Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Διαμαρτυρία για τα 5μήνα

Κινητοποιήσεις από το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής

εργαζομενοι

Μετά από την σύσκεψη -συνέλευση στις 10 Νοέμβριου των εργαζόμενων στην «κοινωφελή εργασία» και συμβασιούχων των ΟΤΑ, αποφασίστηκαν οι παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Παναττική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας στις 19 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.
  • Πανελλαδική μέρα δράσης στις 24 Νοέμβρη με συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις σε όλες τις πόλεις και νέα συγκέντρωση στην Αθήνα.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από την σύσκεψη -συνέλευση 10 Νοέμβριου για τους εργαζομένους στην «κοινωφελή εργασία» και συμβασιούχους των ΟΤΑ.

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Σύσκεψη των εργαζομένων στους δήμους και των Επιτροπών εργαζομένων στα 5μηνα με εντυπωσιακή ανταπόκριση και μαζική συμμετοχή. όπως είχε αποφασιστεί στις 30/10. Συμμετείχαν στην συνέλευση πάνω από 250 συνάδελφοι. Εκπρόσωποι από τα Δ.Σ των Σωματείων Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Παιανίας, Καλλιθέας, Λυκόβρυσης - Πεύκης και εκπρόσωπος από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Εκπρόσωποι από επιτροπές εργαζόμενων και εργαζόμενοι στα 5μηνα από 22 δήμους της Αττικής (Νέας Ιωνίας, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας, Βριλησσίων,, Πεύκης -Λυκόβρυσης, Αγίου Δημητρίου, Χαλανδρίου, Πετρούπολης, Αγίας Παρασκευής, Ελευσίνας - Μαγούλας, Νέου Ηρακλείου, Αχαρνών, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Ιλίου, Αθηναίων και Καλλιθέας) καθώς και άλλοι συμβασιούχοι , η Attack ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, εκπρόσωποι από την δημοτικές κινήσεις και άλλοι φορείς.

Στη σύσκεψη συνέλευση επιβεβαιώθηκαν οι διαπιστώσεις και το πλαίσιο αιτημάτων και στόχων όπως είχε διαμορφωθεί και συναποφασίσει η προηγούμενη συνέλευση και συγκεκριμένα όπως:

Οι εργαζόμενοι στα 5μηνα έπειτα από πολύχρονη ανεργία σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι δήμοι, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούν ξανά στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση χωρίς καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας, Οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους θα καταρρεύσουν με τα τεράστια κενά και ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, (όσο προσλήψεις δεν γίνονται κατά επιταγή των μνημονιακών νόμων) και ο δρόμος των εκχωρήσεων - ιδιωτικοποιήσεων θα ανοίξει διάπλατα για όλες τις υπηρεσίες, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες.

Μέσα από αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, επιδιώκεται να επιβληθεί για το σύνολο και ειδικά στους ΟΤΑ, ο «φτηνός και ανακυκλώσιμος» εργαζόμενος, με καταστρατηγημένα τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε από κοινού για:

  • Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής και ελαστικής εργασίας.
  • Μόνιμο προσωπικό στους Δήμους και σε όλο το δημόσιο για όλες τις κενές θέσεις για ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Καμία ιδιωτικοποίησή άμεση η έμμεση.
  • Διεκδικούμε την παραμονή στην δουλειά. Δουλειά και όχι δουλεία! Σταθερή δουλειά με ίσα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς για μια αξιοπρεπή ζωή.
  • Απαιτούμε τα προβλεπόμενα από την εργασιακή νομοθεσία!

Αμοιβή με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Πλήρη εργατικά δικαιώματα και ασφαλιστική υγειονομική κάλυψη. Απασχόληση στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν, τις παροχές που προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, μέσα ατομικής προστασίας και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να λειτουργούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να καταβάλλεται ο μισθός έγκαιρα κάθε μήνα.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι αναγκαία είναι τόσο η οργάνωση του κόσμου που εργάζεται με 5μηνα προγράμματα αλλά και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όσο και ο αγώνας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για παραμονή στη δουλεία πρώτα από όλα.

Αποφασίστηκε, και συγκροτήθηκε ανοιχτό Συντονιστικό Αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής με εκπρόσωπους από όλες τις επιτροπές και τα σωματεία που συμμετείχαν.

