Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 στις 10.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: 10:00 Εγνατία & Αγ. Σοφίας

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου, έστειλε στους δανειστές-τοκογλύφους το σχέδιο Κατρούγκαλου, για το ασφαλιστικό. Το σχέδιο αυτό συμπληρώνει τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες/μνημονιακές επιθέσεις, τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια από το 1990 (κυβερνήσεις Κων. Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου) μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, με τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου. Το σχέδιο Κατρούγκαλου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι το τελικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένουμε να είναι πολύ χειρότερο. Όμως παρά τις 170 σελίδες, τα 64 άρθρα, τους μεγάλους στόχους για ένα ενιαίο ταμείο, κοινό για όλους και με ίδια/ενιαία δικαιώματα/παροχές και παρά τα μεγάλα λόγια για ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη, με αυτό το σχέδιο, κάθε είδους κοινωνική προστασία, μια αξιοπρεπή σύνταξη, σε ένα ανθρώπινο όριο ηλικίας, η υγεία και η πρόνοια, καταργούνται με πολλούς και διάφορους τρόπους και δυστυχώς αυτό δεν συζητιέται, δεν αναδεικνύεται σχεδόν πουθενά και σχεδόν από κανένα. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου περιέχουν τα εξής:

Α) Ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δηλαδή το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο εντάσσονται όλα τα υπάρχοντα ταμεία, θα αποτελεί στο εξής το μοναδικό (εκτός του επικουρικού) ταμείο κοινωνικής ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα χορηγεί: α) Κύρια σύνταξη, β) Παροχές υγείας (σε χρήμα ή είδος, επιδόματα ασθένειας, μητρότητας, άδειες κ.λπ.), γ) Εφάπαξ (για όσους υπήρχαν στα προηγούμενα ταμεία), για όλους σχεδόν τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.). Οι όποιες παροχές θα είναι ενιαίες/κοινές για όλους, όπως και οι προϋποθέσεις για αυτές και η ενοποίηση αυτή θα γίνετε στο εξής, ακόμη και με απλές υπουργικές αποφάσεις ή υπηρεσιακές εγκυκλίους. Το κράτος πλέον δεν θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς παροχές ή παροχές για αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος!

Β) Από 1.1.2016 και για όλους τους ασφαλισμένους παλιούς ή νέους, μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.α., η κύρια σύνταξη (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) θα υπολογίζεται ως άθροισμα: α) της εθνικής σύνταξης, και β) της ανταποδοτικής σύνταξης. Όμως, κανείς δεν λέει ότι:

α) Η εθνική σύνταξη, επειδή δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή επειδή θα θεωρείται μια προνοιακή παροχή, δεν θα εγγυάται από το κράτος, άρα δεν θα δίνετε για πάντα και για όσο καιρό δίνεται, θα δίνεται με προϋποθέσεις. Την πλήρη εθνική σύνταξη που ορίζεται στα 384 ευρώ δεν θα την παίρνουν όλοι και δεν θα την παίρνουν ολόκληρη. Πλήρη εθνική σύνταξη θα παίρνουν μόνο οι έχοντες (i) 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, (ii) 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη και ταυτόχρονα έχουν 40 έτη παραμονής στη χώρα ή (iii) οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Για αυτή τη «σύνταξη» οι δανειστές απαιτούν να μπουν και εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια.

β) Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των ατομικών εισφορών του κάθε ασφαλισμένου (και για αυτό, θα είναι και η μοναδική πλέον εγγυημένη από το κράτος σύνταξη), όλου του εργασιακού του βίου και κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης. Η ανταποδοτική σύνταξη δεν θα έχει κανένα κατώτατο όριο, καμία απολύτως κοινωνική προστασία, από τον κοινό κουμπαρά, από τις κοινές εισφορές, του συνόλου των ασφαλισμένων, δηλαδή από τη κοινωνική αλληλεγγύη.

Γ) Καταργείται ο θεσμός των κατώτατων ορίων των συντάξεων, ο οποίος προστάτευε τις συντάξεις από το να μη πέσουν κάτω από ένα στοιχειώδες επίπεδο.

Δ) Οι προνοιακές παροχές (ΕΚΑΣ, επιδόματα φτώχειας, ειδικών αναγκών, η λεγόμενη εθνική σύνταξη κ.λπ.), δε θα εγγυώνται από το κράτος, δεν θα δίνονται σε όλους, ούτε θα δίνεται ολόκληρη η όποια παροχή και το κυριότερο, το κράτος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης (ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, φορολογητέο εισόδημα κλπ) να μειώνει ή να καταργεί την όποια παροχή. Όπως το ΕΚΑΣ το οποίο μετά το 2019 καταργείται.

