Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στις 20.30

Προβολή: «To Λιμάνι της Χάβρης»

Ο Marcel Marx είναι ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι. Πλέον όμως έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Εκεί περνά τις μέρες του καθαρίζοντας παπούτσια των περαστικών, ενώ τα απογεύματα συχνάζει στο αγαπημένο του μπαρ και φροντίζει την Arletty τη βαριά άρρωστη σύζυγό του. Ο Marcel θα συναντήσει τυχαία τον Idrissa, ένα ανήλικό αγόρι από την Αφρική που έχει φτάσει στη Χάβρη λαθραία και το αναζητά η αστυνομία. Ο ηλικιωμένος άνδρας θα βοηθήσει το νεαρό αγόρι και αποφασίζει να το πάρει μαζί του σπίτι... ακόμα κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Ο αγαπημένος στη χώρα μας Aki Kaurismaki («The Man Without A Past») επιστρέφει με ένα ακόμα γλυκόπικρο φιλμ, που απέσπασε θετικές κριτικές στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών. Το «Le Havre» είναι μια ταινία με ανθρωπιά, ρομαντικό πνεύμα, αισιοδοξία και το χαρακτηριστικό χιούμορ του Φιλανδού σκηνοθέτη.

Για την Κυριακή 10 Ιανουαρίου παρουσιάζεται η ταινία "Le Havre" («To Λιμάνι της Χάβρης») Φινλανδία, 2011, σκηνοθεσίας Aki Olavi Kaurismäki, με κεντρικό θέμα την παράτυπη, όπως αποκαταστάθηκε ο όρος, μετανάστευση. Χαρακτηρίστηκε ως ενήλικο παραμύθι, γεμάτο ανθρωπιά, ρομαντισμό και αισιόδοξη διάθεση, ό,τι δηλαδή λείπει από τις μέρες μας. Τέσσερα χρόνια μετά την ταινία, το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης με τις μαζικές αφίξεις προσφύγων κυριαρχεί παντού. Πόλεμοι, εμφύλιοι, φτώχεια και μία άμορφη μάζα να σπρώχνει ρεύματα ανθρώπων στη θάλασσα με σκοπό τη φυγή και την επιβίωση.

https://youtu.be/ZpkKqc1A7vs

https://youtu.be/zBdh60EeCGY

πηγή : http://socialcenter.espivblogs.net/2016/01/09/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%AC%CE%B2%CF%81%CE%B7%CF%82-movie/