Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στις 20.00

Εκδήλωση για τη δράση του Εργατικού ΕΑΜ στην περιοχή μας

72 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας

Στις 15 Μαρτίου συμπληρώνονται 72 χρόνια από το αιματηρό μπλόκο της Καλογρέζας και την εκτέλεση 22 κατοίκων της συνοικίας.

Οι συγκρούσεις στην Καλογρέζα και την ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας είχαν ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα.

Στις 24 Αυγούστου 1943 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα γενική απεργία οργανωμένη από το ΕΑΜ. Η ημέρα αυτή σημαδεύτηκε από το μεγάλο σαμποτάζ στο αμαξοστάσιο των τραμ στην Καλλιθέα, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 93 βαγονιών.

Σε απάντηση οι αρχές κατοχής συνέλαβαν 50 τροχιοδρομικούς υπαλλήλους με την απειλή της εκτέλεσης.

Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1943, οι ανθρακωρύχοι της Καλογρέζας υπό την καθοδήγηση της τοπικής οργάνωσης του Εργατικού ΕΑΜ, κατέβηκαν σε απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες τροχιοδρομικούς.

Πραγματοποιείται συγκέντρωση που χτυπιέται από την Αστυνομία και συλλαμβάνονται πέντε απεργοί. Το ίδιο απόγευμα περίπου 1.200 άτομα από τη Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα, πραγματοποιούν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα απαιτώντας την αποφυλάκιση των απεργών. Στη γωνία Ηρακλείου και Μικράς Ασίας η πορεία χτυπιέται από τη χωροφυλακή με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες, όλοι τους ανθρακωρύχοι από την Καλογρέζα.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν την αρχή μιας σειράς γεγονότων που φτάνουν μέχρι το μπλόκο.

Με αφορμή τα 72 χρόνια από το μπλόκο και τη δράση του Εργατικού ΕΑΜ στην περιοχή μας, συζητάμε για το Εργατικό ΕΑΜ (ΕΕΑΜ), μια πλευρά της αντιστασιακής δράσης για την οποία δεν έχει αφιερωθεί το εύρος της συζήτησης που της αναλογεί.

  • Πως είχε οργανωθεί η εργατική αντίσταση στους χώρους δουλειάς την περίοδο της Κατοχής;
  • Με ποιες μορφές και με ποια αιτήματα;
  • Ποια η συμβολή της στον αντισταστασιακό αγώνα του λαού μας;

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας "Υδραγωγείο" σας καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18/03, στις 8μμ, στον χώρο της Λέσχης (ελευθερίου Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας, Νέα Ιωνία).

KALOGREZA- x

πηγή : http://ydragogeio.gr/ergatiko-eam-18-03/