Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 στις 15.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

Πορεία 17 Ν

πορεια 17νοέμβρη πλ Κλαυθμώνος ωρα:15

κάλεσμα : αντιεξουσιαστικη κινηση αθηνας

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/61393/


1 2 3 4 5 6 7

Νοέμβρης 1973 - Δεκέμβρης 2008
από τους «προβοκάτορες» στους «κουκουλοφόρους»

Νοέμβρης 1973 - Δεκέμβρης 2008… Τόσο κοντά.. τόσο μακριά. Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουμε ζήσει δύο μεγαλειώδες λαϊκές εξεγέρσεις κι όμως γίνεται τεράστια προσπάθεια να υπονομευτεί η ιστορία και η μνήμη μας. Προσπαθούν να μας πείσουν για το «τυχαίο», το «αυθόρμητο», το «μοναδικό που δεν θα ξαναγίνει», τη «νεολαία που ξεσηκώθηκε ομόθυμη», την «αγανάκτηση» και δεκάδες κουραφέξαλα που θέλουν να μετατρέψουν ιστορικές ταξικές μάχες σε άνευρο μαυσωλείο. Πρέπει η εξέγερση να λοιδορηθεί, να μετατραπεί σε «φραπέ - σουβλάκι», σε επέτειο που κάνουμε περατζάδα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι να ξεχαστεί.. να γίνει μέρος της συστημικής αηδίας.
Βέβαια αυτά δε λέγονται την ώρα της φωτιάς. Τότε το μίσος απέναντι στους εξεγερμένους είναι λυσσαλέο. Στα 1973 οι καταληψίες ήταν είτε «αλήτικα, ταραχοποιά στοιχεία» είτε «προβοκάτορες». Το 2008 ανακαλύφτηκαν οι «κουκουλοφόροι». Κι αυτοί βέβαια ασφαλίτες.
Η εξέγερση, λοιπόν, δεν είναι «ταραχές», έστω μαζικές. Δεν είναι κάποια βρωμόξυλα που παίζει το πλήθος για κανά δυο μέρες και μετά πάμε σπίτια μας να τα ξαναδούμε στο βίντεο. Αποτελούν πολιτικό σχέδιο και τρόπος υλοποίησης του από οργανωμένες δυνάμεις. Δεν είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Δεν υπακούν σε σιδερένιους νόμους της ιστορίας, γι αυτό και δε συμβαίνουν παντού. Ο εργάτης, ο νεολαίος δεν εξελίσσεται νομοτελειακά σε αντιφασίστα, σε αντικαπιταλιστή… και οι οικονομικές ή κοινωνικές διεκδικήσεις δεν οδηγούν αντικειμενικά στην ανατροπή της αστικής εξουσίας.
Στο Πολυτεχνείο του `73 οι οργανώσεις της Επαναστατικής Αριστεράς και το Δεκέμβρη του `08 οι συλλογικότητες της Αναρχίας (κατά κύριο λόγω) έφεραν νέους μεθόδους πάλης και νέα πολιτικά προτάγματα. Η έμπνευση από το Γαλλικό Μάη του 1968 και τις καταλήψεις των Πανεπιστημίων από τη μία και το αντάρτικο των Ζαπατίστας με τις τακτικές του Black Block από την άλλη. Η εργατική τάξη και η νεολαία ξαναβρήκαν εργαλεία όχι, απλά, να διαμαρτυρηθούν στους κυβερνώντες, αλλά να δοκιμάσουν και να διεκδικήσουν την πτώση τους. Αυτές οι οργανώσεις που έχτισαν τις εξεγέρσεις ήταν που έδωσαν τον τόνο στο ταξικό κίνημα στα επόμενα χρόνια.
Σήμερα ο φασισμός καραδοκεί να υλοποιήσει το σχέδιο κοινωνικού κανιβαλισμού. Η επερχόμενη αποτυχία των δημοκρατικών θεσμών να προτάξουν ένα επιτυχημένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης δεν πρέπει να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους ναζιστές. Είναι και για τις ταξικές δυνάμεις μια ιστορική ευκαιρία να ξαναπροβάλλουν την τέχνη της Εξέγερσης ως μέσο, ως εργαλείο, ως κανάλι που θα φέρει την αυριανή κοινωνία της ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΧΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟ ΜΟΝΟ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ!

ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού
ormantifa.wordpress.com | orma@riseup.exnet | τηλ: 6939684508

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Νοέμβριος 07h


1 2 3 4 5 6 7

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Νοέμβρη ομάδα ατόμων οπλισμένων με βαριοπούλες, φρεάτια, μάρμαρα, πέτρες, σιδερογροθιές και κοκτέιλ μολότοφ, εξαπέλυσε τραμπούκικη επίθεση εναντίον αγωνιστών - μελών κινηματικών και αντικαπιταλιστικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων έξω από την είσοδο της οδού Στουρνάρη στο Πολυτεχνείο, την ώρα που αυτοί κατευθύνονταν προς τον χώρο του ιδρύματος προκειμένου να τοποθετήσουν το υλικό τους.

Η επίθεση που υπήρξε απόλυτα απρόκλητη και χωρίς την παραμικρή αφορμή, συνοδεύτηκε από έναν οχετό σεξιστικού υβρεολόγιου και απειλές του τύπου «θα τα ξαναπούμε την Τρίτη στην πορεία». Από την επίθεση, επτά σύντροφοι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο σώμα από σιδερολοστούς, ανοιγμένα κεφάλια από μπουκάλια που εκτοξεύτηκαν πάνω τους κ.ά. Ανάμεσά τους δύο μέλη της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, όπως και μέλη από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς [ΕΕΚ, ΚΚΕ (μ-λ), ΟΚΔΕ κ.ά]. Από την τραμπούκικη βία των επιτιθέμενων, δε γλίτωσαν ούτε γυναίκες συντρόφισσες που χτυπήθηκαν στα πόδια και στο σώμα με σιδερογροθιές. Φεύγοντας, μάλιστα, δεν παρέλειψαν να «απαλλοτριώσουν» και τις σημαίες των τραυματιών ως λάφυρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, ένας εκ των επιτιθέμενων απολογήθηκε για το συμβάν στους χτυπημένους συντρόφους μας λέγοντας «συγνώμη δεν καταλάβαμε τι ήσασταν, νομίζαμε ότι ήσασταν η ΚΝΕ». Κάποιες ώρες αργότερα, ανάλογο κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ''indymedia'', με την ίδια ακριβώς εξήγηση και την κάπως γελοιογραφική επισήμανση ότι τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να… απαντήσουν.

Από τη μεριά μας, χωρίς να υποτιμάμε την ειλικρινή διάθεση γα αυτοκριτική, δε μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια συγνώμη.

-Γιατί τα ίδια τα γεγονότα διαψεύδουν το σενάριο του «μπερδέματος», τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων.

-Γιατί ακόμα κι αν ίσχυε το «μπέρδεμα», δε βλέπουμε γιατί αυτό θα σχετικοποιούσε καθ" οιονδήποτε τροπο τον τραμπουκισμό. Τυφλές επιθέσεις με σιδερόβεργες και πλακάκια, σεξιστική βία σε γυναίκες, απειλές ότι θα υπάρξουν νέα χτυπήματα σε διαδήλωση, ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια αποτελούν μια καθόλα καταδικαστέα πρακτική σε οποιονδήποτε κι αν απευθύνεται, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές. Η απόρριψη ειδικά του σεξισμού και της μυστικιστικής λατρείας της δύναμης και της επιβολής θα έπρεπε να αποτελούν στοιχεία ακόμα και της αντιφασιστικής βίας, δεδομένου ότι αποτελούν δομικά στοιχεία του αντιφασισμού.

-Γιατί κανένας εκ των υστέρων διαχωρισμός από τέτοιου τύπου πρακτικές δεν έχει έννοια, αν δε συνοδεύεται από έμπρακτη δράση απομόνωσης τους και προστασίας του κοινωνικού κινήματος και των αγωνιστών του.