Το συντονιστικό και τα σωματεία αναλαμβάνουν να συντονίσουν, να οργανώσουν τις περεταίρω δράσεις που αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα, καθώς και να απευθυνθούν σε όλα τα σωματεία στους δήμους και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

  1. Απεργούμε μαζικά την Πέμπτη 12/11 και Συμμετέχουμε στην πορεία με προ συγκέντρωση στις 10π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη με πανό και μπλοκ εργαζομενένων στο προγρμάττακα κοινωφελούς χαρακτήρα.
  2. Καλούμε σε Παναττική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας στις 19 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.
  3. Καλούμε σε Πανελλαδική μέρα δράσης στις 24 Νοέμβρη με συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις σε όλες τις πόλεις και νέα συγκέντρωση στην Αθήνα.
  4. Συνεχίζουμε να συγκροτούμε επιτροπές στους δήμους για τον συντονισμό της δράσης μας με στόχο την πανελλαδική δικτύωση και να θέτουμε τα ζητήματα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια. Διευρύνουμε την παρέμβαση μας τόσο στο χώρο εργασίας μας στους Δήμους αλλά και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εργαζομένων.

Νέα Ιώνια 10 Νοέμβρη 2015

http://ergazomenoisepedamina.blogspot.gr/2015/11/10112015_12.html

πηγή : http://ydragogeio.gr/kinitopoiiseis-pentamina...


Στάση εργασίας "κοινωφελών" και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους δήμους της Αττικής την Πέμπτη 19/11 από τις 11:30 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Τα συνδικάτα των δημοτικών υπαλλήλων καλούν σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 12.30 το μεσημέρι ενάντια στην ανακυκλώσιμη εργασία που προωθούν τα "πεντάμηνα", ζητώντας πλήρήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Η συνέλευση μας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην στάση εργασίας και στην συγκέντρωση προτάσσοντας τα αιτήματα μας για πλήρη δικαιώματα και επίδομα ανεργίας προς όλους/ες χωρίς προϋποθέσεις, την σύνδεση των αγώνων "μόνιμων"-προσωρινών, την αυτοοργάνωση και συντονισμό των "πενταμήνων" μακρυά από εργατοπατέρες και κοματικές επιτροπές.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας που κοινοποιήθηκε 26/10/215 στους δήμους-αρμόδιους φορείς με Α.Π. 477 αναγνωρίζονται οι άδειες που ισχύουν στο εργατικό δίκαιο και για τους εργαζόμενους μέσω "κοινωφελών προγραμμάτων", που ως τώρα αποκλείονταν ως "ωφελούμενοι".

Πιο συγκεκριμένα:

α)αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην άδεια κυοφορίας/λοχείας για τις έγκυες (π.δ. 176/97)

β)αναγνωρίζεται το δικαίωμα στις διευκολύνσεις εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις (άρθρο 7 παρ. Β ν. 3144/2003), οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετά τον τοκετό να δουλεύουν λιγότερο κατά 1 ώρα (ή 2 ώρες αν συμφωνήσει ο εργοδότης). Το δικαίωμα αυτό το έχουν και οι πατεράδες που δεν κάνει χρήση του η εργαζόμενη μητέρα, καθώς και οι άγαμοι/θετοί γονείς

γ)αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε κανονική άδεια μετ' αποδοχών (άρθρο 6 του ν. 3144/2003) 1,66 ημερών το μήνα ή 8,33 ημέρες σε ένα 5μηνο

δ)αναγνωρίζεται το δικαίωμα στις αναρρωτικές άδειες σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο, άρα χωρίς ανάγκη αναπλήρωσης των ωρών απουσίας λόγω ασθένειας

ε)αναγνωρίζονται τα δικαιώματα σε κοινωνικοασφαλιστικές παροχές για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων

Για να εφαρμοστεί επιτέλους το εργατικό δίκαιο όσον αφορά τις άδειες και τα εργατικά ατυχήματα χρειάστηκε πρώτα πολλοί "ωφελούμενοι" του 2015 να τραυματιστούν εργαζόμενοι παρανόμως σε απορριμματοφόρα, με έναν από αυτούς, εργαζόμενο στον Δήμο Μεγάρων να βρίσκεται σε κώμα από τις 8/10/15. Χρειάστηκαν επίσης κινητοποιήσεις επιτροπών πενταμήνων και ταξικών σωματείων στους δήμους, όπως συνέβη στον Βύρωνα και στην Νέα Ιωνία, που ανάγκασαν τους δήμους να δώσουν δυο μέρες άδειας τον μήνα. Είχε προηγηθεί πριν από ενάμιση χρόνο η κινητοποίηση στον Δήμο Καισαριανής, που είχε εξασφαλίσει πρώτη για τους "κοινωφελείς" της περιόδου 2013-14 το δικαίωμα αυτό. Είχαν προηγηθεί τα τελευταία τρία χρόνια κινητοποιήσεις "ωφελούμενων", συνελεύσεων εργαζομένων-ανέργων και συνελεύσεων γειτονιάς, που πάλεψαν στον δρόμο, στα κεντρικά του ΟΑΕΔ, στα δημαρχεία και σε επιθεωρήσεις εργασίας τα συγκεκριμένα αιτήματα, μην αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή την έννοια του "ωφελούμενου".

