Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 στις 20.30

Εκδήλωση - συζήτηση για το προσφυγικό

Ο συνεχής εκτοπισμός ανθρώπων από τη Συρία προς τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, λόγω του πολύχρονου βάρβαρου εμφυλίου που μαίνεται στην περιοχή, η διαρκής ροή ανθρώπων-αιματοβαμμένη πολλές φορές- από τα ελληνικά σύνορα υπό αντίξοες συνθήκες, οι απάνθρωπες ξενοφοβικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλη την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται μπροστά μας, και τέλος η αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης καθιστούν επιτακτική τη συζήτηση γύρω από το προσφυγικό.

Παρ' όλη την ελπιδοφόρα προσφορά ανθρώπων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας που συγκρότησαν ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεγγύης , θεωρούμε πως το ζήτημα είναι πρωτίστως κοινωνικοπολιτικό και δεν αρκεί η απλή διαχείρισή του μέσω των δράσεων αλληλεγγύης.

Θα θέλαμε λοιπόν να προκαλέσουμε ένα δημόσιο διάλογο γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τον προβληματισμό ανθρώπων που βιώνουν την κατάσταση από κοντά στα ακριτικά νησιά.

Μέλος των Δομών Υποδοχής Προσφύγων στη Σκάλα Συκαμινιάς Λέσβου θα μας μιλήσει για την οργάνωση και τη δράση των παραπάνω δομών και τη στάση των τοπικών κοινωνιών των νησιών. Θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σημεία που υποδέχονται χιλιάδες ανθρώπους, όπως η στάση του κράτους και της Frontex, το πώς και κατά πόσο η αλληλεγγύη των πολιτών αντικαθιστά την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση και αν αυτό είναι θεμιτό, ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. κ.λπ

Σας περιμένουμε λοιπόν, στην εκδήλωση-συζήτηση που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Κοινωνικό στέκι-Στέκι Μεταναστών (Χατζ. Νταλιάνη 5), οπού και θα δεχόμαστε είδη πρώτης ανάγκης από την κάτωθι λίστα:

πηγή : https://el-gr.facebook.com/%CE%9A%CE%BF%CE%B9