Για εμάς, δεν τίθεται κανένα ζήτημα «εμφύλιου» του κινήματος. Δε λογαριάζουμε ως μέρος του κινήματος κομμάτια που εδώ και αρκετό καιρό διακρίνονται στη διάλυση των δημόσιων εκδηλώσεων και των διαδικασιών του και αντίθετα, καλούμε όλες τις πραγματικές δυνάμεις του κινήματος να οργανώσουν την αυτοάμυνά τους απέναντι σε κάθε τέτοια πρακτική.

Το αντικαπιταλιστικό, το ελευθεριακό και το κοινωνικό κίνημα δε λύγισαν στην κρατική και στην εργοδοτική τρομοκρατία. Δεν θα λυγίσουν ούτε στην τρομοκρατία ομάδων αντικοινωνικής βίας που παραπέμπει σε πρακτικές μπράβων.

Όποιος σκεφτεί να απειλήσει τις διαδικασίες του κινήματος και την ακεραιότητα των αγωνιστών του, θα βρεθεί στο εξής αντιμέτωπος με τη συλλογική του δύναμη.

Όποιος λογαριάζει τον εαυτό του ως κομμάτι της κοινωνικής αντιπαράταξης, ας το σκεφτεί ξανά πριν συναινέσει σε πρακτικές που το Κράτος και το Κεφάλαιο θα ονειρεύονταν να νομιμοποιήσουν για δικό τους λογαριασμό.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, άνεργους και άνεργες, νέους και νέες, κάθε ελευθεριακό/ή και αντικαπιταλιστή/ρια να βρεθεί σήμερα και αύριο στον χώρο του Πολυτεχνείου και να πλαισιώσει τα μπλοκ της διαδήλωσης , περιφρουρώντας έμπρακτα το κοινωνικό κίνημα και τις δομές του.

Για να προετοιμάσουμε την οργανωμένη αντεπίθεση ενάντια στο Κεφάλαιο και το Κράτος και για να απαντήσουμε έμπρακτα σε κάθε εκφοβισμό και τρομοκρατία

Τρίτη 17 Νοέμβρη, 3 μμ, πλ. Κλαυθμώνος

Στον εκφοβισμό να αντιπαρατάξουμε την αλληλεγγύη!

rocinante

πηγή : http://rocinante.gr/index.php/enantia-ston-ek...


1 2 3 4 5 6 7

ΠΟΡΕΙΑ 17Ν

από ΑΜΜ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΟΝΕΙΡΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ..

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17/11 ΣΤΙΣ 15.00 .

Αντιεξουσιαστικό μαθητικό μέτωπο

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/61436/


1 2 3 4 5 6 7

Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου, προσυγκέντρωση 2.30μμ πλ. Κλαυθμώνος

Ανακοίνωση ΚΕΔ

42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το κράτος έκτακτης ανάγκης είναι εδώ και σαρώνει ό,τι έχει απομείνει από το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο. Συντάξεις, μισθοί, δώρα, δημόσια υγεία, παιδεία, όλα όσα δικαιολογούσαν την ύπαρξη του πολυδιαφημισμένου κράτους πρόνοιας σαρώνονται από την αστική αντεπανάσταση.

Η αριστερά της αστικής δημοκρατίας και του κράτους όχι μόνο έχει χάσει τον διαπραγματευτικό ρόλο που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά ένα μέρος της με τον πιο ελεεινό τρόπο διαχειρίζεται εκ μέρους της αστικής τάξης το σαφάρι πάνω στις εναπομείνασες εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Την ίδια ώρα το βαθύ κράτος συνεχίζει το έργο του με τα ΜΑΤ να προστατεύουν τα συμφέροντα των αφεντικών και να αβανταρουν σε κάθε ευκαιρία τους φασίστες της ΧΑ. Την ίδια ώρα μυστικές υπηρεσίες με τη συνδρομή ακόμα και πρώην υπουργών της κυβέρνησης στήνουν σκευωρίες κατά στελεχών ακόμα και του Σύριζα που τολμούν και ασχολούνται με τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

Η πρώτη φορά αριστερά απέδειξε ότι χωρίς τη συντριβή του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον να γίνεται υπαλληλίσκος των καπιταλιστικών συμφερόντων. Για τον Σύριζα δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Οι καλές του προθέσεις μπορεί να ήταν ένα παραμυθάκι μέχρι το δημοψήφισμα. Το πραξικόπημα του Τσίπρα από κοινού με τα κόμματα της φιλελέδικης αντίδρασης, η υπερψήφιση του μνημονίου και των δεκάδων προαπαιτουμένων δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τον χαρακτήρα της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά ούτε και για τις προθέσεις του.