Όλα τα παραπάνω που περιέχονται στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, θα οδηγούν σε «ανταποδοτική» σύνταξη ακόμη και μερικών δεκάδων ευρώ, ενδεχομένως προσαυξημένη κατά ένα μέρος της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ. Δηλαδή, στο εξής, με αυτό

το σχέδιο, ένας οποιοσδήποτε ασφαλισμένος, στο νέο «ταμείο», με 15 έτη ασφάλισης, στα 67, πιθανά να πάρει, αν είχε για παράδειγμα συντάξιμο μισθό 600 ευρώ (και 12% ποσοστό αναπλήρωσης), το ποσό των 72 ευρώ, σαν ανταποδοτική σύνταξη, και μάλιστα αυτή να είναι και η μοναδική του σύνταξη!

Η κύρια σύνταξη, «σιγά-σιγά» - με βάση τη νεοφιλελεύθερη ή Μνημονιακή «λογική», θα ταυτιστεί με την ανταποδοτική σύνταξη και θα είναι η μοναδική, μιας και όλες οι άλλες παροχές η εθνική, η επικουρική ή το εφάπαξ, θα καταργηθούν, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, της ουσιαστικής χρεοκοπίας των Ταμείων, αλλά και των απαιτήσεων των ντόπιων ή ξένων νεοφιλελεύθερων και Μνημονιακών.

Ε) Στις επικουρικές συντάξεις (που σκόπιμα παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο) θα εφαρμοστούν όλες οι δεσμεύσεις/μειώσεις όλων των μέχρι τώρα Μνημονίων και κυρίως θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»(σαν «ρήτρα βιωσιμότητας» ή όπως αλλιώς τη βαφτίσουν), δηλαδή σύντομα οι επικουρικές θα καταργηθούν.

ΣΤ) Θα γίνει άμεσα επανυπολογισμός όλων των συντάξεων που ήδη χορηγούνται με βάση τους νέους, άθλιους κανόνες, γεγονός που θα σημάνει την περαιτέρω μείωση/καρατόμηση των ήδη χορηγούμενων συντάξεων. Είναι φανερό ότι αν ένα τέτοιου είδους ασφαλιστικό τερατούργημα περάσει και εφαρμοστεί, τότε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, απειλούνται άμεσα με νέο κύμα απύθμενης φτωχοποίησης και εξαθλίωσης.

Όμως, το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν σταματάει σε αυτά, περιέχει και άλλους θανάσιμους για τη κοινωνία κινδύνους.

Ζ) Είναι σίγουρο ότι αυτό το ανταποδοτικό μοντέλο για τη σύνταξη θα το γενικεύσουν σε όλες τις παροχές του ΕΦΚΑ, για υγεία και πρόνοια, και μάλιστα θα το κάνουν αυτό με απλές υπουργικές αποφάσεις! Έτσι, θα μπειατομικό πλαφόν (ανάλογα με τις ατομικές εισφορές ή τα έτη ασφάλισης κλπ) στο πόσα φάρμακα, πόσες εξετάσεις ή και θεραπείες δικαιούσαι, ανά μήνα ή έτος, όπως ακριβώς προσπάθησαν με τα πρώτα 2 Μνημόνια ή με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο.

Τελικά αυτό το νέο ενιαίο ταμείο θα καταβαραθρώσει τα όποια δικαιώματα- αξιοπρεπείς παροχές και ταυτόχρονα θα καταβροχθίσει τα όποια αποθεματικά όσων ταμείων ενοποιηθούν!

Η) Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία ή στη σειρά, το σχέδιο προβλέπει μια μεγάλη αύξηση των εισφορών για πάρα πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων: αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» κ.λπ., που πρακτικά, στις σημερινές συνθήκες, εξανεμίζει όλο το εισόδημα απ' τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους ή τους καταστρέφει.

Όλα τα παραπάνω, καταστρέφουν με κάθε τρόπο και κάθε έννοια την οποιαδήποτε κοινωνική προστασία στη χώρα μας, την όποια Κοινωνική Ασφάλιση είχαμε, και οδηγούν αντικειμενικά σε μια τεράστια κοινωνική σύγκρουση, στην οποία οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι, αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα φτωχά ή λαϊκά στρώματα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αντικειμενικά θα καλεστούν να υπερασπιστούν τη Κοινωνική Ασφάλιση, τη στοιχειώδη κοινωνική προστασία, δηλαδή την ίδια τους την ύπαρξη. Μοναδική διέξοδος για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα είναι:

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού. Να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης σε χώρους εργασίας, σχολεία/σχολές, γειτονιές, να διαδώσουμε παντού ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει!

Να προχωρήσουμε σε απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Να καταστρώσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μάχης ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με κεντρικές διαδηλώσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές, να εργαστούμε για μια γενική απεργία διαρκείας, την οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να αναλάβει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (η ΓΣΕΕ το καλοκαίρι είχε συνταχτεί ανοιχτά με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη»).

Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Να αντισταθούμε στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης και ατομικοποιημένης κοινωνίας.

ΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Προς τους εργαζόμενους του Επισιτισμού - Τουρισμού - Ζαχαρ/στείων

σερβιτόρους, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.

