Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 στις 19.00

Συζήτηση: Ο ρόλος και η λειτουργία των ταξινομικών συστημάτων

Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλή και δημιουργική χρονιά

Όπως γνωρίζετε, ως δίκτυο "Ακούγοντας Φωνές" συμμετέχουμε και στηρίζουμε, στα πλαίσια της "Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία" τη διοργάνωση μιας σειράς εκπαιδευτικών συναντήσεων / συζητήσεων γύρω από θεματικές ενότητες για τις οποίες υπήρξε έντονο ενδιαφέρον.

Στα πλαίσια αυτά την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 19:00-21:00 πραγματοποιείται, στο χώρο της οδού Τροίας 44, η δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση με τίτλο:"Η ακύρωση του βιώματος του υποκειμένου μέσα από την ολοκληρωτική μετάλλαξή του σε νόσο. Ο ρόλος και η λειτουργία των ταξινομικών συστημάτων".

Θα πραγματοποιηθούν σύντομες εισηγήσεις από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, μέλη οικογενειών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Και η συγκεκριμένη συνάντηση είναι ανοικτή σε όλες και όλους που ενδιαφέρονται και φυσικά δε χρειάζεται προεγγραφή ή οποιαδήποτε οικονομική συνεισφορά.

Απευθυνόμαστε σε κάθε συλλογικότητα, πολιτικό και κοινωνικό χώρο που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει καθώς τα ζητήματα της ψυχικής υγείας έχουν σαφέστατα πολιτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές διαστάσεις. Κύριο, όμως, ζητούμενο είναι η συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων, ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία, καθώς και των οικογενειών τους, ως τα υποκειμένων που κατεξοχήν έχουν βιώσει τα θέματα με τα οποία καταπιανόμαστε. Εξάλλου μια χειραφετητική διαδικασία αυτομόρφωσης δεν μπορεί παρά να έχει στον κεντρικό της πυρήνα το λόγο των άμεσα ενδιαφερομένων.

Οι επόμενες θεματικές, οι οποίες έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί (μια ανά τρεις ή τέσσερις εβδομάδες), είναι οι εξής:

- Ψυχοφάρμακα : ο ρόλος τους και τα όριά τους. Ποια λογική και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο μονόδρομος του ψυχοφάρμακου.

- Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που ποτέ δεν έγινε, στη Ελλάδα. Τι είναι ως κουλτούρα και πρακτική και σε τι συνίσταται το «ολοκληρωμένο δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών» ριζικά εναλλακτικών στον εγκλεισμό. Η Τομεοποίηση και ο ρόλος της ως μιας ουσιαστικής θεραπευτικής παραμέτρου. Λειτουργία των ψυχιατρικών τμημάτων με ανοιχτή πόρτα και χωρίς μηχανικές καθηλώσεις, απομονώσεις, κάμερες. Διεθνείς εμπειρίες.

- Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και εργασιακή ένταξη.

- Το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την ψυχική υγεία. Η ακούσια νοσηλεία, η δικαστική συμπαράσταση, η επικινδυνότητα, το δικαστικό ψυχιατρείο και οι εναλλακτικές σ΄ αυτό.

- Τα κινήματα των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία και των οικογενειών για ένα άλλο σύστημα Ψυχικής Υγείας.

- Το πρόβλημα των εξαρτήσεων. Η διπλή διάγνωση.

Τόσο οι εισηγητές όσο και ο τρόπος διεξαγωγής των θεματικών αυτών συνεχίζουν να είναι υπό διαμόρφωση και γενικά καλούνται όλες και όλοι να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν με προτάσεις.

Όπως ζητήθηκε από την προηγούμενη συνάντηση παραθέτουμε μια προτεινόμενη βιβλιογραφία σχετική με την πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση με τίτλο " Μια σύντομη ιστορία της ψυχιατρικής" και επισυνάπτονται δυο σχετικά αρχεία.

-Μισέλ Φουκώ : "Η Ιστορία της Τρέλας", ελλ. έκδοση Καλέντης.

-Μισέλ Φουκώ : " Οι μη κανονικοί", ελλ. έκδοση ΕΣΤΙΑ.

-Edward Shorter : "Ιστορία της Ψυχιατρικής", ελλ. έκδοση Αρχιπέλαγος.

-Δημήτρη Πλουμπίδη : "Ιστορία της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα", εκδ. Σύγχρονα Θέματα/Τρίαψις Λόγος.

-Richard Warner : "Recovery from Schizophrenia. Psychiatry and Poltical Economy", εκδ. Routledge.

-Andrew Scull : "Museums of Madness. The social organization of insanity in nineteenth-cetury England", εκδ. Penguin Books.

-Andrew Scull : "Social Order/Mental Disorder. Anglo-American Psychiatry in Historical Perspective". εκδ. Routledge

Επίσης σχετικά με τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί προτείνουμε ενδεικτικά το άρθρο του Sami Timimi "Abolish use of formal psychiatric diagnostic systems":

https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-621bf868-f4e4-3108-b515-f83a3e8d0a6b

Σχετικά με τα παραπάνω είναι και το :

http://www.asylumonline.net/resources/campaign-for-the-abolition-of-schizophrenia-label/

Θα χαρούμε να τα πούμε κι από κοντά

Με εκτίμηση

η διαχειριστική ομάδα

του δικτύου

πηγή : email received on 11 Ιανουάριος 13h