Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 στις 11.00

Ανοιχτό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο

Πρώτη παράδοση Μεθοδολογίας. Περίληψη

Την Κυριακή 6/12 στις 11 π.μ. θα δοθεί η πρώτη παράδοση στην ενότητα «Μεθοδολογία των επιστημών του ανθρώπου». Η εισήγηση θα είναι προφορική. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά της σημεία:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Α. Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η:

Ποιοτικές μέθοδοι έρευνας. Η επιστήμη της Ανθρωπολογίας

Εισηγητής: Πάρης Ποτηρόπουλος

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

  • Ο ρόλος της μεθοδολογίας στην επιστήμη και ειδικότερα στις κοινωνικές - ανθρωπιστικές επιστήμες.
  • Κατηγοριοποίηση των μεθόδων έρευνας:
  • Ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες,
  • Χαρακτηριστικά ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών
  • Θετικά και αρνητικά στοιχεία
  • Η χρήση των ποιοτικών μεθόδων έρευνας στη μελέτη κοινωνικών και πολιτισμικών φαινομένων και ποιοτήτων. Οι απαντήσεις στα «πως» και τα «γιατί» των κοινωνικών σχέσεων, διαδικασιών, δομών και λειτουργιών.
  • Η επιστήμη της Ανθρωπολογίας
  • Ανθρωπολογία επιστήμη της νεωτερικότητας (έθνη - κράτη, αποικιοκρατία)
  • Ανθρωπολογία και η μελέτη του «Άλλου»
  • Μελέτες των «άλλων» πριν την Ανθρωπολογία
  • Τρόποι μελέτης των «Άλλων». Ιστορία των μεθόδων συλλογής υλικού
  • Οι νέοι «άλλοι» και ο ρόλος της ανθρωπολογικής έρευνας σήμερα
  • Από τη μελέτη των «άλλων» πολιτισμών και συλλογικοτήτων, στη μελέτη της «παρούσας κατάστασης»
  • Βασικές αρχές ανθρωπολογικής έρευνας (Ανθρωπολογικό τρίγωνο)
  • . Το ζήτημα των ανθρωπολογικών «δεδομένων».
  • Κριτικές, προβληματισμοί και αναστοχασμοί για την ανθρωπολογική έρευνα.
  • Ερώτημα προς συζήτηση: Ποιοι είμαστε «εμείς» και ποιοι οι «άλλοι»;

Βασική βιβλιογραφία:

Eriksen, Thοmas Hylland 2007. Μικροί Τόποι, Μεγάλα Ζητήματα: Μια Εισαγωγή στην Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία (μτφρ. Α. Κατσίκερος, επιμ. Ι. Μάνος). Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.

Hendry, Joy 2011. Οι Κόσμοι που Μοιραζόμαστε: Εισαγωγή στην Πολιτισμική και την Κοινωνική Ανθρωπολογία (μτφρ. Χ. Μεντζαλίρα, επιμ. Έ. Πετρίδου). Αθήνα: Κριτική.

Ιωσηφίδης Θεόδωρος, Εισαγωγή στην ανάλυση δεδομένων ποιοτικής κοινωνικής έρευνας, Σημειώσεις, Μυτιλήνη 2003 www.cultural-representation.com/files/SIMEIOSEISiosifidis.doc .

Ιωσηφίδης, Θεόδωρος, Σπυριδάκης Μάνος (επιμ.), 2006, Ποιοτική Κοινωνική Έρευνα: Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις και Ανάλυση Δεδομένων, Κριτική, Αθήνα.

Λυδάκη Άννα, Ποιοτικές μέθοδοι της Κοινωνικής Έρευνας, Καστανιώτης, Αθήνα 2012, (προδημοσίευση βλ. http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=19288 βλ. και το σχετικό άρθρο της «Γεωμετρία ή / και ποίηση; Ζητήματα μεθόδων και τεχνικών στην ερευνητική διαδικασία» ).

Νιτσιάκος Βασίλης, Προσανατολισμοί: Μία Κριτική Εισαγωγή στη Λαογραφία, Κριτική, Αθήνα 2008.

Robson Colin, Η έρευνα του πραγματικού κόσμου. Ένα μέσον για κοινωνικούς επιστήμονες και ερευνητές, Gutenberg, Αθήνα 2010.

Σκουτέρη-Διδασκάλου Νόρα, Η ανθρωπολογία σε κρίση: σημεία καμπής και θεωρητικά αδιέξοδα (πρώτη προσέγγιση), περιοδικό «Πολίτης», 30 (1979) & 31 (1980), σ. 20-35 και 31-38.

πηγή: https://koinwnikopanepistimio.wordpress.com/2015/12/02/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%88/#more-168


Δραστηριότητες έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου: 8 μμ, Συνέλευση του ΚΠΚΒ

______________________

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου:

- 2 μμ.: συλλογική κουζίνα

- 8:30 μμ: Στο πλαίσιο της 7ης συνάντηση του κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη «Λαμπηδόνα», την Τετάρτη 2-12-2015, στις 8:00 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου "Τα αποσυρθέντα βιβλία Έθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008" του Χάρη Αθανασιάδη, αναπληρωτή καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Πυρπυρής, διδάκτωρ ιστορίας Αλέξανδρος Πατραμάνης και ο συγγραφέας.