Συνάδελφοι - ισσες,

Η νέο-μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., προσπαθώντας να αποδείξουν στους τοκογλύφους - δανειστές της Ε.Ε.-ΔΝΤ, «ότι δεν είναι ηλίθιοι» περνάνε άμεσα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των προαπαιτούμενων, στην εφαρμογή του 3ου και σκληρότερου μνημονίου. Κόντρα και ενάντια στις προσδοκίες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, επιχειρούν με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου να εξαφανίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Όλα αυτά έρχονται να πέσουν πάνω σε μια οικονομία χρεοκοπημένη χωρίς καμιά προοπτική «ανάπτυξης» και μια κοινωνία που συνεχώς εξαθλιώνεται από την εφαρμογή των μνημονίων και όλων των βάρβαρων μέτρων.

Η Κοινωνική Ασφάλιση…στο απόσπασμα!

Το νέο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, δεν είναι μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση όπως θέλουν να το εμφανίζουν ο Τσίπρας και η παρέα του, υπέρ των αδυνάτων, που θα σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από την οικονομική κατάρρευση, θα μειώσει λίγο τις συντάξεις κλπ. Ακριβώς το αντίθετο, επιχειρούν να διαλύσουν κάθε έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον χαρακτήρα και την δομή της, μετατρέποντάς την από κοινωνικό δικαίωμα σε προνόμιο και ατομική υπόθεση του καθενός. Αφαιρώντας από τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάθε δίχτυ προστασίας, κάθε ανάχωμα, κάθε όπλο απέναντι στην κρίση και στις επιθέσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, μετατρέποντας την κοινωνία σε ζούγκλα.

Η Κοινωνική Ασφάλιση ξεκίνησε μέσα από τα ταμεία αλληλεγγύης των εργαζομένων, ταμεία που χρηματοδοτούνταν από τις εισφορές μας (ένσημα), όπου ουσιαστικά ένα κομμάτι του μισθού παρακρατούνταν κι επέστρεφε στην κοινωνία με την μορφή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της σύνταξης, των επιδομάτων κλπ. Έτσι, είχε το δικαίωμα ο καθένας από εμάς που είχε χτυπηθεί από την κρίση και όλη αυτή την επίθεση, να έχει πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα, περίθαλψη, σύνταξη και επιδόματα (όπως επίδομα ανεργίας), δηλαδή μια στοιχειώδης αλλά αξιοπρεπής επιβίωσης όλων. Τώρα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταργείται όχι απλά ένα δικαίωμα, αλλά το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή!

Υπεύθυνοι για την κατάρρευση των ασφαλιστικών μας ταμείων… κράτος και εργοδότες

Όλοι αυτοί που βγάζουν «κραυγές» πως το ασφαλιστικό μας σύστημα καταρρέει, αυτοί που με τα μνημόνιά τους ρίχνουνε το βάρος της κρίσης σε εμάς τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους κλπ, είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, βάζοντας χέρι σε αυτά, με τα «θαλασσοδάνεια», τζογάροντας τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, το PSI το 2011 κλπ, αλλά και με την ανοχή, νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ελαστικής εργασίας, τα καταστρέψανε και τώρα ρητορεύουν πως αυτοί θα λύσουν το πρόβλημα! Οι ίδιοι, δηλαδή, οι λεηλάτες αυτοπροτείνονται και σαν σωτήρες μας!

Το νομοσχέδιο - ταφόπλακα αναλυτικά…

 1. Ένα ταμείο για όλους και παροχές (φάρμακα, σύνταξη, επιδόματα πρόνοιας κλπ), ανάλογα με το τι εισφορές δίνεις! Δηλαδή, αν κάποιος από εμάς χτυπήσει ή αρρωστήσει, και χρειάζεται ένα φάρμακο ή νοσηλεία για να γίνει καλά, θα νοσηλεύεται τόσο όσο είναι οι εισφορές του ή θα του δίνεται το φάρμακο (μισό ή και καθόλου), ανάλογα με το τι έχει δώσει.
 2. Τεράστιες μειώσεις των ήδη υπαρχουσών συντάξεων, με τις συνέπειες να είναι δολοφονικές, για όλους τους ανέργους και την νεολαία, οι οποία ζει ουσιαστικά με την ήδη μικρή σύνταξη των γονιών και των παππούδων.
 3. Καταργούνται, πρακτικά και οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες όπως και αυτές προέρχονταν από δικές μας εισφορές, που μας κρατούνταν από το αντίστοιχο ξεχωριστό ασφαλιστικό ταμείο (επικουρικό). Επομένως, έχουμε και άλλη μείωση των ήδη υπαρχουσών συντάξεων.
 4. Πλέον δεν θα υπάρχει όριο κατώτατης σύνταξης, δηλαδή αυτό που ίσχυε μέχρι και πριν λίγους μήνες, (660 ευρώ το 2009, 392,7 ευρώ με το νόμο Λοβέρδου).
 5. Το επίδομα ανεργίας, το επίδομα κατά της φτώχειας, το ΕΚΑΣ (βοήθημα σε ευπαθής κοινωνικές ομάδες και κυρίως σε μεγάλους ανθρώπους) και άλλα επιδόματα αλληλεγγύης, θα δίνονται μόνο από το κράτος και αυτό θα γίνεται μόνο με αυστηρά κριτήρια και αν τα οικονομικά του κράτους είναι σε καλή κατάσταση. Δηλαδή, καταργούνται με τις συνέπειες να τις γνωρίζουμε όλοι!
 6. Από 1.1.2016, η σύνταξη όπως την γνωρίσαμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει! Από δω και πέρα, σύνταξη θα είναι το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Η εθνική σύνταξη, θα δίνεται (?) αποκλειστικά από το κράτος, σαν φιλοδώρημα (384 ευρώ και με προϋποθέσεις), και μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος και ταυτόχρονα έχουν 40 έτη νόμιμη παραμονή στη χώρα! και η ανταποδοτική σύνταξη, η οποία, θα υπολογίζεται με βάση το τι έχεις δώσει στο ασφαλιστικό σου ταμείο!

