Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στις 18.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Η αντιρατσιστική πρωτοβουλία ιωαννίνων καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ακολουθεί το κείμενο της πρωτοβουλίας

Πρόσφυγες και μετανάστες της γης οι κολασμένοι στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι ...

Από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών διέρχονται από την Ελλάδα, έναν ακόμα σταθμό σε ένα μακρύ ταξίδι. Δεν πρόκειται για ένα ταξιδάκι αναψυχής αλλά για μια εξαθλιωτική και επίπονη διαδικασία με τελικό προορισμό το ξεζούμισμα τους από τους ευρωπαίους καπιταλιστές. Αυτήν την περίοδο, οι περισσότεροι από αυτούς τους υποτιμημένους εργάτες προέρχονται από τη Συρία, όπου επικεντρώνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί με τη μορφή της ένοπλης σύρραξης. Ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι μια μεμονωμένη κατάσταση, αλλά αποτελεί την συνέχεια των διαρκών επεμβάσεων της δύσης στη μέση ανατολή. Η διάλυση αυτή, της μέσης ανατολής, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο το σημερινό κύμα προσφύγων, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που τα τελευταία δέκα χρόνια εγκαταλείπουν τις χώρες τους για μια πιθανότητα επιβίωσης στην Ευρώπη. Για μας άλλωστε είναι ξεκάθαρο, ότι τα αφεντικά μας όταν κρίνουν ότι περισσεύουμε δεν δυσκολεύονται να βρούνε τρόπους για την εξαθλίωση μας, που μπορεί να φτάσει μέχρι και την εξόντωσή μας. Ο πόλεμος είναι η πιο εκκωφαντική μορφή εξόν- τωσης της εργατικής τάξης αλλά όχι η μοναδική. Για αυτό, είτε πρόκειται για τους μετανάστες από την Αφρική, είτε για τους πρόσφυγες από τη μέση ανατολή, η αιτία είναι κοινή, η καπιταλιστική βία, και σε αυτήν απαντάμε με την ταξική μας αλληλεγγύη. Για αυτούς τους λόγους, το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν αποτελεί απλά μια ανθρωπιστική κρίση αλλά μια συντονισμένη επίθεση του κε- φαλαίου στην εργατική τάξη συνολικά. Ο ανθρωπιστικός μανδύας που ντύνεται ο ρατσισμός του ελληνικού κράτους, εκτός από υποκριτικός (την ώρα που κλαψουρίζει η ελληνική κυβέρνηση για τον φράχτη στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετράει πτώματα μεταναστών στα δικά της κλειστά σύνορα) στοχεύει στη διαίρεση των μεταναστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ειδομένη, όπου η εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει σαν αποτέλεσμα την γκετοποίηση χιλιάδων μεταναστών, με τη δικαιολογία ότι δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη. Δε μας μένει παρά να σταθούμε δίπλα στον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας στην Ειδομένη, δηλώνοντας ότι αντιμαχόμαστε οποιον- δήποτε διαχωρισμό όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους τους είτε λόγω πολέμου είτε λόγω οικονομικής εξόντωσης. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφής (θεσμοθετημένο ή μη) στρα- τόπεδο συγκέντρωσης είτε στην Ειδομένη είτε οπουδήποτε αλλού, εντός ή εκτός της ελληνικής επι- κράτειας.

Η επιχείρηση σκούπα στην Ειδομένη

Το πρωί της Τετάρτης 9 Δεκέμβρη η κυβέρνηση του συριζα εκκένωσε τον καταυλισμό της Ειδομένης με σκοπό αφενός τη διάνοιξη των γραμμών της Τραινοσε και αφετέρου την απομάκρυνση των με- ταναστών από τα σύνορα ελλάδας μακεδονίας. Για την επίχειρηση συνέβαλλαν πληθώρα υπουρ- γών της κυβέρνησης, αλλός με τους 500 μπάτσους, άλλος με τα τρένα και τα λεωφορεία του και φυσικά ο ίδιος ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Μουζάλας με το ''σχέδιο'' διαχείρισης των μεταναστών. Μας είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι αυτή η επιχείρηση σκούπα είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ρατσιστικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και της εγκατάστασης της frontex στα σύνορα. Άλλωστε ο ρόλος της frontex μας είναι γνωστός και επιβεβαιώνεται καθημερινά με τη συμβολή της στην παρανομοποίηση των μεταναστών, αφού η παρουσία της ενισχύει την στρατιω- τικοποίηση της διαχείρισης των μεταναστών εργατών.

Η εκκένωση της Ειδομένης, η δημιουργία κέντρων κρατήσης και hot spots, ξανανοίγει τον κύκλο των απελάσεων και των "επιχειρήσεων σκούπα". Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στους διαχωρισμούς που επιβάλλει το κράτος, και ξεκαθαρίζουμε πως η ταξική μας αλλη- λεγγύη είναι δεδομένη. Κόντρα σε όσους φωνάζουν πως δεν χωράμε όλοι, εμείς συνεχί- ζουμε να παλεύουμε για ανοιχτά σύνορα και χαρτιά σε όλους τους εργάτες χωρίς προϋποθέσεις!