Είναι γεγονός ότι το κίνημα και ο κόσμος της αριστεράς βρίσκεται με τα χέρια στον τοίχο ύστερα από την ήττα του ΟΧΙ, αλλά και των αγώνων της προηγούμενης περιόδου. Η πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων που βρέθηκε στο δρόμο, απογοητευμένο από τις εξελίξεις και το άδειασμα των προσδοκιών από τον Σύριζα, δεν μπορεί να διακρίνει αυτή τη στιγμή μια εναλλακτική λύση. Αυτό όμως δεν μπορεί παρά να είναι μια προσωρινή διάθεση.

Εξαρτάται από τις συνειδητές δυνάμεις του κινήματος, και κυρίως από τη νέα γενιά να σπάσουν αυτό το καταθλιπτικό κλίμα, με ένα νέο γύρο σκληρής αντιπαράθεσης χωρίς το κομφούζιο και τις ψεκασμένες σκέψεις των προηγούμενων χρόνων.

Ο εχθρός είναι στη χώρας μας, και είναι οι καπιταλιστές, το κράτος και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Αν υπάρχει μια σύνδεση με την εξέγερση του Πολυτεχνείου 42 χρόνια μετά είναι ότι για ακόμα μια φορά μια μικρή επαναστατική μειοψηφία θα ανοίξει εκ νέου το δρόμο. Χαράσσοντας έτσι τις νέες διαδρομές για την επανάσταση και τον κομμουνισμό.

  • Ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης που με κάθε αφορμή απλώνεται σε όλη την «πολιτισμένη» Ευρώπη
  • Ενάντια στα παραμύθια του ρεφορμισμού, και των νοσταλγών του κράτους πρόνοιας που ψοφάει μαζί με το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο
  • Για να τσακιστεί η εναλλακτική του κανιβαλικού καπιταλισμού και της αστικής αντεπανάστασης
  • Για να αποκτήσουν οι προλεταριακοί αγώνες όραμα και προοπτική. Για την επανάσταση και τον κομμουνισμό.

Όλοι στη διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Τρέχον εικονίδιο site

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση

Η ΚΕΔ θα βρίσκεται εκεί με δικό της μπλοκ στην προσυγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 2.30μμ και καλούμε όσους-ες θεωρούν ότι έχει νόημα να στηριχθούν αυτές οι απόψεις να ενισχύσουν τη φωνή μας.

πηγή : https://avantgarde2009.wordpress.com
πηγή : email που λάβαμε στις 17 Νοέμβριος 08h


1 2 3 4 5 6 7

17 Νοέμβρη '73 - Πολυτεχνείο | 42 χρόνια μετά

Κάθε χρόνο ο Νοέμβρης είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μήνας. Είναι ο μήνας που μας ξυπνά την ιστορική μνήμη της εξέγερσης του '73.

Το Νοέμβρη του '73 με πυροδότη το φοιτητικό κίνημα, ξέσπασε μία κοινωνική αναταραχή. Αυτή η αναταραχή έχοντας στους κόλπους της φοιτητές, νεολαίους και εργαζομένους κλόνισε σε τέτοιο σημείο την χούντα των συνταγματαρχών ώστε μαζί με τις φυλακές, τις εξορίες, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, να την κάνουν να πέσει σαν χάρτινος πύργος λίγους μήνες μετά.