Η κατάσταση στον κλάδο μας….. θα επιδεινωθεί ραγδαία

Ο κλάδος του Επισιτισμού - Τουρισμού - Αρτοζαχαροπλαστείων, είναι ένας κλάδος στον οποίο εργάζεται αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζομένων, κυρίως νέων σε ηλικία. Σε αυτόν τον κλάδο, ο οποίος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας των εργοδοτών, ακόμα και την εποχή προ-μνημονίων, οι επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου θα είναι δραματικές. Ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας και ανέργων, που μέχρι τώρα ζούσαν από την σύνταξη γονιών-παππούδων, πλέον δεν θα έχουν την δυνατότητα ούτε καν στα βασικά είδη επιβίωσης - πόσο μάλλον για έναν καφέ και φαγητό! Ακόμη, πρέπει να ξεκαθαριστεί και το ζήτημα της «αύξησης» των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο είναι ένας μύθος για να το χρησιμοποιούν οι εργοδότες και να απειλούν τους εργαζόμενους. Οι εργοδοτικές εισφορές στα χρόνια των μνημονίων έχουν μειωθεί 3 φορές (!).

Η επίθεση αυτή μας αφορά όλους …

Το νομοσχέδιο, που προετοιμάζεται και θα είναι χειρότερο από αυτό που προαναφέρθηκε, μιας και οι δανειστές-τοκογλύφοι όπως χαρακτηριστικά είπαν, ζήτησαν αγελάδα και τους έφεραν γάτα (!), δείχνει τις προθέσεις όλων αυτών που μας έχουν καταστρέψει την ζωή, το βιοτικό μας επίπεδο και τα όνειρα. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση μόνο τους τωρινούς συνταξιούχους, αλλά κυρίως την νέα γενιά εργαζομένων και την νεολαία, που προσπαθούν να την ρίξουν στον κάλαθο των αχρήστων, να περάσουν μια αντίληψη ατομικοποίησης, μια λογική ο ένας να πατήσει στο πτώμα του άλλου για να επιβιώσει, με λίγα λόγια μια ζούγκλα!

Δεν θα τους επιτρέψουμε να αφανίσουν μια ολόκληρη κοινωνία!

Θέλουν να μας κάνουν να γίνει συνείδησή μας πως, δεν πρόκειται να πάρουμε σύνταξη, δεν θα έχουμε δικαίωμα στην περίθαλψη, στην υγεία, στην μόρφωση, στην ίδια την ζωή. Κι όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει συνείδησή μας, συνάδελφοι! Αυτοί μας λεηλατήσανε τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αυτοί κερδίζουν από την κρίση, αυτοί είναι ενωμένοι να μας κατασπαράξουν και να καταργήσουν δικαιώματα ενός αιώνα! Δεν πρέπει και δεν θα τους το επιτρέψουμε. Αν αυτοί είναι μία φορά ενωμένοι απέναντί μας, εμείς πρέπει να είμαστε δέκα φορές. Γιατί, είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και δεν παζαρεύουμε τα συμφέροντα των πολλών σε μια κλίκα αρχανθρώπων.

Πρέπει να τους σταματήσουμε - Να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα!

 • Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε χώρους εργασίας και γειτονιές ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να προετοιμάσουμε την απεργία στις 4/2 και να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης σε χώρους εργασίας, σχολεία/σχολές, γειτονιές, να διαδώσουμε παντού ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει!
 • Να προχωρήσουμε σε απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Να καταστρώσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μάχης ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με κεντρικές διαδηλώσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές, να εργαστούμε για μια γενική απεργία διαρκείας, την οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να αναλάβει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (η ΓΣΕΕ το καλοκαίρι είχε συνταχτεί με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη»).
 • Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Να αντισταθούμε στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης κοινωνίας με «συντάξεις» των100 ευρώ.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Πέμπτη 4 Φλεβάρη

