Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στις 12.00

Συγκέντρωση-διαδήλωση ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12μ Άγαλμα Βενιζέλου

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου, έστειλε στους δανειστές-τοκογλύφους το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Με το 3ο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για νέες «μεταρρυθμίσεις» (που θα ισχύσουν από 1.1.2016) για πλήρη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του 2010 και 2012, ενοποιήσεις των Ταμείων και περιορισμό των κρατικών δαπανών προς την Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,25% του ΑΕΠ το 2015 -0,5 δις και 1% του ΑΕΠ το 2016 -2δις.

Το πιθανότερο, το τελικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί προς ψήφιση, όπως θα το εγκρίνουν οι δανειστές, θα είναι ακόμα πιο σκληρό από το προσχέδιο. Τα μέτρα έως τώρα περιλαμβάνουν τα εξής:

1) Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ): Από 1.1.2016, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και σ' αυτό εντάσσονται όλα τα υπάρχοντα Ταμεία. Το Ταμείο αυτό θα είναι αυστηρά ανταποδοτικής ασφάλισης, δηλαδή οι παροχές θα συνδέονται αυστηρά με τις εισφορές του καθενός ατομικά. Έτσι καταργείται κάθε κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

2) Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους και όχι μόνο για τους νεοασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στις περίπου 25χρονες διαρκείς αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Προβλέπεται επανεξέταση των καταβαλλόμενων συντάξεων και παροχών. Όπου προκύπτουν μειώσεις, η όποια προστασία των συνταξιούχων απ' αυτές παύει μετά το 2018.

3) Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο, όπου θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή, πιο εκλεπτυσμένα, «ρήτρα βιωσιμότητας». Η ρήτρα, σε συνδυασμό με το βάρος της οικονομικής κρίσης, θα φέρει γρήγορα την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

4) Καταργείται το θεσμοθετημένο κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συντάξεις γήρατος ήταν συνδεδεμένες με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) και προ-μνημονιακά (2009) δεν επιτρεπόταν να δίνονται συντάξεις γήρατος μικρότερες από 660 ευρώ. Ακόμη και ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) όριζε μια κατώτατη σύνταξη. Με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, το όριο έγινε πλέον 392,7 ευρώ και τώρα καταργείται τελείως, αφού δεν αναφέρεται πουθενά.

5) Οι προνοιακές παροχές (επιδόματα κατά της φτώχειας ή αντιμετώπισης ειδικών αναγκών, ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας κ.λπ.) διαχωρίζονται από τις ασφαλιστικές παροχές και δεν θα αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές. Θα δίνονται με διάφορα κριτήρια (παραμονή στη χώρα, ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, φορολογητέο εισόδημα), δηλαδή δεν θα δίνονται σε όλους τους δικαιούχους, ούτε θα καταβάλλονται ολόκληρες. Το κράτος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τις μειώνει ή καταργεί. Ειδικά το ΕΚΑΣ (η περικοπή του έχει ήδη αρχίσει) θα χορηγείται μέχρι το 2019 με αυξημένες προϋποθέσεις, προτού καταργηθεί.

6) Από 1.1.2016 η σύνταξη θα υπολογίζεται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης. Η εθνική σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον προϋπολογισμό, δηλαδή δεν θα είναι «σύνταξη» αλλά «προνοιακή παροχή». Η πλήρης εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ μηνιαία και θα δίνεται μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος και ταυτόχρονα έχουν 40 έτη νόμιμη παραμονή στη χώρα. Δηλαδή, τα 384 ευρώ θα παίρνουν μόνο οι έχοντες 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, οι έχοντες 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη ή οι έχοντες αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον το 80%. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα 384 ευρώ μειώνονται. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης δεν έχει κατώτατο όριο και υπολογίζεται με βάση τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, με το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η «ανταποδοτική» σύνταξη ενός ασφαλισμένου μετά το 2016 δεν αποκλείεται να ανέρχεται σε μόλις μερικές δεκάδες ευρώ, ενδεχομένως προσαυξημένα κατά ένα μέρος της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ... Όλα δείχνουν ότι υπό την καθοδόγηση της Ε.Ε. και των μνημονιακών, παλιών και νέων, οδεύουμε προς συντάξεις των 100-200 ευρώ!

Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση!

Ντόπιοι και ξένοι τοκογλύφοι προσπαθούν να υφαρπάξουν την περιουσία μας (ΕΝΦΙΑ, κατασχέσεις, αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, μειώσεις μισθών και συντάξεων, διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ακόμη και σε οικογένειες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν κτλ. Να μην αφήσουμε κανένα απροστάτευτο. Κανένας μόνος του στην κρίση. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

-Επικοινωνήστε μαζί μας για τις επόμενες δράσεις.

-Ενημερώστε μας άμεσα σε περίπτωση κομμένου ρεύματος, απειλής κατάσχεσης, πρόστιμα ΟΑΣΘ, εργοδοτικές αυθαιρεσίες-απλήρωτη ή μαύρη εργασία, μη καταβολή μισθών ή δώρων κτλ. στo τηλέφωνο:2310265730,στο email: epitropidrasis@gmail.com,

στο blog http://epitropidrasisds.blogspot.gr/

Με τη δική μας οργάνωση και αγώνα παντού, να επιβάλλουμε:

- Απαγόρευση των κατασχέσεων κατοικιών και καταθέσεων.

- Κανένα σπίτι χωρίς, τροφή, ρεύμα, νερό και θέρμανση

- Κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων.

- Διαγραφή ολόκληρου του χρέους, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να βελτιώσουμε την ζωή μας. Έξοδο από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώ. Άμεση επιστροφή σε εθνικό νόμισμα!

- Υπεράσπιση του δημόσιου & δωρεάν χαρακτήρα κοινωνικών αγαθών/υπηρεσιών.

- Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

Επικοινωνία: Τηλ:2310265730, epitropidrasis@gmail.com, epitropidrasis.blogspot.gr

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Ιανουάριος 09h