Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στις 11.00

2 καλέσματα : 1 2

Ανοιχτό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Εισηγήτρια: Βίκυ Λαλιώτη

Η δημοφιλής μουσική αποτελεί μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας: ποιες είναι οι ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες εμφάνισης των εννοιών αυτών; Γιατί είναι σημαντική η μελέτη τους από την ανθρωπολογία; Εκτός από τη διερεύνηση ποικίλων θεωρητικών ρευμάτων στη μελέτη της δημοφιλούς μουσικής (π.χ. θεωρία της μαζικής κουλτούρας, μαρξιστικές προσεγγίσεις της Σχολής της Φρανκφούρτης και της πολιτικής οικονομίας, φεμινισμός, μεταμοντερνισμός) στο μάθημα αυτό θα ασχοληθούμε με ζητήματα που αναδεικνύει η ανθρωπολογική ματιά, όπως η σχέση ανθρώπου/τεχνολογίας, η παγκοσμιοποίηση, η συγκρότηση ταυτοτήτων (π.χ. φυλετικών, εθνικών/εθνοτικών, έμφυλων) και η δημιουργία μουσικών κοινοτήτων, μελετώντας παραδείγματα από ποικίλες μουσικές κουλτούρες (ποπ, ροκ, ρέιβ, χιπ χοπ, κ.ά.).


Δραστηριότητες έως και Κυριακή 14 Φλεβάρη

Τρίτη 9 Φλεβάρη: 8 μμ., Συνέλευση του ΚΠΚΒ στη Λαμπηδόνα
______________________

Τετάρτη 10 Φλεβάρη
- 2 μμ., συλλογική κουζίνα

Το μάθημα φιλοσοφίας αναβάλλεται. Θα ακολουθηθεί κανονικά το πρόγραμμα απο την ερχόμενη Τετάρτη 17 Φλεβάρη.
____________________

Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στις 9 μμ.: Προβολή της ταινίας Μια ξεχωριστή μέρα του Ιταλού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα (1977), με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Σοφία Λόρεν.Λίγα λόγια: Μια καταπιεσμένη νοικοκυρά κι ένας κατατρεγμένος ομοφυλόφιλος βρίσκουν ένα σημείο επαφής στην Ιταλία του Μουσολίνι. Συγκλονιστική ταινία γύρω από την κοινωνική και πολιτική καταπίεση του ατόμου σ' ένα φασιστικό καθεστώς.
Σε πράσινους καφέ τόνους (που θυμίζουν παλιές φωτογραφίες), ο Ετόρε Σκόλα σκηνοθετεί την ωραιότερη ίσως ταινία του, σκιαγραφώντας τις ορατές και αόρατες πτυχές μιας συγκινητικής, βαθιά ανθρώπινης ιστορίας για τους απόβλητους ενός αυταρχικού καθεστώτος. Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν δίνουν σάρκα και οστά σε ένα αξέχαστο όσο και πρωτότυπο κινηματογραφικό ντουέτο. Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (ξενόγλωσσης ταινίας και αντρικής εμηνείας για τον Μαστρογιάνι) και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας.
______________________

Σάββατο 13 Φλεβάρη
- 2 μμ., συλλογική κουζίνα
- 3:45 μμ, παραδοσιακοί χοροί
_____________________

Κυριακή 14 Φλεβάρη, στις 11 πμ., Ανοιχτό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Φεβρουάριος 23h