Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Διαδήλωση για το ασφαλιστικό

Οι καπιταλιστές και η κυβέρνησή τους, δεν έχουν αυταπάτες! Γιατί να έχουμε εμείς;

Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Εργαζόμενοι-ες!

Η νέα αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και Κεφαλαίου, μέσω της «μεταρρύθμισης» στο ήδη απαξιωμένο και κουτσουρεμένο σύστημα ασφάλισης, παίρνει χαρακτηριστικά ρεβανσιστικής καταιγίδας. Μετά την συντριβή των συμβάσεων, το μαζικό πέταγμα στην ανεργία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, την θεσμοθέτηση της υποαπασχόλησης, τη μείωση του εργασιακού κόστους, διαμορφώθηκε το κατάλληλο πλαίσιο, για να μπει τώρα και η ταφόπλακα στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Υπερβαίνοντας τις προηγούμενες 11 «μεταρρυθμίσεις», τα σχέδια των επιτροπών «σοφών» και το νόμο Γιαννίτση και πατώντας πάνω στο νόμο του Λοβέρδου, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το πιο αντεργατικό αντιασφαλιστικό έγκλημα.

Η επιτάχυνση της δρομολογημένης κατάρρευσης της ασφάλισης δεν γίνεται βέβαια, για να σωθούν οι συντάξεις, η υγεία, οι παροχές, αλλά η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δεν γίνεται για την βιωσιμότητα ενός ετοιμοθάνατου ούτως ή άλλως συστήματος, αλλά για να μπουν στο παιχνίδι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, όσο κι αν προσπαθούν με φτηνά τηλεοπτικά τρικ να μας πείσουν για το αντίθετο. Η υλοποίηση της περνά αντικειμενικά μέσα από την γενίκευση και ένταση της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας.

Η πρώτη φάση της επίθεσης περιλαμβάνει:

 • Μείωση των κύριων (ανταποδοτικών) συντάξεων σε ποσοστό έως και 80% αν συνυπολογίσουμε και την μείωση των αποδοχών, για τις πρώτες κλάσεις στις οποίες ανήκει και η πλειονότητα των εργαζομένων. Τα ποσοστά αναπλήρωσης ξεκινούν από το 38% και φτάνουν μέχρι το 10,5% για κλάδους που κατοχυρώνουν σύνταξη στα 4.500 ένσημα. Σε αυτό το φιλοδώρημα, λοιπόν, θα προσθέτουν και την εθνική σύνταξη, η οποία, κάτω από προϋποθέσεις, θα αγγίζει τα 384 ευρώ και δεν θα περιορίζει την υποχρέωση του κράτους, σε αυτήν, άρα και την εγγύησή του! Μιλάμε δηλαδή για συντάξεις των 450 ευρώ.
 • Υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με βάση το μέσο όρο του εργάσιμου βίου.
 • Ενοποίηση των ταμείων με εξίσωσή τους προς τα κάτω- αρπαγή της περιουσίας τους.
 • Δρομολόγηση της κατάργησης των επικουρικών.
 • Μείωση του εφάπαξ κατά 15%.
 • Αύξηση των εργατικών εισφορών.
 • Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
 • Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.
 • Περικοπές στην υγεία, που σημαίνει αύξηση άμεσα κι έμμεσα της εργατικής συμμετοχής.- χτύπημα των αναπηρικών με κούρεμα έως και 50%
 • Παραθυράκια για εκ νέου απαλλαγές για τους εργοδότες.

Μην μας παραμυθιάζουν. Θέλουν την πλήρη απαξίωση της εργασίας και την υποτίμηση της ζωής μας. Αυτός είναι στρατηγικός στόχος του Κεφαλαίου σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Πριν νομοθετήσει άλλωστε η κυβέρνηση ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ πήρε το ok από τον Σ.Ε.Β. και εξασφάλισε την στήριξη των Μ.Μ.Ε.

Ας διαλύσουμε τους μύθους!

Η ασφάλιση δεν ήταν παραχώρηση των αστών, ήταν μια ελάχιστη κατάκτηση του εργατικού κινήματος μέσα από αιματηρούς σκληρούς αγώνες.