Τα μηνύματα του Νοέμβρη έρχονται να μας υπενθυμίσουν την αναγκαιότητα για αγώνες στο σήμερα. Το σήμερα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των προσφύγων. Το σήμερα του μνημονίου και τις μεγάλης αντεργατικής επίθεσης από πλευράς κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ. Μέσα σε αυτή την μαύρη συγκυρία κάθε κομμάτι του συνθήματος ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που πρωταγωνίστησε το Νοέμβρη του '73 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και έρχεται να μας θυμίσει ότι ξανά σήμερα πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας που θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας "Υδραγωγείο" συμμετέχει και καλεί τη νεολαία και το λαό της Νέας Ιωνίας και των γύρω περιοχών, να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία του Πολυτεχνείου την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου.

Ακολουθεί κείμενο της Λέσχης σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου '67 - '73.

Noe _im

7 χρόνια γύψος

Η χούντα επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσαν το κοινοβουλευτικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλαν μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια. Οι στρατηγοί, το Παλάτι, αρκετοί πολιτικοί και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα διαμόρφωνε την πολιτική κατάσταση της χώρας προς όφελός τους, και αυτό γιατί η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα όπου ο κόσμος λόγο της ανεργίας και τις φτώχειας έφευγε μετανάστης στο εξωτερικό, η έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών, η αστυνομική καταστολή και οι πολιτικές αναταραχές ήταν συνεχείς από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι τότε. Έτσι η Ελλάδα «μπήκε στον γύψο».

Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6.509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.

Η επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας προς την Ελλάδα διεθνώς. μέσα σε μια πενταετία (1966-1971), το εξωτερικό χρέος υπερδιπλασιάστηκε και συνολικά υπολογίζεται ότι έφτασε το ύψος των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • Οι εργαζόμενοι μετανάστευαν μαζικά προς το εξωτερικό από το 1963-1974 περίπου 472.000 έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό , Γερμανία, Βέλγιο κλπ.
  • Οι μισθοί έμειναν παγωμένοι και τα προϊόντα ακρίβαιναν, οι μόνοι μισθοί που στην αυξήθηκαν ήταν αυτοί των χρήσιμων υπαλλήλων του καθεστώτος, των στρατιωτικών.
  • Η δικτατορία της 21ης Απρίλη για να μπορέσει να μπορέσει να κυβερνήσει, απαγόρευσε τα πολιτικά κόμματα, διέλυσε τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία, διέλυσε κάθε οργάνωση που είχε κάποιο κοινωνικό περιεχόμενο. Απέλυσε τους δικαστικούς και διόρισε δικούς της. Εγκατέστησε στρατοδικεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Η χούντα χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα για να δημιουργήσει γύρω της αφοσιωμένους ανθρώπους. Το συνολικό ύψος των «χορηγηθέντων» δανείων ήταν 1.519.000.000 δρχ. Τα δισεκατομμύρια σκορπιούνται σε φίλους και γνωστούς, που υποτίθεται ότι κάνουν κάποια δημόσια έργα ή έχουν κάποια αποστολή στην ουσία μισθοδοτούν ένα πλήθος χαφιέδων που παρακολουθούν όλη τη χώρα σε κάθε τους βήμα.

Εφημερίδες και περιοδικά έκλεισαν , επιτρεπόταν μόνο ότι υποστήριζε τη Χούντα, όποιος τολμούσε να αντιδράσει ή να μιλήσει υπέφερε. Η Χούντα είχε μια μεγάλη ποικιλία από μέρη άλλα και μέσα για τιμωρία τα οποία τα είχε κληρονομήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήταν τα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, οι γενικές ασφάλειες, οι τόποι εξορίας Μακρόνησος , Αϊ- Στράτης, Γυάρος, Ικαρία , Ανάφη , αλλά και όλες οι άλλες φυλακές. Εκεί ο κόσμος και οι αγωνιστές υπέφεραν , καταδικασμένοι για τις απόψεις τους , απομονωμένοι από τις οικογένειές τους, χωρίς χρήματα. Τα βασανιστήρια που τους έκαναν 1) ραβδισμοί και χτυπήματα σε ολόκληρο το σώμα 2)φάλαγγα 3) ασφυξία 4) ανάποδο κρέμασμα 5) εγκαύματα 6)ξερίζομα των νυχιών 7) ηλεκτροσόκ κλπ.

