Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 19.30

Εκδήλωση: Η κοινωνική κατασκευή της επικινδυνότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ποιοι/ες είναι οι επικίνδυνοι/ες; Και αυτά τα «επικίνδυνα» άτομα για ποιους/ες είναι επικίνδυνοι/ες; Τέτοια θεμελιώδη και προκλητικά ερωτήματα θέτει προς προβληματισμό η εκδήλωση με τίτλο «Η κοινωνική κατασκευή της επικινδυνότητας» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Δεκέμβρη στις 7.30μμ στο ΧΩΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (Ιωλκού 33 & Τάκη Οικονομάκη, Βόλος) με ομιλητή τον ψυχίατρο Θόδωρο Μεγαλοοικονόμου.

Μια αναδρομή στη ίδια τη χρήση του όρου επικινδυνότητα, τα κυρίαρχα πρότυπα επικινδυνότητας και ποιες λειτουργίες επιτελούν ώστε να «δικαιολογείται» η χρήση δομών υψίστη ασφαλείας. Δομές που φορτίζονται με τις λειτουργίες του καταναγκασμού και της καταστολής. Η χρήση του όρου «επικινδυνότητα» με τη συνοδό αναπαράσταση επικίνδυνων ομάδων (ψυχασθενών, ναρκομανών, οροθετικών, τρομοκρατών, αλλόθρησκων, μεταναστών και προσφύγων) συνδέεται στενά με το κράτος έκτακτης ανάγκης, την ύπαρξη ζωνών ανομίας και την επιβολή μέτρων κατά των «επικίνδυνων» ομάδων.

Με φόντο την κατάρρευση κάθε ίχνους κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας, παράλληλα με μια διαρκώς επιδεινούμενη εξαθλίωση των ζωών μας και απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας οικοδομείται ένα κράτος ασφάλειας. Όμως είναι πλέον γνωστό ότι στο νεοφιλελευθερισμό η ασφάλεια εξαγοράζεται με τη στέρηση της ελευθερίας μας, το προσφερόμενο από τους κρατικούς θεσμούς αίσθημα ασφάλειας εξαργυρώνεται με περιορισμό, εγκλεισμό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Ενάντια στην «κοινωνία των περιφράξεων», στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην πρωτοκαθεδρία συγκεκριμένων ορισμών της επικινδυνότητας, η εκδήλωση έχει σκοπό να ανατρέψει τα στερεότυπα που είναι φορτισμένα με πολιτικό νόημα, χρήσιμα στην οικοδόμηση του κράτους έκτακτης ανάγκης για τον έλεγχο όχι απλά των «επικίνδυνων» αλλά ολόκληρων πληθυσμών.

ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

πηγή : http://eek.gr/index.php/oldermags/eventdetail