Οι καπιταλιστές ήξεραν καλά από τη συγκρότηση κιόλας των ταμείων και του συστήματος ασφάλισης, πως συναινούσαν στη δημιουργία ενός μεγάλου κουμπαρά που θα αποτελούσε μια βασική για αυτούς πηγή χρηματοδότησης. Αυτό ήταν πάντα τα ταμεία. Τα λεφτά της εργατικής τάξης που ενίσχυαν την ανάπτυξη του Κεφαλαίου σε τέτοιο βαθμό, που η ληστεία των θαλασσοδανείων του '80 ή το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, να μοιάζουν με πταίσματα.

Η τριμερής χρηματοδότηση, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η δομή και λειτουργία του θεσμού της ασφάλισης, δεν ήταν ποτέ τριμερής. Ακόμα και όταν έδιναν οι εργοδότες και το Κράτος τις ελάχιστες εισφορές τους προς τα ταμεία, πάλι με λεφτά των εργαζομένων το έκαναν. Ο δικός μας πλούτος ήταν, όπως και να ονομάσουμε τις εισφορές. Από τη δική μας εκμετάλλευση, υπεραξία και φορολόγηση προερχόταν.

Από την ανασφάλιστη εργασία, τη μείωση των μισθών και ενσήμων μας, τις απλήρωτες υπερωρίες και την αύξηση της ανεργίας, κέρδισαν οι εργοδότες και έχασαν τα ταμεία μας. Ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Βάλαμε αρκετά πλάτη για να αυξήσουν τα κέρδη τους και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Αν αυτοί τώρα αμφισβητούν, από αντιδραστική σκοπιά την ασφάλιση, ας την αμφισβητίσουμε εμείς ταξικά. Είναι χρέος μας!

Να προχωρήσουμε άμεσα σε γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, να κινητοποιήσουμε τα σωματεία, τα εργατικά ταξικά σχήματα, τις επιτροπές στους χώρους. Να οργανώσουμε την απεργία, στην προοπτική της κλιμάκωσης. Να ανεβάσουμε τον πύχη των απαιτήσεων και διεκδικήσεων μας. Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα στις ανεδαφικές αντιλήψεις περί εφικτών και ρεαλιστικών στόχων. Ρεαλιστική είναι μόνο η ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης και η επανάκτηση του παραγόμενου πλούτου μας.


Να μην περάσει κανένας αντιασφαλιστικός και αντεργατικός νόμος- Ανατροπή όσων ψηφίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Όλο το κόστος της ασφάλισης σε εργοδοσία και Κράτος- καμία εργατική συμμετοχή.

Αύξηση των συντάξεων- μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αυξήσεις στους μισθούς- μείωση του χρόνου εργασίας.

Ίσα δικαιώματα για τους εκτός παραγωγής εργαζόμενους, να μετρά η ανεργία ως εργάσιμος χρόνος.

Ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.

Κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων που χρωστούν στα ταμεία και τους εργαζόμενούς τους- Δήμευση των περιουσιών των ιδιοκτητών τους.

Δωρεάν υγεία και περίθαλψη.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετέχει και καλεί στην διαδήλωση για το ασφαλιστικό το Σάββατο 16/1, στις 12, στην Ομόνοια.
Logo-Roci

πηγή: http://rocinante.gr/index.php/i-kapitalistes-ke-i-kivernisi-tous/


1 2 3

Ανακοίνωση Λέσχης για το Ασφαλιστικό | Κάλεσμα στην διαδήλωση Σάββατο 16/01, στις 12μμ

Ή αυτοί θα κατεδαφίσουν το ασφαλιστικό, ή εμείς αυτούς.

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας ψήφισης του αντιασφαλιστικού έχει μπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, που συμφωνούν στην κατεύθυνση των κυβερνητικών αλλαγών, ζητώντας την επιβολή παραπέρα περικοπών.

Με το σχέδιο νόμου γενικεύεται και εντείνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα. Το ν/σχέδιο στοχεύει κυρίως στη νέα γενιά. Την καταδικασμένη από την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την εργασία με ελαστικές σχέσεις, με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους εκβιασμούς. Τη γενιά που μέσα στην καπιταλιστική κρίση ποτέ δε θα συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς για να μπορεί να ελπίζει σε κάποια σύνταξη.