Η πολιτική της Ευρώπης-φρούριο

Ο πόλεμος που τους επιφυλάσσει ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός δεν σταματάει στις βόμβες αλλά συ- νεχίζεται και στα ευρωπαϊκά σύνορα. Καθημερινά χιλιάδες κόσμου έρχονται αντιμέτωποι με την Ευ- ρώπη-φρούριο: πάνοπλες ναυτικές περιπολίες από την frontex και τους έλληνες λιμενόμπατσους,

στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταστολή από τα ΜΑΤ στα νησιά, απάνθρωπες συνθήκες διαβίω- σης και φυσικά τον φράχτη. Ο φράχτης του Έβρου, τον οποίο έφτιαξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., διατήρησε η ΝΔ και ενδυναμώνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποκλείει κάθε πρόσβαση σε ελληνικό έδα- φος από την ξηρά, επιβάλλοντας σε εκατοντάδες χιλιάδες την περιπέτεια της προσέγγισης από την θάλασσα, με αποτέλεσμα τα καθημερινά ναυάγια και τους πνιγμούς. Αυτή πολιτική των κλειστών συνόρων είναι απότοκος της τριακονταετούς ρατσιστικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και στο- χεύει ξεκάθαρα στον διαχωρισμό τους από την ντόπια εργατική τάξη, εξαθλιώνοντας και καθιστών- τας τους μονίμως παράνομους. Στις ήδη εφαρμοζόμενες πολιτικές καταστολής και απαξίωσης, έρχεται να προστεθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβάλλεται μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ένα καθεστώς που αναβαθμίζει την καταστολή και τον έλεγχο για όλους όσους μπορεί να θεωρη- θούν επικίνδυνοι, πάντα κατά την κρίση και τη βούληση των αφεντικών και του κράτους. Οι πρώτοι, βέβαια, που θα βιώσουν (κυριολεκτικά) στο πετσί τους τις νέες πολιτικές είναι οι μετανάστες. Η ανα- νεωμένη τρομοϋστερία και ισλαμοφοβία αποτελούν τις ιδεολογικές αιχμές για την περαιτέρω εξόν- τωση, καταστολή κι υποτίμηση των μεταναστών εργατών, είτε στα σύνορα είτε στην καρδιά των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, αφού τους καθιστούν εν δυνάμει τρομοκράτες. Για να μην ψάχνουμε μακριά, ο δικός μας Υπ.Εξ. Κοτζιάς απειλεί ότι θα ανοίξει την κάνουλα και θα πλημμυρίσει η Ευρώπη με τζιχαντιστές. Με όπλο τον φόβο επανακτάται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για τις πραγματο- ποιούμενες και σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επεμβάσεις, οι οποίες επανατροφοδοτούν τον κύκλο καταστροφή- μετανάστευση- υποτίμηση.

Το ξεζούμισμα από τα ευρωπαϊκά αφεντικά

Όντας παράνομοι, πρόσφυγες και μετανάστες, προορίζονται να γίνουν το πιο εκμεταλλεύσιμο κομ- μάτι στον ελληνικό και ευρωπαϊκό καπιταλισμό, αφού στερούνται όλων των πολιτικών δικαιωμάτων και εξαιρούνται από το εργατικό δίκαιο. Η πολιτική αυτή της παρανομοποίησης δεν θα αφήσει κα- νένα παραπονομένο: είτε πρόκειται για τους μεγάλους καπιταλιστές που σε συνεργασία με τα κράτη θα αντλούν φθηνούς εργάτες από τις δεξαμενές των hot spots (όπου βιομετρικές καταγραφές θα ξεσκαρτάρουν τους ικανούς εργάτες), είτε πρόκειται για τα μικρο-μεσαία αφεντικά που θα επωφε- ληθούν από όλους όσους καταφέρουν να φτάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Ο ρόλος του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ

Μπορεί ο Τσίπρας να χύνει κροκοδείλια δάκρυα στη βουλή για τα πνιγμένα παιδιά και να παρου- σιάζεται ως αντιρατσιστικής, αλλά στην πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν αναλάβει να συ- νεχίσουν την αντιμεταναστευτική πολιτική και να υπερασπιστούν τα σύνορα. με τις ευλογίες της ευρωπαϊκών κρατών και της Ε.Ε.. Όχι μόνο δεν είδαμε γκρεμισμένους φράχτες στον Έβρο και εκ- κενωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά αντιθέτως βλέπουμε υποσχέσεις για αυξημένες περι- πολίες, ενίσχυση του φράχτη, δημιουργία νέων κέντρων κράτησης και φυσικά πλήρης έλλειψη δομών ανθρώπινης σίτισης, στέγασης και περίθαλψης. Για να εξηγηθούν όλα αυτά δεν αρκεί η ανι- κανότητα της κυβέρνησης, αλλά εντάσσονται στη διαρκή ρατσιστική πολιτική του κράτους.

Η απάντηση μας

Εμείς από την πλευρά μας, έχοντας ταχθεί ξεκάθαρα με τα συμφέροντα της τάξης μας, επιλέγουμε να οργανωθούμε σαν αντιρατσιστική πρωτοβουλία, για να απαντήσουμε σε όλα αυτά προτάσσοντας την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη. Στηριζούμε την έμπρακτη υλική υποστήριξη των προσφύγων από αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης, γνωρίζουμε όμως ότι o δρόμος προς την ανατίμηση της τάξης μας, είναι ένας διαρκής αγώνας ενάντια στον ρατσισμό. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως μόνο με τη συλλογική δράση μπορούμε να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα για ντόπιους και ξένους εργάτες. Δε θα αφήσουμε κανένα πρόσφυγα και μετανάστη έρμαιο στις ορέξεις κράτους και αφεν-

τικών.

Χαρτιά σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες τώρα χωρίς προϋποθέσεις Ανοιχτά σύνορα για όλους και για όλες

Να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ιωαννίνων

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Δεκέμβριος 18h