Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 στις 20.30

Προβολή: Ανθρώπινος Παράγοντας

ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Η εργασία απελευθερώνει», έγραφαν οι Ναζί στις εισόδους των στρατοπέδων συγκέντρωσης, απογυμνώνοντας με το δικό τους τρόπο τον καπιταλισμό από το μυστικιστικό του περίβλημα και περιγράφοντας κυνικά την ουσία της εργασίας στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Η μισθωτή εργασία όχι μόνο δεν απελευθερώνει, αλλά σκλαβώνει. Και ο σύγχρονος καπιταλισμός φροντίζει να μας το θυμίζει, έστω και χωρίς τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας των Nαζί.

Να είσαι εργάτης, να είσαι άνεργος, οι δυο πόρτες της ίδιας φυλακής. Το αφιέρωμα δανείζεται τον τίτλο του από το κλασικό αριστούργημα του Ανρί-Ζορζ Κλουζό (1953), όπου μια ομάδα απελπισμένων τυχοδιωκτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα φορτίο νιτρογλυκερίνης μέσα από τη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής για λογαριασμό μιας πετρελαϊκής εταιρίας. Οι πέντε ταινίες του αφιερώματος εστιάζουν στον ίδιο τρόμο της επιβίωσης, αυτή τη φορά μέσα στις αστικές ζούγκλες του σύγχρονου ευρωπαϊκού καπιταλισμού, αναζητώντας μέσα στο ανελέητο σκοτάδι τους το ίχνος της ανθρωπιάς: ένα φορτίο που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Παρασκευές στις 8:30μμ | Είσοδος ελεύθερη

Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη

kontexra_ekdilexoseis@ekexsegersi.exgr

www.eksegersi.gr

~Παρασκευή 12/2/2016~

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

(Ressources humaines, Γαλλία - Ηνωμένο Βασίλειο, 1999, 100')

Σκηνοθεσία: Λοράν Καντέ

Σενάριο: Λοράν Καντέ, Ζιλ Μαρσάν

Φωτογραφία: Ματιέ Πουαρό-Ντελπές

Μοντάζ: Ρομπέν Καμπιγιό, Στεφανί Λεζέ

Ερμηνείες: Τζαλίλ Λεσπέρ, Ζαν-Κλοντ Βαλό, Σαντάλ Μπαρέ, Βερονίκ ντε Παντελέρ, Μισέλ Μπενιέζ

Παραγωγή: La Sept-Arte, Haut et Court

Ο Φρανκ, φέρελπις σπουδαστής διοίκησης επιχειρήσεων, επιστρέφει από το Παρίσι στη γενέτειρά του, μια μικρή πόλη στη Νορμανδία, για να κάνει την πρακτική του εξάσκηση στο εργοστάσιο που ο ηλικιωμένος πατέρας του δουλεύει ως εργάτης εδώ και τριάντα χρόνια. Το 35ωρο μόλις έχει θεσπιστεί στη Γαλλία και ο Φρανκ, ο οποίος απασχολείται στο τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, αναλαμβάνει με ζήλο να προωθήσει τη διαπραγμάτευση με τους εργάτες για λογαριασμό της διοίκησης, πεπεισμένος πως οι μοντέρνες, τεχνοκρατικές ιδέες του θα συμφιλιώσουν τα δύο στρατόπεδα. Βασισμένη σε ένα στιβαρό σενάριο και τις αυθεντικές ερμηνείες ερασιτεχνών ηθοποιών, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Λοράν Καντέ αποδομεί τον «νεοφιλευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» σκιαγραφώντας μέσα από τη σχέση πατέρα-γιου το αγεφύρωτο χάσμα των σχέσεων εκμετάλλευσης: «... Οι σχέσεις εξουσίας, οι ταξικές σχέσεις (...) είναι πολύ πιο καθοριστικές απ' όσο θέλουν να πιστεύουμε όσοι μιλούν για μια κοινωνία ειρηνική... Αυτές οι σχέσεις έχουν και προσωπικές προεκτάσεις, που ο καθένας υφίσταται και προσπαθεί να αντιμετωπίσει». Η ταινία διακρίθηκε με πλειάδα βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1999.