Η κυβέρνηση νομοθετεί έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται -εφόσον αντέχουν οικονομικά- να ξαναπληρώνουν εισφορές σε επαγγελματικά ταμεία ή στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή να καταφέρουν να επιβιώσουν στα γεράματα. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία η προοπτική να «χτίσουν» παχυλά συνταξιοδοτικά πακέτα είναι απλά ανύπαρκτη… Ενισχύεται έτσι και με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο και οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι των ασφαλιστικών πολυεθνικών και των επιχειρήσεων υγείας. Αυξάνονται σημαντικά τα βάρη για όλη την κοινωνία, για τα φάρμακα, την περίθαλψη, την υγεία. Ετοιμάζουν στο λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία-αποθήκες ανθρώπων..

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

 1. Κατάργηση όλων των ταμείων και ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση ισοδυναμεί με την εξίσωση στην φτώχεια και την εξαθλίωση και με την υφαρπαγή των όποιων αποθεματικών έχουν απομείνει.
 2. Χωρισμό της σύνταξης σε δύο μέρη, την εθνική σύνταξη και την αναλογική- ανταποδοτική. Η «εθνική σύνταξη», που ορίζεται αυθαίρετα (προβλέπεται στα 384 € μικτά) και επομένως εξ' ίσου αυθαίρετα μπορεί να μειωθεί. Θα δίνεται ολόκληρη μόνο στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Η αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, που στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών και ξεκινά από τα 170 €. Ειδικά για τις νέες γενιές, που εργάζονται σε συνθήκες «ευελιξίας», το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μηδαμινό. Το κράτος παύει να είναι εγγυητής του συνόλου των συντάξεων και περιορίζεται στην υποχρέωση της εθνικής σύνταξης.
 3. Συνθλίβει μπλοκάκια, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με εισφορές σε κάποιο ανύπαρκτο ταμείο ανεργίας ύψους 120 ευρώ/ετος, τέλος επιτηδεύματος ως 1000/ετος, εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόριου επόμενου (!) έτους), ενώ δεν γλιτώνουν ούτε οι άνεργοι ή όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Η κυβέρνηση, αντί να τους δώσει επίδομα ανεργίας, τους φορτώνει υποχρεωτικά ελάχιστο ετήσιο ποσό εισφορών 2823 € με αντάλλαγμα ένα επίδομα κηδείας. Το ποσό αυτό θα καταβάλλουν και όσοι έχουν κάνει αναστολή του επαγγέλματος.
 4. Νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, τόσο στις νέες, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, με ποσοστά αναπλήρωσης στο 40% αντί για το 70% που ισχύουν σήμερα. Μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ.
 5. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων.
 6. Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεκινούν από 8% και φτάνουν στο 15% ή και στο 30% ενώ κινδυνεύουν με εξαφάνιση με τη ρήτρα βιωσιμότητας.
 7. Αυξήσεις εισφορών για ασφάλιση και υγεία, που οδηγεί σε μειώσεις μισθών.
 8. Δημιουργεί 70.000 ανασφάλιστους υπερήλικες με τα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ
 9. Στο όνομα της «αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων», θεσπίζει δύο νέες ανώνυμες εταιρείες ξεπουλήματος της περιουσίας των ταμείων και διευρύνει την εμπλοκή τραπεζών και ιδιωτών στη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλισμένων.

Καμία συναίνεση καμία αναμονή

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Έρχεται για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, τα «επενδυτικά» κίνητρα, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο, αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κρίση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και οι «δανειστές» ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά, τη συγκρότηση Ταμείου γενικού ξεπουλήματος, που έρχονται προσεχώς.

Όλοι όσοι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, έχουν ακέραια την ευθύνη της κοινωνικής λεηλασίας! Τα ίδια ψέματα έλεγαν στο λαό, με τα ίδια ακριβώς λόγια. Ότι θα βγούμε από τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα! Ότι κόβουμε συντάξεις για να τις σώσουμε! Ότι απολύουμε για να έρθουν δουλειές! Ότι εφαρμόζουμε «παράλληλο» πρόγραμμα. Και ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία των «θυσιών». Και έχουν περάσει ήδη 7 «μαύρα» χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας.

