Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

(αλλαγή τοποθεσίας) Μικροφωνική αλληλεγγύης στους 5 αγωνιζόμενους φοιτητές

Η μικροφωνική αλληλεγγύης το Σαββατο θα γίνει Ναυαρίνου με Τσιμισκή.

πηγή: email που λάβαμε στις 3 Δεκέμβριος 13h


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, ημέρα γενικής απεργίας, αστυνομικοί εισβάλουν στα σπίτια 5 φοιτητών από την Αθήνα και τους συλλαμβάνουν. Εναντίον τους υπάρχει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την Ιταλία. Ο λόγος; Η συμμετοχή τους σε διαδήλωση στο Μιλάνο την Πρωτομαγιά του 2015.

Τι ακριβώς συνέβη εκεί;

Η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Μιλάνο είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο, κι αυτό ήταν η εναντίωση της στη διεθνή έκθεση EXPO που γινόταν εκείνες τις μέρες στην πόλη. Μία έκθεση-διαφήμιση του καπιταλισμού όπου μεγαλοβιομήχανοι, εταιρείες και κάθε λογής αφεντικά υπογράφουν νέες συμφωνίες και προβάλλουν «τεχνολογικά και πολιτιστικά επιτεύγματα» που μοναδικό σκοπό έχουν την εδραίωση της καπιταλιστικής σχέσης σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Το σύνολο των πολιτικών και εργατικών φορέων του Μιλάνου αντέδρασε σε αυτό το φανταχτερό πανηγύρι και διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης. Την επόμενη μέρα, και στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών, 5 Έλληνες φοιτητές προσάγονται από τις ιταλικές αρχές ενώ βρίσκονται σε καφετέρια, με μοναδικό κριτήριο την έξοδο τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο. Αναγκάζονται σε βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και DNA, χωρίς παρουσία διερμηνέα, και μετά από πολύωρη κράτηση αφήνονται ελεύθεροι.

Επιστροφή στο τώρα

Είναι πρώτη φορά που ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδίδεται λόγω συμμετοχής σε διαδήλωση. Αν οι 5 φοιτητές εκδοθούν στην Ιταλία κινδυνεύουν με πολυετή προφυλάκιση, μιας και στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης και μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και Ιταλοί διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί για την ίδια υπόθεση.

Στεκόμαστε δίπλα τους!

H δίωξη των διαδηλωτών του NO-EXPO κάνει σαφές το εξής: οι αντιστάσεις στους καιρούς της κρίσης, οι αγώνες που καθημερινά δίνονται σε εργασιακούς, και όχι μόνο, χώρους και η αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιζομένων είναι τροχοπέδη για την αναδιάρθρωση που επιχειρείται εδώ και χρόνια πάνω στις πλάτες μας. Σε αυτήν την επίθεση του κεφαλαίου καμία και κανένας μας δεν λούφαξε σπίτι του. Συναντηθήκαμε σε συνελεύσεις γειτονιάς και προσπαθήσαμε να βάλουμε αναχώματα στην υποτίμηση της ζωής μας. Βρήκαμε τους εαυτούς μας σε αδιαμεσολάβητους αγώνες, στα πανεπιστημια και αλλού, επιχειρώντας να συνδεθούμε με όλο και περισσότερα κοινωνικά κομμάτια. Σταθήκαμε στο πλευρό των μεταναστών και διαδηλώσαμε έξω από κέντρα κράτησης.

Στα πρόσωπα των 5 φοιτητών αναγνωρίζουμε και το δικό μας πρόσωπο. Αναγνωρίζουμε κοινές πολιτικές διαδρομές, τη θέληση για καθημερινή δημόσια παρουσία, τη συμμετοχή στους αγώνες που δίνονται. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Μικροφώνικη, 12:00, Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Φάμπρικα*Υφανέτ