~Παρασκευή 19/2/2016~

Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ

(Amador, Ισπανία, 2010, 112')

Σκηνοθεσία, σενάριο: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα

Φωτογραφία: Ραμίρο Θιβίτα

Μοντάζ: Νάτσο Ρούις Καπίγιας

Μουσική: Λουθίο Γκοντόι

Ερμηνείες: Μαγκάλι Σολιέρ, Θέλσο Μπουγκάγιο

Παραγωγή: Reposado Producciones, Mediapro

Η Μαρσέλα, μετανάστρια στην Ισπανία και σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, βρίσκει μια δουλειά φροντίζοντας έναν ηλικιωμένο άνδρα, τον Αμαδόρ, ο οποίος είναι άρρωστος και ακινητοποιημένος στο κρεβάτι του. Στο πρόσωπό του, η Μαρσέλα θα βρει έναν αληθινό συνομιλητή. Γρήγορα θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία όμως θα διακοπεί πρόωρα από τον αναπάντεχο θάνατο του Αμαδόρ. Η Μαρσέλα θα βρεθεί σε ένα δύσκολο δίλημμα που φέρνει αντιμέτωπη τη συνείδησή της με την ανάγκη. Στην έκτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα (Δευτέρες με Λιακάδα) χρησιμοποιεί μια ακραία συνθήκη για να κοιτάξει με πικρό χιούμορ το αδιέξοδο της ακραίας φτώχειας, της ενοχής (που τροφοδοτείται από τη θρησκεία) και των επιλογών που δεν είναι στην πραγματικότητα παρά καταναγκασμοί. Στο πρόσωπο της Μαρσέλα, αποτυπώνεται το δράμα του αγώνα για την επιβίωση με κάθε τρόπο.

~Παρασκευή 26/2/2016~

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

(La loi du marché, Γαλλία, 2015, 93')

Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ

Σενάριο: Στεφάν Μπριζέ, Ολιβιέ Γκορς

Ερμηνείες: Βενσάν Λεντόν, Καρίν ντε Μιρμπέκ, Ιβ Ορί

Παραγωγή: Nord-Ouest Films, Arte France Cinema, Cine+, Canal+, Arte France, TS Productions, Region Ile-de-France

Μετά από 20 μήνες ανεργίας, η απεγνωσμένη προσπάθεια του 50χρονου Τιερί να ξαναβρεί δουλειά ειδικευμένου τεχνίτη φτάνει σε αδιέξοδο. Καθώς οι οικογενειακές ανάγκες πιέζουν και οι οικονομίες τελειώνουν, ο Τιερί πλέον ψάχνει να κάνει μια οποιαδήποτε δουλειά, όσο κακοπληρωμένη κι αν είναι. Ξεκινά έτσι να δουλεύει ως υπεύθυνος ασφαλείας σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Στα καθήκοντά του δεν είναι μόνο να εντοπίζει όποιον τολμήσει να κλέψει κάτι, αλλά και να κατασκοπεύει τους συναδέλφους του ώστε να βοηθήσει τη διοίκηση να προχωρήσει σε απολύσεις. Το σενάριο των Στεφάν Μπριζέ και Ολιβιέ Γκορς αποτυπώνει σπαρακτικά τον παράλληλο τρόμο της ανεργίας και της εργασίας στη σημερινή Γαλλία. Μια ανελέητη ακτινογραφία των θεσμών και των νόμων που κατασπαράζουν την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. H ταινία διακρίθηκε με την ειδική μνεία της οικουμενικής επιτροπής και με το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου για τον εξαιρετικό Βενσάν Λεντόν στο Φεστιβάλ Καννών το 2015.

