Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 στις 11.30

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ

Συνδικάτο Εργαζομένων Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών

Συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Εργαζομένων

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016, και ώρα 11:30 πμ, στο ΕΚΑ

Εδώ και οκτώ μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεν υλοποιεί τη δέσμευσή του για την ουσιαστική λειτουργία του ΙΓΜΕ, με τη δρομολόγηση των νομοθετικών και διοικητικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αποκαταστήσουν τις λειτουργικές δυνατότητες του ΙΓΜΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ με την μαζική συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν από το 2011 πέτυχαν την ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ του ΙΓΜΕ, προκειμένου να μην μετατραπεί το Ινστιτούτο σε ένα γραφείο διαχείρισης δεδομένων με σκοπό το ξεπούλημα του Ορυκτού αλλά και του εν γένει φυσικού πλούτου που επί 60 χρόνια ερευνούσε το ΙΓΜΕ με τα χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων.

Με το διορισμό της νέας Διοίκησης, αλλά και τη συνδρομή του ΥΠΕΝ πιστεύαμε ότι γυρίζουμε σελίδα και ξεκινούσαμε μια νέα πορεία για την ουσιαστική ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Ινστιτούτου.

Οι 208 συνάδελφοι που υπηρετούν στο ΙΓΜΕ, μαζί με 60 νέους συναδέλφους με συμβάσεις έργου που απασχολούνταν στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, υπόσχονταν να συμβάλλουν στη παραγωγική ανασυγκρότηση της δυστυχώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους έργο αφού ήδη οι συμβασιούχοι απολύθηκαν, ενώ την ίδια περίοδο είχαμε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν για διάφορους άλλους φορείς του δημοσίου με τις οποίες οι συμβασιούχοι παρέμειναν μέχρι την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ οι συμβασιούχοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους φορείς που απασχολούνταν (Φορείς Διαχείρισης, Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ΕΛΚΕΘΕ, ΜΟΔ κ.α.).

Επίσης δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος για όλα τα υπόλοιπα θέματα με σοβαρότερα αυτά του Προϋπολογισμού, της έγκρισης των ερευνητικών προγραμμάτων, της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, της ρύθμισης της Εκτός Εδρας εργασίας.

Στην ίδια στασιμότητα βρίσκονται και τα εργασιακά θέματα που με την ψήφιση των νέων μνημονιακών Νόμων υπονομεύονται μισθοί, συντάξεις, δικαιώματα. Αποκορύφωμα αποτελεί η έκδοση Απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά αν δεν ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι κινδυνεύει το ΙΓΜΕ με χρεοκοπία.

Δυστυχώς όλα κινούνται στη σφαίρα ατελέσφορων διαβουλεύσεων, που εκτιμούμε ότι οδηγούν σε επικράτηση απόψεων μημνονιακών παραγόντων των Υπουργείων, που με την καθοδήγηση του Κουαρτέτου και την υποταγή της Κυβέρνησης, το ΙΓΜΕ θα οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση και τον μαρασμό.

Συμπερασματικά επειδή θεωρούμε ότι οι Κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις δεν κρίνονται από τις προθέσεις τους αλλά από τα έργα τους, και για αυτό ξεκινάμε τώρα τον αγώνα της τελικής δικαίωσης.

Το Συνδικάτο θεωρεί ότι απαιτείται μια νέα πολιτική για το θέμα του ρόλου και του μέλλοντος του ΙΓΜΕ σε σχέση με την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ενημερώνουμε τα Μ.Μ.Ε. ότι κατά τη συνέντευξη θα παρουσιαστούν αναλυτικές και συγκεκριμένες πληροφορίες, τόσο για τις κυβερνητικές πολιτικές που μαραζώνουν το ΙΓΜΕ, όσο και για το θετικό έργο που ακόμα και σήμερα επιτελεί το ΙΓΜΕ (π.χ. ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, άμεση συνδρομή στην αποτίμηση των επιπτώσεων από καταστροφικά φαινόμενα και σεισμούς όπως στην Λευκάδα, για την αξιοποίηση και προστασία των υπόγειων νερών κ.α. ).

Στα πλαίσια αυτά το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016, και ώρα 11:30 πμ, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48-Β & Μάρνη. Καλούμε εκπροσώπους Πανεπιστημιακών Φορέων, Ερευνητικών Κέντρων, Επιμελητηρίων, Αυτοδιοικητικών Φορέων, Επιστημονικών Συλλόγων, Συνδικάτων και Κομμάτων να συμβάλλουν ενεργά στην Συνέντευξη Τύπου.

"ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ".

ΤΟ ΔΣ

Αχαρνές, 5-03-2016

πηγή : http://syndicalaizer.com/2016/03/07/05032016-...