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Δεκέμβριος 21h


Την Πέμπτη 12/11 , ημέρα γενικής απεργίας, αστυνομικές δυνάμεις με την παρουσία εισαγγελέα εισβάλλουν στα σπίτια 5 φοιτητών και τους συλλαμβάνουν. Οι συλλήψεις πραγματοποιούνται βάσει ευρωπαικού εντάλματος και ζητείται η έκδοση των 5 φοιτητών στις ιταλικές αρχές. Την ίδια μέρα στο Μιλάνο η αστυνομία συλλαμβάνει άλλους 5 Ιταλούς για την ίδια υπόθεση και στην συνέχεια προφυλακίζονται. Η κύρια κατηγορία αυτών των διώξεων είναι ότι "εθεάθησαν" να συμμετέχουν σε επεισόδια στην πορεία no-expo που έλαβε χώρα στο Μιλάνο την πρωτομαγιά το 2015. Οι 5 διωκόμενοι από την Αγ . Παρασκευή, κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, συμμετείχαν στην εν λόγω πορεία και προσείχθησαν από τις ιταλικές αρχές την επόμενη μέρα (2/5) απο καφετέρια στο κέντρο της πόλης. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς διερμηνέα οι ιταλικές αρχές έκαναν βίαιη λήψη DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτή τη στιγμή είναι στο χέρι του ελληνικού κράτους η απόφαση για τον αν θα τους παραδώσει στην Ιταλία προκειμένου να γίνει εκεί η δίκη. Ήδη, έπειτα από πιέσεις του κινήματος αλληλεγγύης, αποτράπηκε η προφυλάκισή τους. Παρόλα αυτά τους επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι (παρουσία 3 φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου απο την χώρα).

Οι εκθέσεις expo είναι παγκόσμιες εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετική πόλη προκειμένου για να επαναπροσδιορίσουν τους όρους ανάπτυξης και κυκλοφορίας του κεφαλαίου και την περαιτέρω εκμετάλλευση των ζωών μας. Τον Μάιο του 2015 η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Η διοργάνωσή της πέρασε πάνω από τη ζωή των υποτιμημένων κομματιών της πόλης, τα οποία εκδιώχθηκαν από τις γειτονιές και τα σπίτια τους, ώστε το κέντρο να αναπλαστεί για την αποτελεσματικότερη εμπορευματοποίησή του, ενώ η πόλη βρισκόταν υπό καθεστώς ασφυκτικής αστυνόμευσης. Το ανταγωνιστικό κίνημα, ως όφειλε, εναντιώθηκε σε αυτή τη φιέστα του κεφαλαίου πραγματοποιώντας πορεία, διεθνούς εμβέλειας, επονομαζόμενη no-expo.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθιερώθηκε νομοθετικά το 2004, εφαρμόζεται και στα 28 κράτη μέλη, εκδίδεται από τις δικαστικές αρχές κράτους μέλους και έχει ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται για συμμετοχή σε διαδήλωση, γεγονός που συμβάλλει στην αναβάθμιση της καταστολής των κινημάτων σε ευρωπαικό επίπεδο. Τέτοιες διώξεις εξυπηρετούν στην ενίσχυση των εθνικών φραγμών και την διάσπαση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του κινήματος. Ενός κινήματος που επικοινωνεί περιεχόμενα, μοιράζεται εμπειρίες και πρακτικές αγώνων και οργανώνει τις αντιστάσεις του ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

Οι 5 αγωνιζόμενοι φοιτητές αποτελούν κομμάτια του φοιτητικού κινήματος, των ταξικών διεκδικήσεων και των συνελεύσεων γειτονιάς. Δεν βρέθηκαν τυχαία στη διαδήλωση, ούτε αρνούνται την παρουσία τους σ' αυτήν. Βρίσκονταν στην Ιταλία και όντας ενεργά πολιτικά υποκείμενα δεν μπορούσαν να απέχουν από μια δράση εναντίωσης στα σχέδια των αφεντικών, όπως δεν απείχαν από τους αγώνες που πραγματώθηκαν στον προηγούμενο κύκλο αγώνων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Ως αυτόνομα σχήματα, αποτελούμε κομμάτι του φοιτητικού κινήματος και των ταξικών-κοινωνικών αγώνων εντός και εκτός πανεπιστημίου που παλεύουν να μπλοκάρουν την καπιταλιστική αναδιάρθρωση και την περαιτέρω επιβολή του κεφαλαίου στην καθημερινότητά μας. Προσπαθώντας να βρούμε κοινές λύσεις στα κοινά μας προβλήματα, συγκροτούμε κοινότητες αγώνα μέσα και έξω από τις σχολές. Για όλους αυτούς τους λόγους στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους 5 διωκώμενους και με όσες αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση της ζωής τους.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Αυτόνομα σχήματα ΑΠΘ

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Δεκέμβριος 16h