Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 21.00

Παράσταση: Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Η συνέντευξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομάδα quilombola/physical theater

"Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Η συνέντευξη"

"Ιθαγενείς κανίβαλοι, αρσενικοί και θηλυκοί. Μια μοναδική αποικία αυτής της πιο άγριας, παράξενης και δύσμορφης φυλής, που βγήκε από τα βάθη των άγριων τόπων. Η κατώτατη κατηγορία της ανθρωπότητας".

Πώς μια διάλεξη για την ανωτερότητα του "δυτικού πολιτισμού " καταλήγει στην απομυθοποίηση και απορύθμισή του. Πως μια αιχμαλωσία γίνεται τόπος συνάντησης όσων αισθάνονται ακόμα ελεύθεροι..

Οι κάτοικοι μιας άγριας φυλής της Πολυνησίας δίνουν συνέντευξη σε μια Ευρωπαία δημοσιογράφο. Σχολιάζουν το σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τις συνήθειες , τους τρόπους λειτουργίας του συστήματός μας, την ιδεολογία και εντέλει την ίδια μας η ύπαρξη . Το καθρέφτισμά μας στα μάτια αυτών που συνήθως καθρεφτίζουν τη φύση.

Οι ανθρώπινοι «ζωολογικοί» κήποι, που ονομάζονταν επίσης «εθνολογικές εκθέσεις» ή «Negro Villages», ήταν χώροι (περιφραγμένα θεματικά πάρκα) στα οποία εκτίθενταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό συνέβαινε ώστε οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι να δείξουν και να τονίσουν τις πολιτιστικές διαφορές μεταξύ εκείνων, δηλαδή του δυτικού πολιτισμού και των μη ευρωπαϊκών λαών.

Πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων και Αμερικανών τους επισκέφτηκαν. Οι κήποι περιλάμβαναν αιχμάλωτους Ζουλού, Σενεγαλέζους , Λάπωνες, Πυγμαίους, Νούβιους, Εσκιμώους, Καλμούχους, βουδιστές μοναχούς, Σουδανούς και Ινδιάνους, τους οποίους παρουσίαζαν ως εξωτικά είδη. Τους Αφρικανούς τους φωτογράφιζαν δίπλα σε πιθήκους και χιμπατζήδες, για να δείξουν στους επισκέπτες ότι ήταν πιο συγγενείς με τα ζώα παρά με τον άνθρωπο. Αυτό σταμάτησε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τα ζώα το μαρτύριο συνεχίζεται.

Η παράσταση είναι work in progress του εργαστηρίου σωματικού θεάτρου που συντονίζει η Νέλλη Πουλοπούλου στο Quilombo Centro Cultural και εντάσσεται σε ένα σχέδιο έρευνας με τίτλο "Shake the datas". Έχει θέμα την αλλοτρίωση και κεντρικό ερώτημα το πως μπορεί κανείς να ταρακουνήσει τα προσωπικά και κοινωνικά δεδομένα σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης, αναθεώρησης και αναδόμησής τους. Η ομάδα σε συνεργασία με την "Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία"στα πλαισια του "Shake the datas" και του "Αντιφασιστικού φεστιβάλ παραστατικών τεχνών" έχει παρουσιάσει την παράσταση "Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Το κλουβί"

Δραματουργία: Ομάδα quilombola

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Νέλλη Που

λοπούλου

Φωτισμοί: Αδάμ Τσαπέκος

Χειρισμός- φωτισμών - Αφίσα: Αγγελική Λυμπεροπούλου

Παραγωγή: Quilombo Centro Cultural

Παίζουν:

Αμπντούλ Ναζαρί

Βίκυ Πάντζιου

Γεράσιμος Ζερβός

Δημήτρης Αποστολόπουλος

Νέλλη Πουλοπούλου

Σέργιος Κομπόγιωργας

Χρήστος Καρυστινός

Χριστίνα Παπαδημητρίου

Quilombolas λέγονται οι κάτοικοι των Quilombo που ήταν καταφύγια σκλάβων δραπετών στην αποικιοκρατούμενη Βραζιλία.

πηγή : http://votanikoskipos.blogspot.com/2015/11/no...