Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

Συλλογή ειδών για τους μετανάστες & λειτουργία ανταλλακτικού/χαριστικού χώρου

Εξάρχεια, Αθήνα: Ενημέρωση για τον πρώτο μήνα λειτουργίας της κατάληψης Θεμιστοκλέους 58

Κατά τη διάρκεια του μήνα που μας πέρασε η κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 συμμετείχε σε μια σειρά δράσεων/διαδηλώσεων:

Στις 16/1/2016 κατεβήκαμε για πρώτη φορά με διακριτό μπλοκ περίπου 30 ατόμων στην ουρά της πορείας μνήμης για τον Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Στη διαδρομή φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα σε διάφορες γλώσσες, βανδαλίστηκε ένα ΑΤΜ, ενώ μετά το τέλος της πορείας ξηλώθηκε η πινακίδα των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στα Άνω Πετράλωνα.

Στις 23/1 συμμετείχαμε στην πορεία αλληλεγγύης στη Σάναα Τάλεμπ που ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας. Μεταξύ άλλων συνθημάτων, ακούστηκαν και τα παρακάτω: Κοινοί αγώνες ντόπιων-μεταναστών, να απαλλοτριώσουμε τον πλούτο των αστών // Δομές αλληλεγγύης, πυρήνες ταραχών, πόλεμο στον πόλεμο των εξουσιαστών // Alerta, alerta, antipatriota // Ξεφτίλες πατριώτες, ακούστε το καλά, στα εθνικά τα σύνορα θα βάλουμε φωτιά // Συλλογικές κουζίνες, καμένα μπατσικά, πολύμορφοι αγώνες για τη λευτεριά // Οι εκπτώσεις του Γενάρη δεν είναι αρκετές, οι απαλλοτριώσεις να γίνουν μαζικές // Φαντάζει ωραία καμένη η σημαία // Λευτεριά σε όσες είναι στα κελιά // Η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι αποκλεισμένοι δεν έχουμε πατρίδα // Σάναα, γερά ως τη λευτεριά κ.ά.

Στις 30/1 συμμετείχαμε με μπλοκ περίπου 40 ατόμων (καταληψιών και αλληλέγγυων) στην περιφρούρηση της κάτω αριστερής γωνίας της πλατείας Βικτωρίας ώστε να διασφαλίσουμε πως το μέρος θα παρέμενε ανέγγιχτο από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής. Παραμείναμε στην πλατεία από τις 18.00 ως τις 23.30, οπότε και φύγαμε συντονισμένα με τα υπόλοιπα σχήματα/συλλογικότητες που συμμετείχαν στην περιφρούρηση και μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των εμιγκρέδων που βρίσκονταν στην πλατεία, πορευόμενοι/ες όλοι μαζί μέχρι τα Εξάρχεια. Αναγνωρίζοντας τη συνευθύνη μας στη μετακίνηση ενός πλήθους περίπου 50 ατόμων δίχως χαρτιά από την πλατεία Βικτωρίας στα Εξάρχεια, πρωτοβουλία ατόμων από την κατάληψη μπήκαμε στο Πολυτεχνείο για να μπορέσει ο κόσμος να περάσει τη νύχτα εκεί χωρίς να κινδυνεύει από τα ένστολα καθάρματα της ελληνικής αστυνομίας και τις γκρούπες των ναζήδων που είχαν βγει παγανιά. Το επόμενο πρωινό οι περίπου 50 μετανάστες αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου και επέστρεψαν στην πλατεία Βικτωρίας.

Στις 4/2 συμμετείχαμε στην περιφρούρηση του Αναρχικού Μαύρου Μπλοκ που κατέβηκε στην απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιστάσεις, η ομάδα των καταληψιών και αλληλέγγυων που βγήκε στο δρόμο ήταν διεθνής και πολυφυλετική.

Στις 10/2 αναρτήσαμε πανό στην κατάληψη σε αλληλεγγύη προς το αυτόνομο κοινωνικό κέντρο Klinika της Πράγας, που πρόσφατα δέχτηκε φασιστική επίθεση.

Στις 11/2 συμμετείχαμε με ολιγομελή ομάδα στην πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν με πανό που έγραφε: «Οι καταλήψεις είναι αγώνας για ζωή».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στις αυτοοργανωμένες δομές και εγχειρήματα που έχουν απειληθεί με καταστολή ή έχουν χτυπηθεί από το κράτος και/ή φασίστες την τελευταία περίοδο.

Όσον αφορά τη λειτουργία αυτή καθαυτή του κτηρίου, οι κοινόχρηστοι χώροι της κατάληψης (χώρος συνελεύσεων & κουζίνα στο ισόγειο) ανοίγουν καθημερινά από τις 8.30 το πρωί (πλην Κυριακής που ανοίγουν στις 10.00), ενώ οι πόρτες κλείνουν αυστηρά τα μεσάνυχτα. Επί της παρούσης το σπίτι είναι πλήρες, και συνδιαμορφώνουμε έναν αποτελεσματικό τρόπο αυτοοργάνωσης της κοινότητάς μας. Εντός των χώρων της κατάληψης δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ναρκωτικών, αλκοόλ και το κάπνισμα. Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμεταξύ μας αντιστοιχεί στις ανάγκες μας για στέγαση εντός ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τσαμπουκάδες και ασφαλούς για κάθε εμπλεκόμενη/ο ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπογραμμίζουμε πως η κατάληψη δεν πληροί τις προδιαγραφές για στέγαση ανθρώπων με σοβαρά κινητικά προβλήματα, ζητήματα ψυχικής υγείας και τοξικοεξάρτηση. Ο ανταλλακτικός/χαριστικός χώρος παραμένει ανοιχτός από τις 12.00 ως τις 20.00 καθημερινά (διαβάστε περισσότερα σχετικά εδώ), ενώ κάθε Δευτέρα στις 20.00 πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση της κατάληψης, όπου αλληλέγγυος κόσμος μπορεί να ενημερωθεί για τρέχοντα ζητήματα, να δηλώσει διαθεσιμότητες στις διάφορες ομάδες εργασίας και να προτείνει ιδέες για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγχειρήματος.

Παραθέτουμε τη λίστα αναγκών όπως έχει αυτή τη στιγμή:

Τεχνικά/επισκευαστικά: Χρώματα, παλέτες/ξυλεία, οικονομική ενίσχυση για υδραυλικά

Κουζίνες: Ψυγειάκια, φουρνάκια, μπουκάλες υγραερίου, μαχαιροπίρουνα/κουτάλια, πιάτα, κούπες/ποτήρια

Διατροφικές ανάγκες: Ελαιόλαδο (με προτεραιότητα), τρόφιμα μακράς διαρκείας (ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια), γάλατα, λαχανικά και φρούτα

Είδη καθαριότητας: Απορρυπαντικά, σαπούνια, χαρτί υγείας

Κηπευτικά: Χώμα, σπόροι, γλάστρες

Γενικές ανάγκες: Θερμάστρες, υλικά χειροτεχνίας/γραφική ύλη, ραπτομηχανή.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσες κι όσους έχουν δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο εγχείρημα. Ο αγώνας συνεχίζεται, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή των κρατών και των συνόρων τους.

Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58
th58[παπάκι]riseup.net

πηγή: https://gr-contrainfo.espiv.net/2016/02/14/exarchia-first-month-of-operation-of-themistokleous-58-squat/