Θεσσαλονίκη: 10:00 Εγνατία & Αγ. Σοφίας

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου, με το νέο αντιασφαλιστικό-γκιλοτίνα, συμπληρώνει τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες/μνημονιακές επιθέσεις, τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια απ' το 1990 (κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου) μέχρι και τα «προαπαιτούμενα» του περασμένου καλοκαιριού. Έχει δεσμευτεί -μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι- για νέες «μεταρρυθμίσεις», πλήρη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του 2010 και 2012, ενοποιήσεις Ταμείων και περιορισμό των κρατικών δαπανών προς την Κοινωνική Ασφάλιση 0,25% του ΑΕΠ το 2015 (0,5 δισ.), 1% το 2016 (2 δισ.). Το τελικό νομοσχέδιο, όπως θα το διαμορφώσουν οι Δανειστές, θα είναι ακόμα πιο σκληρό. Τα μέτρα ως τώρα περιλαμβάνουν τα εξής:

1) Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ): Από 1.1.2016, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε ΕΦΚΑ απορροφώντας όλα τα υπάρχοντα Ταμεία. Θα χορηγεί: α) κύρια σύνταξη, β) εφάπαξ (για όσους ασφαλισμένους υπήρχαν τα αντίστοιχα Ταμεία), γ) παροχές υγείας (σε χρήμα ή είδος, επίδομα ασθενείας/μητρότητας, άδειες κ.λπ.). Το Ταμείο αυτό θα είναι αυστηρά ανταποδοτικής ασφάλισης, δηλ. οι παροχές θα συνδέονται αυστηρά με τις ατομικές εισφορές. Έτσι καταργείται κάθε κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

2) Οι νέοι άθλιοι κανόνες θα ισχύουν ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, όχι μόνο τους νεοασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στις περίπου 25χρονες διαρκείς αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Επανεξετάζονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις και παροχές: όπου προκύπτουν μειώσεις, η όποια προστασία των συνταξιούχων απ' αυτές παύει μετά το 2018.

3) Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο, όπου θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» (πιο εκλεπτυσμένα: «βιωσιμότητας»). Αυτό, σε συνδυασμό με το βάρος της οικονομικής κρίσης, θα φέρει γρήγορα την πλήρη κατάργηση και των επικουρικών.

4) Καταργείται το κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συντάξεις γήρατος ήταν συνδεδεμένες με τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη και προ-μνημονιακά (2009) θα έπρεπε οι συντάξεις γήρατος να μην είναι κάτω από 660 ευρώ. Ακόμη κι ο νόμος Λοβέρδου όριζε μια κατώτατη σύνταξη. Με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, το όριο έγινε 392,7 ευρώ - τώρα καταργείται τελείως, αφού δεν αναφέρεται πουθενά.

5) Οι προνοιακές παροχές (επιδόματα κατά της φτώχειας, ειδικών αναγκών, ΕΚΑΣ, ανεργίας κ.λπ.) διαχωρίζονται από τις ασφαλιστικές παροχές και δεν θα αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές. Θα δίνονται με διάφορα κριτήρια (παραμονή στη χώρα, ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, φορολογητέο εισόδημα), δηλαδή όχι σε όλους και όχι ολόκληρες. Ανά πάσα θα μπορούν να μειωθούν ή καταργηθούν. Το ΕΚΑΣ (η περικοπή του έχει ήδη αρχίσει) θα δίνεται μέχρι το 2019, με αυξημένες προϋποθέσεις, προτού καταργηθεί.

6) Από 1.1.2016, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως άθροισμα «εθνικής» και «ανταποδοτικής». Η «εθνική» δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον προϋπολογισμό - δηλαδή, δεν θα είναι «σύνταξη» αλλά «προνοιακή παροχή». Η πλήρης εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, μόνο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος και ταυτόχρονα έχουν 40 έτη νόμιμη παραμονή στη χώρα. Τα 384 ευρώ θα παίρνουν μόνο οι έχοντες 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη ή οι έχοντες αναπηρική σύνταξη (ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%). Διαφορετικά, τα 384 ευρώ μειώνονται. Το ανταποδοτικό μέρος δεν έχει κατώτατο όριο και υπολογίζεται με βάση τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, με το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η «ανταποδοτική» σύνταξη ενός ασφαλισμένου μετά το 2016 δεν αποκλείεται να ανέρχεται σε μόλις μερικές δεκάδες ευρώ, ενδεχομένως προσαυξημένα κατά μέρος της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ… Όλα δείχνουν ότι υπό την καθοδήγηση της Ε.Ε. και των Μνημονιακών, παλιών και νέων, οδεύουμε προς συντάξεις των 100-200 ευρώ!