Το χρονικό της εξέγερσης

Noe _im

Οι Φοιτητές από τις αρχές του 1973 βρίσκονταν σε διαρκή αναβρασμό. Πρώτος σταθμός ήταν η εξέγερση στη Νομική. Η κατάληψη της Νομικής Σχολής από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών άρχισε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 1973 και έληξε ύστερα από σχεδόν 35 ώρες, την επομένη το βράδυ.

Στις 5 Φεβρουαρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν γενική αποχή από τα μαθήματα. Στις 13 Φεβρουαρίου η δικτατορία απαντά με ένα νομοθετικό διάταγμα, βάσει του οποίου θα διακόπτεται η αναβολή στρατεύσεως των φοιτητών που θα κάνουν αποχή. Την ίδια ημέρα και την επομένη γίνεται συγκέντρωση και διαδήλωση μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Αστυνομία παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλει στο Πολυτεχνείο και συλλαμβάνει 11 φοιτητές που τους παραπέμπει σε δίκη. Παράλληλα η δικτατορία προβαίνει σε διακοπή της αναβολής στράτευσης δεκάδων φοιτητών. Στις 16 Φεβρουαρίου καταλαμβάνεται για λίγο η Νομική Σχολή της Αθήνας, ενώ αρχίζει η δίκη των 11 συλληφθέντων στο Πολυτεχνείο.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου φοιτητές της Φιλολογίας και της Νομικής καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής.

Φτάνοντας 17 Νοέμβρη

Noe _im

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 1973, ώρα 9 π.μ. Εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιδρύματος. Αρχίζουν συνελεύσεις. Συγκέντρωση γίνεται και στη Νομική που αποφασίζει να κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο. Η Πατησίων δονείται από τα συνθήματα κατά της χούντας. Η Ασφάλεια κινητοποιείται και καλεί τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν..

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 1973. Η κατάληψη αποτελεί πόλο έλξης του λαού της Αθήνας που αρχίζει να συρρέει στο Πολυτεχνείο. Ως τις 9.30 το βράδυ η κατάληψη έχει πυκνώσει ενώ ο λαός στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους, φωνάζει αντιαμερικανικά και αντιχουντικά συνθήματα.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973. Μπαίνουν σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού, οι οποίοι μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα σε όλη την Αθήνα που παρακολουθεί τα γεγονότα. Στις 9 το πρωί στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα και σχηματίζονται δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου. Το μεσημέρι επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού… Ο αγώνας είναι κοινός… Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο… Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο τραγουδάνε το «πότε θα κάνει ξαστεριά».

Στις 7 το απόγευμα μεγάλη διαδήλωση κατευθύνεται στο Πολυτεχνείο και η Αστυνομία χτυπάει. Εμφανίζονται τεθωρακισμένα της Αστυνομίας και πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Στη Σόλωνος, στην Κάνιγγος, στη Βάθη, στην Αριστοτέλους, στην Αλεξάνδρας, στην πλατεία Αμερικής γίνονται μάχες σώμα με σώμα. Στις 9.30 η Αστυνομία απαγορεύει την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι νεοτέρας διαταγής. Στις 11 το βράδυ ο ραδιοσταθμός και τα μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να μη φύγει. Οι αύρες έχουν κυκλώσει το χώρο του Πολυτεχνείου και τα δακρυγόνα έχουν πνίξει την περιοχή.

Noe _imΣάββατο 17 Νοεμβρίου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα πρώτα τανκς εμφανίζονται, ενώ στο νοσοκομείο που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες.

Ώρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ». Μαζί του μπαίνουν άνδρες της Ασφάλειας και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. στις εξόδους τούς περιμένουν αστυνομικοί με πολιτικά είτε συλλαμβάνουν είτε κυνηγάνε κόσμο.

Οι νεκροί του πολυτεχνείου:

1. Σπυρίδων Κοντομάρης (ετών 57, δικηγόρος, 16.11.1973, ώρα 20.30).

2. Διομήδης Κομνηνός (ετών 17, μαθητής, 16.11.1973, ώρα 21.30).

3. Σωκράτης Μιχαήλ (ετών 57, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, 16.11.1973, ώρα μεταξύ 22.30 & 23.00).