Να μην περάσει, να ανατραπεί το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και
η πολιτική κυβέρνησης-δανειστών

Τώρα είναι ώρα μάχης. Με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε κλάδο, σωματείο, χώρο δουλειάς. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δυναμικές ενέργειες σε εργασιακούς χώρους, πόλεις και γειτονιές, συνολικά σε όλη την κοινωνία. Με πρωτοβουλίες αγώνα και συντονισμού. Προειδοποιητική απεργία μέσα στο Γενάρη.

Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» - κοροϊδία. Η «διαπραγμάτευση» θα φέρει και νέα επιδείνωση. Χρειαζόμαστε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Για να μπλοκάρουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο. Για να ανατρέψουμε την κανιβαλική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει την ίδια πολιτική.

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

 • Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αλληλεγγύη των γενεών, ενάντια στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα που επιχειρούν να επιβάλουν Ε.Ε.-κυβέρνηση- κεφάλαιο.
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
 • Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις € που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις € που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.
 • Την άμεση χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από πρόσθετους κρατικούς πόρους και την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων
 • Την άμεση επαναφορά του βασικού μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 • Σύνταξη στα 60 ή στα 30 χρόνια εργασίας (58 για τις γυναίκες). Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, ελαστικές σχέσεις εργασίας και εκ περιτροπής εργασία, με διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, σε εργαζόμενους με voucher ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

 • Ενάντια και στα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί.
 • Για πλήρη διαγραφή του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε όπως και τα αποθεματικά των ταμείων.
 • Ρήξη/έξοδο από Ε.Ε. και ευρώ

ΟΛΟΙ - ΟΛΕΣ στις ΑΠΕΡΓΙΕΣ και στις ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 16/1 ΩΡΑ 12

Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας (Υδραγωγείο)

πηγή : http://ydragogeio.gr/anakoinosi-asfalistiko/


1 2 3

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ VODAFONE-WIND-VICTUS: TΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ. Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις το Σάββατο 16/1

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-WIND-VICTUS

Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 - Αρ. Πρωτοκόλλου: 50/2015

Ενημέρωση για το νέο Αντι-Ασφαλιστικό Τερατούργημα

Άμεση ανάγκη για αποφασιστικό αγώνα διαρκείας

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο, Σάββατο 16/1, Ομόνοια, 12:00

Το νέο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, που φέρνει η Κυβέρνηση και θα πάρει πρώτα την έγκριση των Δανειστών, στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου, φέρνει ολοκληρωτική κατεδάφιση κάθε έννοιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια αξιοπρεπής σύνταξη, σε ένα ανθρώπινο όριο ηλικίας, γίνονται απαγορευμένο όνειρο. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, απειλούνται άμεσα με νέο κύμα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης.

Τα κύρια μέτρα του νέου νομοσχεδίου

1) Όλες οι παροχές (σύνταξης, υγείας, πρόνοιας), για όλους σχεδόν τους ασφαλισμένους, ενοποιούνται σε ένα ταμείο. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπου εντάσσονται τα υπάρχοντα ταμεία. Ο ΕΦΚΑ θα χορηγεί: α) Κύρια σύνταξη, β) Εφάπαξ (για όσους υπήρχαν στα προηγούμενα ταμεία), γ) Παροχές υγείας (σε χρήμα ή είδος, επιδόματα ασθένειας, μητρότητας, άδειες κ.λπ.). Η ασφάλιση στο Ταμείο αυτό θα είναι ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ: οι παροχές συνδέονται αυστηρά με τις εισφορές, πράγμα που καταργεί άμεσα κάθε χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης από το ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ένα είδος τράπεζας.