__________________________

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου

9 μμ., Η ομάδα κινηματογραφικών προβολών σας καλεί στην προβολή του πολύ καλού ιστορικού ντοκιμαντέρ "Η μάχη της Χιλής", (1977). Λίγα λόγια: Το 1973 ο Chris Marker στέλνει στον Patricio Guzmán πακεταρισμένο ασπρόμαυρο φίλμ. Ο τριανταδιάχρονος τότε χιλιανός σκηνοθέτης, με την πολύτιμη συνεισφορά του Γάλλου συναδέλφου του, μία Éclair κάμερα, μία συσκευή εγγραφής ήχου Nagra και ένα πενταμελές συνεργείο, δημιουργεί την Μάχη της Χιλής χωρισμένη σε τρία μέρη (Η εξέγερση της αστικής τάξης, Το πραξικόπημα, Η δύναμη του λαού) -ένα βαθιά πολιτικό ντοκιμαντέρ, μοναδικής αισθητικής και στυλιστικής πρωτοπορίας.

Το ντοκιμαντέρ του Guzmán εξιστορεί ενδελεχώς το χρονικό της εκλογής του αριστερού σοσιαλδημοκράτη Σαλβαδόρ Αλιέντε και της Λαϊκής Ενότητας στην κυβέρνηση της Χιλής. Εξιστορεί τις αυταπάτες σχετικά με τον ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη, την οργανωμένη αντίσταση του λαού στις επιθέσεις των καπιταλιστικών-εντός και εκτός Χιλής- κέντρων στην κυβέρνηση και εντέλει το πραξικόπημα Πινοσέτ.

Ρίχνοντας φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές των γεγονότων, ο Χιλιανός ντοκιμαντερίστας μας παραδίδει μια τοιχογραφία της εποχής, όχι σαν μια πανοραμική ματιά στην ιστορία, αλλά αποκαλύπτοντας τα αίτια των συμβάντων. Επίκαιρος όσο ποτέ -εν μέσω μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει εξαντλήσει τις αντοχές των λαών- μας υπενθυμίζει πως οι τύχες μας βρίσκονται στα χέρια μας και μας ωθεί να αντιληφθούμε ότι η βάση των λαϊκών κινημάτων πρέπει να είναι η δημοκρατία και ο αγώνας για την μέχρι τέλους ανατροπή της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων.

Δανειζόμενος πολλά στοιχεία από το σινεμά βεριτέ- βρίσκοντας όμως το προσωπικό του ύφος- ο Patricio Guzmán μας χάρισε ένα επικό ντοκιμαντέρ, που τον τοποθετεί επάξια δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς του είδους όπως οι Chris Marker, Peter Watkins και D. A. Pennebak.

___________________

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου

2 μμ.: Συλλογική κουζίνα

3:45 μμ., παραδοσιακοί χοροί

______________________

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου:

11 πμ.: Ανοιχτό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο

8 μμ.: LOCAL ACT: KinGorilla8, JK One & dj Wheel M. Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, στα πλαίσια του LOCAL ACT, παρουσιάζει τρεις καλλιτέχνες από τη σκηνή του hip hop που έχει βαθιές ρίζες στη γειτονιά μας. Παίζουν με σειρά εμφάνισης:


KinGorilla8
JK One & dj Wheel M.

JK One: Mέλος των Phase3. Δεκαπέντε χρόνια πιστός πάνω στο μικρόφωνο και στην hip hop κουλτούρα. Οπαδός του Boom Bap και του βρώμικου ήχου.www.facebook.com/jkone.boombap

Dj Wheel M: Tο παιδί από τον Βύρωνα, επάξιος εκπρόσωπος των ατσάλινων τροχών και λάτρης του μαύρου βινυλίου. www.facebook.com/wheelm.rios

Δισκογραφία:

Phase 3 - Εξακρίβωση Στοιχείων
Phase3 - Getting up (Atari game)
JK1 Presents Roots Rap Reggae the Mix tape vol 1
JK1 Presents Roots Rap Reggae the Mix tape vol 2
JK One & Black panther Present Class of '94
Jk1-Escape from Reality
JK One - Σαν άγρια θηρία ... λίγο πριν
JK one - Σαν Άγρια θηρία
JK 1 & Dj CutBrawl - Από 'δω κι από 'κει (the Mix tape)
JK One & Dj Wheel M - Nostalgia
JK One - Manifesto

KinGorilla8: Πρώτη απόπειρα στο ιδίωμα το 2006, παρέα με τον Αφανή Ήρωα στο δίδυμο «Αστάθμητος Παράγοντας». Μας πρωτοσυστήθηκε με τις συμμετοχές του στο project «Η γειτονιά γιορτάζει». Στο live της Κυριακής παρουσιάζει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Στην Άγρια Δύση» που κυκλοφόρησε πρόσφατα με συμμετοχές από JK One & Eversor (Phase 3), DJ Wheel M, Romson-Παραβάτης, Sam One, Raptim και Sifu VERSUS (ο οποίος συνυπογράφει και την επιμέλεια παραγωγής).

www.facebook.com/kingorilla8

Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη, προαιρετική οικονομική ενίσχυση.
Λαμπηδόνα, Άλσος Αγ. Τριάδας

--

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

πηγή : email που λάβαμε στις 1 Δεκέμβριος 14h