Πρόκειται σίγουρα για μια μικρή αλλά σημαντική νίκη στον αγώνα που δίνουμε για πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για την κατάργηση στην πράξη της έννοιας του "ωφελούμενου", των κοινωφελών προγραμμάτων και των voucher. Δεν ξεχνάμε ότι όλα τα δικαιώματα μας (όπως και η διασφάλιση της μηνιαίας πληρωμής μισθού που προηγήθηκε) είναι αποτελέσματα συλλογικού αγώνα και μόνο μέσω της συλλογικής μας επαγρύπνησης θα διασφαλιστούν στην πράξη. Γι' αυτό ζητάμε από κάθε δήμαρχο να φροντίσει να πάρουμε δυο ημέρες πληρωμένης άδειας κάθε μήνα (και αναδρομικά). Δεν ανεχόμαστε σε καμία περίπτωση να αναπληρώσουμε τις μέρες ασθενείας μας. Εξαντλούμε όλα τα δικαιώματα μας ως γονείς. Ζητάμε την προβλεπόμενη αποζημίωση από το ΙΚΑ για περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος. Αν κάποιος δημοτικός άρχοντας κάνει πως δεν καταλαβαίνει, δημοσιοποιούμε τις αυθαιρεσίες του και προσφεύγουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας με τον "αέρα" που μας δίνει η συγκεκριμένη εγκύκλιος που μας χαρακτηρίζει ως μισθωτούς και όχι πια ωφελούμενους.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, ζητάμε πολλά παραπάνω. Πρέπει καταρχήν η εγκύκλιος αυτή να πάρει τη μορφή νόμου, αφού έρχεται σε καταφανή σύγκρουση με την υπάρχουσα νομοθεσία περί "κοινωφελών". Επίσης, να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για τους "ωφελούμενους" που δεν δουλεύουν σε δήμους, αλλά θα κληθούν να δουλέψουν το επόμενο διάστημα σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (υπουργεία, περιφέρειες, νοσοκομεία κτλ.). Πρέπει να σταματήσει τώρα η παράνομη εργασία 5μηνων με ειδικότητα "γενικών καθηκόντων" στη βαριά και ανθυγιεινή εργασία των απορριμματοφόρων. Πρέπει το δικαίωμα σε μηνιαίο μισθό και άδειες να εφαρμοστεί στο σύνολο των εργαζομένων στα πάμπολλα προγράμματα του ΟΑΕΔ (που, υπό "αριστερή" κυβέρνηση, ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια μετά την βροχή). Πρέπει πρώτα απ' όλα οι εργαζόμενοι/ες στα επόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τα voucher που τρέχουν στον ιδιωτικό τομέα να σταματήσουν να αποκαλούνται και να αμείβονται ως "ωφελούμενοι" και να δικαιούνται τα ίδια διακαιώματα που διασφαλίζει η συγκεκριμένη εγκύκλιος.

Πρέπει φυσικά τα αιτήματα μας να θίξουν τους μισθούς πείνας των 490 και 430 ευρώ (για κάτω των 25). Στην περίπτωση των δήμων να ζητήσουμε να αμειβόμαστε βάση των συλλογικών συμβάσεων που έχει υπογράψει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με κατώτερο μισθό 750 ευρώ. Να αναγνωριστούν όλα τα επιδόματα (τέκνων, γάμου, πτυχίου, τριετίας κ.α.), τα οποία προσπαθούν να καταργήσουν και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, μόνιμοι - ορισμένου χρόνου - "κοινωφελείς" - "voucherάδες" - άνεργοι/ες ενάντια στην ελαστικοποίηση και υποτίμηση της εργασίας μας, απαιτώντας ταυτόχρονα:

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΝΟ Ωφελούμενοι-ες

πηγή : http://nofeloumeni.gr/
πηγή : email που λάβαμε στις 18 Νοέμβριος 17h