Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 στις 20.30

(!) Προβολή ντοκιμαντέρ: Η μάχη της Χιλής

Δραστηριότητες έως και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου: 8 μμ Συνέλευση του ΚΠΚΒ

__________________

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου:

- 2 μμ.: συλλογική κουζίνα

- 8:30 μμ: Από την Αναγέννηση στον Διαφωτισμό: Επιστήμη, Τέχνη και Φιλοσοφία την εποχή της Νεωτερικότητας. Στην 8η συνάντηση του κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη «Λαμπηδόνα», ο Θοδωρής Δημητράκος, διδάσκων στο ΕΑΠ, θα μιλήσει με θέμα: «Ελευθερία και Αιτιοκρατία: το νεωτερικό πρόβλημα της κανονιστικότητας»

____________________

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου:

- 8:30 μμ: Η ομάδα προβολών σε συνδιοργάνωση με την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών θα προβάλλει το 3ο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ "Η μάχη της Χιλής". Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο και τα πολιτικά και κοινωνικά επίδικα/ζητήματα που θέτει το ντοκιμαντέρ, τότε και σήμερα.

Για τον λόγο αυτόν και σε συνδυασμό με το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις δύο προηγούμενες προβολές, βάλαμε νωρίτερα την έναρξη της 3ης προβολής. Στις 8:30 μμ αυστηρά, προκειμένου να μείνει αρκετός χρόνος για συζήτηση μετά.

__________________________

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου

- 2 μμ.: Συλλογική κουζίνα

- 3:45 μμ.: Παραδοσιακοί χοροί

__________________________

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

- 11 πμ.: Ανοιχτό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο

--

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Δεκέμβριος 10h


3,4 και 10 Δεκεμβρίου, Προβολή του ντοκιμαντέρ "Η μάχη της Χιλής"

Η ομάδα κινηματογραφικών προβολών του ΚΠΚΒ σας καλεί να συμμετάσχετε στην προβολή του πολύ καλού και επίκαιρου ντοκιμαντέρ "Η μάχη της Χιλής" του Patricio Guzman (1977). Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε τρεις συνέχειες, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, Παρασκευή 4 και Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. Μετά το τέλος της 3ης προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση. ώρα έναρξης προβολών: 9 μμ.

Λίγα λόγια: Το 1973 ο Chris Marker στέλνει στον Patricio Guzmán πακεταρισμένο ασπρόμαυρο φίλμ. Ο τριανταδιάχρονος τότε χιλιανός σκηνοθέτης, με την πολύτιμη συνεισφορά του Γάλλου συναδέλφου του, μία Éclair κάμερα, μία συσκευή εγγραφής ήχου Nagra και ένα πενταμελές συνεργείο, δημιουργεί την Μάχη της Χιλής χωρισμένη σε τρία μέρη (Η εξέγερση της αστικής τάξης, Το πραξικόπημα, Η δύναμη του λαού) -ένα βαθιά πολιτικό ντοκιμαντέρ, μοναδικής αισθητικής και στυλιστικής πρωτοπορίας.

Το ντοκιμαντέρ του Guzmán εξιστορεί ενδελεχώς το χρονικό της εκλογής του αριστερού σοσιαλδημοκράτη Σαλβαδόρ Αλιέντε και της Λαϊκής Ενότητας στην κυβέρνηση της Χιλής. Εξιστορεί τις αυταπάτες σχετικά με τον ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη, την οργανωμένη αντίσταση του λαού στις επιθέσεις των καπιταλιστικών-εντός και εκτός Χιλής- κέντρων στην κυβέρνηση και εντέλει το πραξικόπημα Πινοσέτ.

Ρίχνοντας φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές των γεγονότων, ο Χιλιανός ντοκιμαντερίστας μας παραδίδει μια τοιχογραφία της εποχής, όχι σαν μια πανοραμική ματιά στην ιστορία, αλλά αποκαλύπτοντας τα αίτια των συμβάντων. Επίκαιρος όσο ποτέ -εν μέσω μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει εξαντλήσει τις αντοχές των λαών- μας υπενθυμίζει πως οι τύχες μας βρίσκονται στα χέρια μας και μας ωθεί να αντιληφθούμε ότι η βάση των λαϊκών κινημάτων πρέπει να είναι η δημοκρατία και ο αγώνας για την μέχρι τέλους ανατροπή της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων.

Δανειζόμενος πολλά στοιχεία από το σινεμά βεριτέ- βρίσκοντας όμως το προσωπικό του ύφος- ο Patricio Guzmán μας χάρισε ένα επικό ντοκιμαντέρ, που τον τοποθετεί επάξια δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς του είδους όπως οι Chris Marker, Peter Watkins και D. A. Pennebak.
--

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

πηγή : email που λάβαμε στις 1 Δεκέμβριος 11h