4. Βασίλειος Φάμελλος (ετών 26, ιδιωτικός υπάλληλος, 16.11.1973, ώρα 23.30).

5. Torill Engeland Magrette (ετών 22, 16.11.1973, φοιτήτρια, ώρα 23.30).

6. Γεώργιος Σαμούρης (ετών 22, 16.11.1973, φοιτητής ώρα 24.00).

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος (ετών 35, οικοδόμος 16.11.1973, βραδυνή ώρα ).

8. Σπύρος Μαρίνος (Γεωργαράς) (ετών 35, ιδιωτικός υπάλληλος, 16.11.1973, βραδυνή ώρα).

9. Νικόλαος Μαρκούλης (ετών 24, εργάτης, 17.11.1973, πρωινή ώρα).

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου (ετών 76, 17.11.1973, ώρα 10.00).

11. Στυλιανός Καραγεωργής (ετών 19, οικοδόμος, 17.11.1973, ώρα 10.15).

12. Μάρκος Καραμανής (ετών 23, ηλεκτρολόγος, 17.11.1973, ώρα 10.30).

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης (ετών 16, μαθητής 17.11.1973, ώρα 10.30-11.00).

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου (ετών 60, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, 17.11.1973, ώρα 11.30).

15. Γεώργιος Γερτζίδης (ετών 48, εφοριακός υπάλληλος, 17.11.1973, ώρα 11.30).

16. Βασιλική Μπεκιάρη (ετών 17, μαθήτρια, 17.11.1973, ώρα 12.00).

17. Δημήτρης Θεοδωράς (ετών 5 1/2, 17.11.1973, ώρα 13.00).

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας (ετών 43, ταχυδακτυλουργός, 17.11.1973, ώρα 13.00).

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου (ετών 59, συνταξιούχος εφοριακός, 18.11.1973, ώρα 10.00).

20. Ανδρέας Κούμπος (ετών 63, βιοτέχνης, 18.11.1973, ώρα 11.00).

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης (ετών 20, ηλεκτρολόγος, 18.11.1973, ώρα 12.00).

22. Κυριάκος Παντελεάκης (ετών 43, δικηγόρος, 18.11.1973, ώρα 12.00-12.30).

23. Ευστάθιος Κολινιάτης (ετών 47, 18.11.1973).

24. Ιωάννης Μικρώνης (ετών 22 φοιτητής, συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών).

…Και δεκάδες άλλοι στις εξορίες και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Φτάνοντας στο Σήμερα

41 χρόνια μετά, έχουμε και πάλι απέναντί μας μία χούντα. Όχι την χούντα των συνταγματαρχών αλλά μία οικονομική χούντα που έχει πετάξει από πάνω της κάθε δημοκρατικό προσωπείο, πραξικοπηματική που χαίρει τεράστιας απονομιμοποίησης και λαϊκής κατακραυγής. Μέσα σε αυτή την μαύρη συγκυρία κάθε κομμάτι του συνθήματος ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που πρωταγωνίστησε το Νοέμβρη του '73 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και έρχεται να μας θυμίσει ότι ξανά σήμερα πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας που θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης.

Ψωμί γιατί κυβερνήσεις μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν οδηγήσει τον κόσμο της εργασίας στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά. Η πολιτική που εφαρμόζουν έχει στείλει εκατομμύρια κόσμου στην ανεργία, έχει ρίξει τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες. Έχοντας φτάσει τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας στους νέους στο 55%.