2) Καταργείται το θεσμοθετημένο κατώτατο όριο σύνταξης. Πριν 25 χρόνια, οι συντάξεις γήρατος ήταν συνδεδεμένες με τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) και έτσι δεν επιτρέπονταν συντάξεις γήρατος μικρότερες από 660 ευρώ (με βάση το ΗΑΕ του 2009, προ Μνημονίων). Το 2010, ακόμη και ο φουλ μνημονιακός νόμος Λοβέρδου όριζε μια κατώτατη σύνταξη (κάτω από την πίεση των κοινωνικών αντιστάσεων και αγώνων εκείνης της περιόδου). Με την εγκύκλιο Χαϊκάλη (αμέσως μετά τη «συμφωνία» για το 3ο Μνημόνιο), το όριο έπεσε δραματικά, στα 392,7 ευρώ. Τώρα, στο νέο νομοσχέδιο, το όριο/προστασία δεν αναφέρεται πουθενά - έτσι, στην πράξη, καταργείται εντελώς.

3) Η απάτη και το έγκλημα της «Εθνικής Σύνταξης». Από 1.1.2016 η κύρια σύνταξη (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) θα υπολογίζεται ως άθροισμα: α) της εθνικής σύνταξης, β) της ανταποδοτικής σύνταξης.

α) Η εθνική σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι γίνεται κι αυτή μια «προνοιακή παροχή». Η πλήρης εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, με προϋποθέσεις. Δηλαδή τα 384 ευρώ θα τα παίρνουν μόνο οι έχοντες 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη ή 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη. Αλλιώς, τα 384 ευρώ μειώνονται.

β) Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών ή του εισοδήματος επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές καθώς και του ποσοστού αναπλήρωσης. Δηλαδή, δεν θα έχει κανένα κατώτατο όριο, αλλά θα αντιστοιχεί μόνο στις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό το πράγμα δεν έχει καμιά σχέση με τη λογική ενός συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η «ανταποδοτική» σύνταξη ενός ασφαλισμένου μετά το 2016 δεν αποκλείεται να ανέρχεται σε μόλις μερικές δεκάδες ευρώ, ενδεχομένως προσαυξημένα κατά ένα μέρος της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ... Όλα δείχνουν ότι υπό την καθοδήγηση Ε.Ε. και μνημονιακών, παλιών και νέων, οδεύουμε προς συντάξεις των 100-200 ευρώ!

4) Στις επικουρικές συντάξεις (παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο) θα εφαρμοστούν όλες οι δεσμεύσεις / μειώσεις όλων των μέχρι τώρα Μνημονίων. Κυρίως η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» (σαν «ρήτρα βιωσιμότητας» ή όπως τη βαφτίσουν). Έτσι, οι επικουρικές σύντομα θα καταργηθούν πλήρως.

5) Οι προνοιακές παροχές (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επιδόματα φτώχειας, ειδικών αναγκών κ.λπ.) διαχωρίζονται από τις ασφαλιστικές παροχές. Θα δίνονται με διάφορα κριτήρια, όπως ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, φορολογητέο εισόδημα. Δηλαδή δεν θα δίνονται σε όλους, ούτε θα δίνεται ολόκληρη η όποια παροχή. Το κυριότερο: επειδή είναι προνοιακές (και όχι ασφαλιστικές), το κράτος ανά πάσα στιγμή μπορεί να τις μειώνει / καταργεί, να αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης κ.λπ. Τέλος, το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι το 2019 (ήδη έχει αρχίσει η περικοπή του), με αυξημένες προϋποθέσεις και μετά καταργείται.

6) Επανυπολογισμός των συντάξεων, με νέους, πολύ χειρότερους κανόνες, ακόμα και στους ήδη συνταξιούχους. Μέχρι το 2018, όποιες μειώσεις προκύψουν δεν θα εφαρμοστούν (θα διατηρούνται ως «προσωπική διαφορά»). Όμως μετά το 2018, δεν θα μείνει όρθιο τίποτα.

7) Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων (μάξιμουμ 360 ευρώ μικτά το μήνα), από το 2016 θα χορηγείται (ολόκληρο ή μέρος) μόνο με αρκετές προϋποθέσεις και μετά το 67ο έτος.