Ακόμα, υπάρχει τρομερά μεγάλη αύξηση των εισφορών για πάρα πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, «μπλοκάκια» κ.λπ., που πρακτικά (μαζί με την υπερφορολόγηση) εξανεμίζει όλο το εισόδημα απ' τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

Πρέπει να τους διώξουμε όλους, Νέους και Παλιούς Μνημονιακούς

Η κατρακύλα της νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό. Ο Τσίπρας/ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε τυχάρπαστο τυχοδιώκτη, που όσο μένει στην κυβέρνηση, γίνεται «βασιλικότερος του βασιλέως» υπέρ των Μνημονίων και Δανειστών. Η δόλια σύγκριση που προβάλλει με τη Σαμαροβενιζελική διακυβέρνηση, δεν δικαιώνει σε τίποτα τη δική του, ούτε την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ακόμα μεγαλύτερη από των προκατόχων του. Πατώντας σ' αυτή τη μετάλλαξή του, οι παλιές μνημονιακές δυνάμεις προσπαθούν ν' ανασυγκροτηθούν. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επιχειρούν να δημαγωγήσουν πάνω στα προβλήματα των αγροτών, επαγγελματιών κ.λπ., να παρουσιαστούν ως «ηγεσία» και «σωτήρες» τους, να χειραγωγήσουν τις κινητοποιήσεις τους - και να τις εκτρέψουν στον αποκλειστικό στόχο να ξαναέρθουν οι ίδιοι στην εξουσία. Ανάμεσά τους βρίσκονται αντιδραστικοί πρώτης γραμμής του «Μένουμε Ευρώπη», που χύνουν ταξικό μίσος απέναντι στους εργαζόμενους και την φτωχολογιά και είναι 1000% υπέρ των Μνημονίων.

Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Νέοι, Φτωχά Λαϊκά Στρώματα,

Με τη δική μας παρέμβαση στις εξελίξεις, πρέπει να φράξουμε τον δρόμο και στους νεομνημονιακούς του Τσίπρα και στην «επανάκαμψη» των παλιών μνημονιακών - που είναι όλοι πλέον ορκισμένοι εχθροί μας.

 • Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε χώρους εργασίας και γειτονιές, καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης. Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει!
 • Με απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μάχης, με κεντρικές διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις στις γειτονιές. Να εργαστούμε για Γενική Απεργία Διαρκείας. Να ξεπεράσουμε στην πράξη την αηδιαστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, που όχι μόνο μας έχει ξεπουλήσει αλλά το καλοκαίρι (και σε κάθε ευκαιρία) είχε συνταχθεί με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη».
 • Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Όχι στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης κοινωνίας με «συντάξεις» των100 ευρώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Το ρεφορμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλα θα λυθούν μέσω διαλόγου με τους «εταίρους» της Ε.Ε., μέσα στο ζουρλομανδύα του Ευρώ, δίχως διαγραφή του χρέους, αγώνες και αντικαπιταλιστικά μέτρα, απέτυχε. Τα Μνημόνια έχουν επανέλθει δριμύτερα. Μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, πρέπει να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις, όχι τις ψεύτικες και φιλομνημονιακές «λύσεις» κανενός «σωτήρα». Δεν θέλουμε Μνημόνια, ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με κανένα άλλο ρετάλι και υπηρέτη των Δανειστών, του Κεφαλαίου, των Πλουσίων. ΚΑΤΩ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ε.Ε. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Μόνη λύση, μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, με σύμμαχο γύρω της τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πόλεις και τα χωριά (που μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί την υπεράσπισή των αγροτών κ.λπ. από την εξόντωση που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και η Ε.Ε.). Για ν' ανοίξουμε τον δρόμο για τη μόνη πραγματική εναλλακτική λύση, το Σοσιαλισμό.

Το νέο ασφαλιστικό δεν θα περάσει!

Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2016, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, και οι δανειστές, δείχνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να περάσουν νέα σκληρά μέτρα. Στο στόχαστρο, σε αυτή τη φάση, έχει μπει η κοινωνική ασφάλιση. Στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου, ο υπουργός εργασίας Κατρούγκαλος παρουσίασε στους δανειστές ένα νομοσχέδιο-τερατούργημα, για το ασφαλιστικό. Η κοινωνική ασφάλιση, έχει δεχτεί αλλεπάλληλες επιθέσεις με πολλά αντί-ασφαλιστικά νομοσχέδια του παρελθόντος. Το νέο όμως αυτό νομοσχέδιο, που όμοιο του ούτε οι πιο δεξιές αντεργατικές κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει να «προτείνουν», έρχεται να ρημάξει ότι είχε απομείνει όρθιο στην ελληνική κοινωνία.

Οι βασικοί άξονες του νέου ασφαλιστικού περιλαμβάνουν:

1) Οι παροχές θα συνδέονται αυστηρά με τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου (ανταποδοτική ασφάλιση), πράγμα που καταργεί άμεσα τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ενοποίηση όλων των παροχών (συντάξεις, υγείας και πρόνοιας) προς τα κάτω σε ένα ενιαίο ταμείο. 2) Σύνταξη στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 έτη εργασίας. 3) Κατάργηση του κατώτατου ορίου σύνταξης (660 ευρώ το 2009, 392,7 ευρώ με το νόμο Λοβέρδου - κανένα κατώτατο όριο με το νέο νομοσχέδιο), 4) Σύνταξη σε δύο μέρη, ένα της «εθνικής σύνταξης» (έως 384 ευρώ με αυστηρές προϋποθέσεις) και της ανταποδοτικής η οποία θα αντιστοιχεί μόνο στις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές. 5) Κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». 6) Υπολογισμός των συντάξεων, με νέους, πολύ χειρότερους κανόνες, ακόμα και για τους ήδη συνταξιούχους. 7) Διαχωρισμός των παροχών πρόνοιας (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επιδόματα φτώχειας, ειδικών αναγκών κλπ) από τις ασφαλιστικές παροχές. Θα δίνονται με αυστηρότερα κριτήρια και επειδή θα είναι προνοιακές (και όχι ασφαλιστικές), το κράτος ανά πάσα στιγμή μπορεί να τις μειώνει ή να τις καταργεί κλπ 8) Αλλαγή στη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων (μάξιμουμ 360 ευρώ το μήνα), η οποία θα χορηγείται (ολόκληρη ή μέρος της) με πιο δύσκολες προϋποθέσεις και μετά το 67οέτος.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και βρίσκεται υπό «διαπραγμάτευση», όποτε μπορούμε να φανταστούμε ότι το τελικό νομοσχέδιο που θα κατέβει προς ψήφιση τον Φλεβάρη θα είναι κατά πολύ χειρότερο. Ήδη οι δανειστές χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο "θετικό αλλά λίγο" και ζητούν άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις παλιών και νέων συνταξιούχων, χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης κ.α.

Η κοινωνική ασφάλιση είναι κατάκτηση μας και δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθεί!

Η κοινωνική ασφάλιση ξεκίνησε μέσα από ταμεία αλληλεγγύης των εργαζομένων, που λειτουργούσαν ως ταμεία «αρωγής» για την αξιοπρεπή διαβίωση των κοινωνικά αδύναμων μελών (άρρωστοι, ανάπηροι, άνεργοι, γηραιότεροι, παιδιά, ανασφάλιστοι/ες σύζυγοι κλπ). Τα ταμεία αυτά, απόδειξη των αξιών της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας αλλά και της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων, αποτέλεσαν ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία, καθώς έδιναν την δυνατότητα μιας στοιχειώδους αλλά αξιοπρεπούς επιβίωσης όλων των μελών της. Τα χρήματα αυτών των ταμείων, προέρχονταν από τις εισφορές των εργαζομένων, οπού ουσιαστικά ένα κομμάτι του μισθού παρακρατούνταν κι επέστρεφε στην κοινωνία με την μορφή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της σύνταξης, των επιδομάτων κλπ. Από τη δεκαετία του '50, το κράτος έχει καταληστεύσει και χρεοκοπήσει τα ασφαλιστικά μας ταμεία («θαλασσοδάνεια», χρηματιστήριο '99, δομημένα ομόλογα, PSI το 2011 κλπ,αλλά και με την ανοχή, νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ελαστικής εργασίας) χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων σε καπιταλιστές και εργοδότες, με αποτέλεσμα να καταδικάζει την ελληνική κοινωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και η μετατροπή της σε «ατομική υπόθεση», θα δημιουργήσει μια πλήρως αποκτηνωμένη και κανιβαλιστική κοινωνία.

Πέρα από το νέο ασφαλιστικό μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η "αξιολόγηση" από τους δανειστές θα πρέπει να περάσει και άλλα σκληρά μέτρα που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο. Τα πιο βασικά είναι α) Ρυθμίσεις για "κόκκινα δάνεια" και πλειστηριασμούς. Ήδη δεν υπάρχει καμία προστασία για περίπου έναν στους δύο δανειολήπτες (στεγαστικών δανείων). Η πώληση των δανείων σε εταιρίες διαχείρισης, τους αετονύχηδες των λεγόμενων distress funds κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Οφειλέτες που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε αυτές τις εταιρίες, δεν θα έχουν καμία απολύτως προστασία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους. Ακόμα από τη διαχείριση των υπόλοιπων δανείων (επιχειρηματικά, καταναλωτικά κλπ) θα φέρει λουκέτα σε επιχειρήσεις, απολύσεις εργαζομένων, και κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας κλπ. (β) Ρυθμίσεις για εργασιακά. Οι δανειστές πιέζουν για πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και νέο συνδικαλιστικό νόμο που στην ουσία θα απαγορεύει τις απεργίες. (γ) Νέα φορολογικά μέτρα με νέες επιβαρύνσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους. (δ) Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με την ίδρυση νέου ταμείου "αξιοποίησης" της, τον έλεγχο του οποίου θα έχουν οι δανειστές.