Παιδεία γιατί γινόμαστε μάρτυρες της πιο συνολικής και αντιδραστικής επίθεσης σε αυτήν. Γιατί, με την εφαρμογή των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, η δημόσια και δωρεάν παιδεία θα είναι μία ανάμνηση. Ο υπουργός παιδείας, έχει το θράσος να δηλώνει, από τη μία, πως τα κενά των εκπαιδευτικών δεν θα καλυφθούν την τρέχουσα σχολική χρονιά και από την άλλη να απειλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς πως όσες ώρες χαθούν λόγω των καταλήψεων θα καλυφθούν με κόψιμο εκδρομών, σχολικών αργιών και με παράταση του σχολικού έτους. Την ίδια στιγμή εκστασιάζεται στην ιδέα τα σχολικά κενά να καλυφθούν με εθελοντές εκπαιδευτικούς προβάλλοντας το καρότο της επιπλέον μοριοδότησης σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ελευθερία, γιατί αυτή τη στιγμή έχουν καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας σε κάθε επίπεδο. Δε διστάζουν να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν κόσμο, να απαγορεύουν ρητά κινητοποιήσεις, να κόβουν τηλεοπτικές εκπομπές και να συλλαμβάνουν δημοσιογράφους που τολμάνε να ξεστομίσουν έστω και μία λέξη που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική. Το ίδιο πολίτευμα που χρησιμοποιεί και το ακραίο όπλο της Χρυσής Αυγής. Που προσπαθούν μεθοδευμένα να χρεώσουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα στους μετανάστες και όχι σε όσους εφαρμόζουν την πολιτική της εξαθλίωσης. Αυτό το πρόσωπο, όμως, είναι το πρόσωπο στο οποίο χαράσσεται ο φόβος τη στιγμή που βλέπει το κίνημα σε ανάταση. Χαράσσεται ο φόβος και ο πανικός και γι αυτό προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

Όλα τα παραπάνω απαντούν με τον πιο έκδηλο τρόπο σε αυτούς που προσπαθούν να μετατρέψουν κάθε χρόνο την 17 Νοέμβρη σε μία επετειακού χαρακτήρα γιορτή κρύβοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα της. Αυτούς που αναδεικνύουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως το ιστορικό γεγονός που εγγυήθηκε την σημερινή «δημοκρατία». Αυτούς που κάνουν ότι ξεχνούν ότι το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τα βαθύτερα αιτήματα του '73 δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο από την μέχρι σήμερα πραγματικότητα.

Καλούμε όλους, όλες να συμμετάσχουμε στην αντιιμπεριαλιστική πορεία

προς την Αμερικάνικη πρεσβεία την Τρίτη 17/11

Υλικό Πηγές:

«Λαμόγια» … στο χακί - Τα απίστευτα σκάνδαλα της χούντας
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/lamogia-sto-xaki-ta-apisteyta-skandala-tis-xoyntas-toy-dionysi-eleytheratoy

Χούντα 1967-'74: το χρονικό, τα «οφέλη», τα σκάνδαλα, η δίκη & ο πολιτισμός
http://www.aksioprepeiakantoxh.com/thematikes/istoria/922-xounta-1967-74

Στιγμές του φοιτητικού κινήματος: 1973
http://www.vrahokipos.net/old/history/gr/polytexneio/1973.htm

Ντοκουμέντα του Πολυτεχνείου
https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com/ντοκουμέντα-του-πολυτεχνείου/

πηγή : http://ydragogeio.gr/17-noembri-42-xronia-met...


1 2 3 4 5 6 7

Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία" συμμετέχει και φέτος
στην πορεία του Πολυτεχνείου, αύριο Τρίτη 17/11/2015.

Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν πάντα
επίκαιρα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που βιώνουμε την διάλυση
του κοινωνικού κράτους, των αρχών της δημοκρατίας και της απαξίωσης
της δημόσιας παιδείας.
Καθήκον και υποχρέωση μας είναι να εκφράζουμε συνεχώς
την αντίθεσή μας σε αυτή τη λαίλαπα, όχι μόνο στις επετείους
αλλά σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας μας.

Λόγω της συμμετοχής μας ΔΕΝ θα γίνει η τακτική συνέλευση της Τρίτης
καθώς και ΔΕΝ θα γίνουν τα μαθήματα του Αλληλέγγυου Σχολείου.

Όσοι θέλουν να ανέβουν στο Πολυτεχνείο παρέα, ας επικοινωνήσουν
στα τηλέφωνα της Μεσοποταμίας
Κεντρικό: 6939-301718
Τράπεζα Χρόνου: 6932-511992

polytexneio-pano

πηγή : http://www.mesopotamia.gr/η-κίνηση-πολιτών-μο...