την ομάδα Κριτικής Διεπιστημονικότητας. Τα κίνητρα του κοινωνικού πανεπιστημίου είναι πρώτον η κριτική στον κυρίαρχο λόγο που εμφανίζεται με τον μανδύα της «ουδέτερης γνώσης» και δεύτερον η ανοιχτή στην κοινωνία, συμμετοχική και αντι-ιεραρχική διαδικασία στην παραγωγή και μετάδοση της γνώσης. Το κοινωνικό πανεπιστήμιο είναι «νομαδικό» και φιλοξενείται κάθε φορά σε κάποιον κοινωνικό χώρο.


Σκοπός του είναι να διερευνηθούν και να φωτιστούν κάτω από το πρίσμα της ανθρωπολογικής προσέγγισης τα κοινωνικά φαινόμενα γενικά και ιδιαίτερα, η παγκόσμια κρίση. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή 11 πμ - 2 μμ. (στη Λαμπηδόνα), με 4 θεματικές ενότητες επί 7 μήνες και η συμμετοχή σε αυτές είναι ανοικτή για όλους.

Οι θεματικές ενότητες θα είναι: 1η "κοινωνική ανθρωπολογία και η «φύση» του ανθρώπου". 2η οικονομική ανθρωπολογία και κοινωνικός μετασχηματισμός. 3η Τέχνη και λαϊκή
κουλτούρα. 4η, μεθοδολογία των επιστημών του ανθρώπου.

Είμαστε ανοιχτοί στην μελλοντική διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων και με άλλες θεματικές ενότητες πέραν της ανθρωπολογίας και πέραν της κοινωνικής επιστήμης, με βασικές κατευθύνσεις την κριτική στον επίσημο λόγο και την αντι-ιεραρχική εκπαίδευση.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο koinwnikopanepistimio@gmail.com

--

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Νοέμβριος 08h