Έχει ήδη αποδειχθεί πολλές φορές ότι τα μνημόνια, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν την ελληνική οικονομία από την κρίση την οποία περνάει, αλλά την έχουν χειροτερεύσει. Δανειστές και ντόπιοι μνημονιακοί δεν θα σταματήσουν να «επενδύουν» με το αίμα του ελληνικού λαού στην μαύρη τρύπα του χρέους. Όσο οι ανέφικτοι στόχοι τους δεν πιάνονται θα έρχονται κι άλλα σκληρά μέτρα. Είναι γραμμένο στο ίδιο το μνημόνιο ότι η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους "στόχους" θα καλύπτεται με νέα μέτρα και περικοπές. Είναι δεδομένο ότι και η δημόσια και δωρεάν παιδεία (που ήδη έχει μεγάλο πρόβλημα υποχρηματοδότησης) θα μπει πιο έντονα στο στόχαστρο. Μέσα στο 2016 θα ψηφιστεί νέος νόμος-πλαίσιο ο οποίος θα προσπαθεί να προσαρμόσει πλήρως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στη μνημονιακή πραγματικότητα. Ήδη ακούγονται προτάσεις για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, δίδακτρα, ιδιώτες "επενδυτές" κ.α.

Οι ριζικές αλλαγές που φέρνει το 3ο μνημόνιο και το νέο ασφαλιστικό δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που φαινομενικά είναι οι άμεσα πληττόμενοι, αλλά επηρεάζουν ιδιαίτερα και την νεολαία. Η επιβίωση των νέων σήμερα (με 65% ανεργία) βασίζεται πολλές φορές αποκλειστικά στις συντάξεις της οικογένειας, ενώ οι σπουδές μας συχνά στηρίζονται σε επιδόματα (πολύτεκνοι, ειδικές ομάδες κλπ). Ακόμη το ζήτημα της ανταποδοτικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης («ότι πληρώνεις, παίρνεις») ,για τους ανασφάλιστους και τους νέους συνεπάγεται ενός είδους «θανατική ποινή», καθώς δεν θα διαθέτουν τις απαραίτητες ασφαλιστικές εισφορές για να δικαιούνται την κάλυψη αυτών των αναγκών. Τέλος, αν και φαντάζει μακρινό σενάριο, η συνταξιοδότηση για την σημερινή νεολαία γίνεται «όνειρο θερινής νυκτός». Με τις σημερινές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται (ή δεν εργάζεται) η νεολαία (μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ελαστικά προγράμματα ημιαπασχόλησης κλπ) και τα συνεχώς αυξανόμενα όρια συνταξιοδότησης, είναι ζήτημα το αν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε στην ηλικία για να δικαιούμαστε σύνταξη, πόσο μάλλον να πληρούμε τις προϋποθέσεις για αυτήν (απαιτούμενα ένσημα, εισφορές κοκ).

Καταδικάζουν την κοινωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση

Να τους σταματήσουμε!

Απέναντι σε όλους αυτούς θέλουν να πετάξουν στον καιάδα την ελληνική κοινωνία, που θεωρούν την νεολαία μια «γενιά για τα σκουπίδια», πρέπει να αντεπιτεθούμε δυναμικά. Ήδη μια σειρά από κλάδους εργαζομένων, επιστημόνων και επαγγελματιών έχουν ξεκινήσει δυναμικούς αγώνες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ. Η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να μείνουν έξω από αυτήν τη μάχη. Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους πρέπει να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας. Να δημιουργήσουμε Επιτροπές Αγώνα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό σε κάθε σχολή και να πραγματοποιήσουμε Γενικές Συνελεύσεις για να ενημερωθούν οι φοιτητές για το θέμα. Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις και δυναμική συμμετοχή στις απεργίες. Να μην αφήσουμε να περάσει αυτό το έγκλημα και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ξηλώνοντας το 3ο Μνημόνιο, και όλα τα προηγούμενα, από ΠΑΝΤΟΥ! Αυτό που διακυβεύεται πια δεν είναι η ψήφιση του ενός ή του άλλου μέτρου αλλά το ίδιο μας το μέλλον.

 • Κάτω το νέο ασφαλιστικό. Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα
 • Κάτω το 3ο μνημόνιο. Κατάργηση όλων των μνημονίων
 • Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε - Ευρώ
 • Άυξηση των δημόσιων δαπανών για παιδεία, υγεία και ασφάλιση

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Φεβρουάριος 23h


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 4/2 - Συμμετέχουμε Μαζικά

Προσυγκέντρωση: 10 πμ, Εγνατία με Αγίας Σοφίας

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

> Για να μην περάσει το Αντι-Ασφαλιστικό Έκτρωμα. Όχι μειώσεις συντάξεων- αύξηση εισφορών. Όχι στην κατάργηση των κατώτατων ορίων συντάξεων, σε «συντάξεις» των 100-200 ευρώ. Υπερασπίζουμε τον Κοινωνικό Χαρακτήρα της Ασφάλισης, ως δίχτυ προστασίας όλων των μισθωτών, ανέργων, φτωχών και προϋπόθεση για την πρόσβασή μας στην υγεία, περίθαλψη, πρόνοια. Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, Κράτος και Εργοδότες, για τη διαχρονική λεηλασία, τη μεθοδευμένη χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος. Όχι στην Ιδιωτική Ασφάλιση, ακριβό εμπόρευμα για ελάχιστους και πεδίο κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ)

πηγή: http://epitropidrasisds.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html