Τέλος, υπάρχει τρομερά μεγάλη αύξηση των εισφορών για πάρα πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, «μπλοκάκια» κ.λπ., που πρακτικά εξανεμίζει όλο το εισόδημα απ' τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

Γιατί (πρέπει να) μας ενδιαφέρει η Κοινωνική Ασφάλιση και η σωτηρία της;

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ίσως η μεγαλύτερη κατάκτηση που έφεραν δεκαετίες αγώνων του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος - και αυτό ανεξάρτητα από την στρεβλή διαχείρισή της και το οδήγημά της στην χρεοκοπία από τις κυβερνήσεις, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, το κεφάλαιο. Γιατί δεν βασίζεται στη λογική του ατομικού «κέρδους» κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά (αντίθετα με τα διάφορα «κεφαλαιοποιητικά» συστήματα, που προωθούν οι νεοφιλελεύθεροι, οι μνημονιακοί, το κεφάλαιο, οι διάφορες κυβερνήσεις). Βασίζεται: α) στην αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των εργαζομένων, ώστε να δημιουργήσουν ένα «συλλογικό απόθεμα», με το οποίο να μετριάζουν τις επιπτώσεις της ανεργίας, των κρίσεων, των ασθενειών κ.λπ., β) σ' ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας για όλους, ειδικά τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, ώστε να μην κατρακυλάνε στην εξαθλίωση. Μ' αυτό τον τρόπο, η Κοινωνική Ασφάλιση ενισχύει την ενότητα και συλλογικότητα των εργαζομένων, τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία της ανεργίας, της φτωχοποίησης κ.λπ. - και έτσι να μπορούν να υπερασπίζουν τον εαυτό τους, ως κοινωνική τάξη, απέναντι στο κεφάλαιο και τις επιθέσεις του.

Εδώ και 30 χρόνια, όλα τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια (κυβερνήσεις Κων. Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου και τώρα Τσίπρα-Καμμένου), μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, χτυπάνε αυτή ακριβώς τη βάση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με μέτρα που διαρκώς αύξαναν όρια ηλικίας, προϋποθέσεις κ.λπ.. Με έναν και μόνο στόχο: να απαξιώσουν, να διαλύσουν και να ξεριζώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Να μετατρέψουν τις συντάξεις, την πρόνοια και την περίθαλψη σε «ατομική υπόθεση», σε μια «αγορά», όπου θα πωλιούνται από ιδιωτικές εταιρίες και θα αγοράζονται ως πανάκριβο εμπόρευμα από ελάχιστους. Αυτό σημαίνει ένα τσάκισμα των εργαζομένων, την επαναφορά μας σχεδόν στον 19ο αιώνα!

Το ρήμαγμα και την χρεοκοπία των ταμείων, τα έστησαν εντελώς συνειδητά όλοι αυτοί. Με τις τεράστιες διευκολύνσεις στους επιχειρηματίες να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και όταν τις έχουν κατακρατήσει απ' το μισθό των εργαζομένων (εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή). Με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας. Με το πάρτι λεηλασίας των αποθεματικών των ταμείων (μόνο με το PSI, χάθηκαν σχεδόν 15 δισ. ευρώ). Και τώρα, μαζί με τους Δανειστές, έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα.

Συνάδελφοι, πολλοί κλάδοι και σωματεία εργαζομένων, επαγγελματιών κ.λπ. έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις ενάντια σ' αυτό το Αντι-Ασφαλιστικό Τερατούργημα. Είναι ανάγκη και εμείς να συμμετάσχουμε και να συμβάλλουμε σ' αυτό τον αγώνα. Για να αναπτυχθεί ένας Αγώνας Διαρκείας, με απεργίες, με μαζικές και αποφασιστικές μορφές. Για να μην περάσει αυτό το έγκλημα - και για να κάνουμε ένα βήμα να ξηλώσουμε το καταστροφικό 3ο Μνημόνιο και όλα τα Μνημόνια, παλιά και νέα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να προετοιμαστούμε για την κήρυξη Γενικής Απεργίας, ώστε να συμμετάσχουμε μαζικά όλοι οι συνάδελφοι - και το Ενιαίο Σωματείο θα εργαστεί σ' αυτή την κατεύθυνση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr - info@eniaioswmateio.gr

πηγή: http://www.eniaioswmateio.gr/