~Παρασκευή 4/3/2016~

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

(Deux jours, une nuit, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, 2014, 95')

Σκηνοθεσία, σενάριο: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν

Ερμηνείες: Μαριόν Κοτιγιάρ, Φαμπρίτσιο Ροντζιόνε, Κατρίν Σαλέ, Ολιβιέ Γκουρμέ

Παραγωγή: Les Films du Fleuve, Archipel 35, BIM Distribuzione, Eyeworks Belgium

Δυο μέρες πριν επιστρέψει στη δουλειά της σε μια πολυεθνική, ύστερα από αναρρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης, η Σαντρά πληροφορείται από μια συνάδελφο πως η διοίκηση πρότεινε στους συνεργάτες της να ψηφίσουν μεταξύ του ετήσιου πριμ, ύψους χιλίων ευρώ για τον καθένα, ή της διατήρησης της θέσης της Σαντρά στην εταιρία. Η απόφαση είναι αρνητική για τη Σαντρά, η ψηφοφορία όμως θα επαναληφθεί, κι έτσι η Σαντρά έχει στη διάθεσή της ένα σαββατοκύριακο για να πείσει τους δεκαέξι συναδέλφους της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της στη δουλειά. Μέσα από τη λιτή και ευθύβολη γραφή τους, οι αδερφοί Νταρντέν στήνουν ένα αγωνιώδες θρίλερ για την εργασιακή ζούγκλα των μεγάλων εταιριών, όπου ο ανταγωνισμός μέχρι αλληλοεξόντωσης γίνεται συνείδηση ως προϋπόθεση επιβίωσης. Ο αγώνας της Σαντρά να κρατήσει τη δουλειά της αλλά και να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της ενώ παλεύει να ξεφύγει από την κατάθλιψη, γίνεται ένα καίριο σχόλιο για την επικράτηση του ατομικισμού και την τρανταχτή απουσία της εργατικής συλλογικότητας στο περιβάλλον του σύγχρονου καπιταλισμού.

~Παρασκευή 11/3/2016~

ΜΑΚΡΙΑ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

(Kauas pilvet karkaavat, Φινλανδία, 1996, 96')

Σκηνοθεσία, σενάριο: Ακι Καουρισμάκι

Φωτογραφία: Τίμο Σαλμίνεν

Μουσική: Σέλεϊ Φίσερ

Ερμηνείες: Κάτι Ούτινεν, Κάρι Βάανανεν

Παραγωγή: Sputnik

Η Ιλόνα και ο Λάουρι ζουν μια ήσυχη, ταπεινή ζωή: εκείνη δουλεύει σε ένα οικογενειακό εστιατόριο και εκείνος είναι οδηγός τραμ. Τα βράδια συναντιούνται στο σπίτι και συζητούν τη μέρα τους, τους λογαριασμούς και τις δόσεις για την καινούργια τηλεόραση. Η κακοτυχία όμως τους χτυπά την πόρτα, καθώς βρίσκονται ταυτόχρονα άνεργοι και μπλέκουν σε αλεπάλληλες περιπέτειες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Η κατάσταση οδεύει προς την απελπισία, όμως ο σκηνοθέτης αγαπά πολύ τους χαρακτήρες του και πιστεύει βαθιά ότι τους αξίζει μια ελπίδα διαφυγής. Σε ερώτηση για το αν το «Mακριά πετούν τα σύννεφα» δίνει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, ο Άκι Καουρισμάκι απάντησε: «Ο Zαν Pενουάρ προσπάθησε να σταματήσει το B' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Mεγάλη Xίμαιρα. Δεν τα κατάφερε. Tο σινεμά δεν δίνει λύσεις, αντικατοπτρίζει προβλήματα. Aλλωστε, δεν είμαι μέλος του Kοινοβουλίου!» Όταν η ταινία προτάθηκε για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας από τη Φινλανδία, ο Άκι Καουρισμάκι επέλεξε να αποσύρει την υποψηφιότητα.

Παρασκευές στις 8:30μμ | Είσοδος ελεύθερη

Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη

kontexra_ekdilexoseis@ekexsegersi.exgr

www.eksegersi.gr

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/62998/