Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στις 18.00

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες & τους μετανάστες

ΣΦΗΝΑ Αποστολή υλικού μέρα 1η

ΣΦΗΝΑ .Αποστολή υλικού μέρα 1η, 16/3/2016.
Η συλλογικότητα Σφήνα (αυτοδιαχειριζόμενος χώρος) σε συνεργασία με την Αντιφασιστική κίνηση Θήβας κάλεσε τους/τις συμπολίτες μας να σταθούν αλληλέγγυοι/ες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην περιοχή μας .
Στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες (και συνεχίζεται) η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν τουλάχιστον συγκινητική και δίνει δύναμη σε όλους μας να συνεχίσουμε .Θα πρέπει να σας ευχαριστήσουμε όλους και έναν - έναν ξεχωριστά για την ανιδιοτελή προσφορά σας, η τοπική κοινωνία έδειξε αλληλεγγύη, έκλεισε τα αυτιά της στην λαίλαπα παραπληροφόρησης και ξενοφοβίας. Με τη δράση αυτή ,χωρίς μεσάζοντες τύπου ΜΚΟ, κυβερνητικούς οργανισμούς, και επαγγελματίες φιλάνθρωπους καταφέραμε να μαζέψουμε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός μας εξ αρχής, μιας και δεν θέλαμε, και ούτε πρόκειται στο μέλλον να συμπορευτούμε με οργανώσεις και θεσμικούς φορείς που σκοπό έχουν να βγάλουν "λάδι" την αναλγησία της κυβέρνησης και των τοπικών επαγγελματιών εθελοντών (Δήμου, Εκκλησίας, ΜΚΟ)
Η πρώτη αποστολή αυτού του υλικού που μαζεύτηκε στην Σφήνα παραδόθηκε απευθείας στους πρόσφυγες, χθες, 16 Μαρτίου, στο στρατόπεδο της Ριτσώνας. Οι εικόνες που πήραμε από τον καταυλισμό που στήνεται σιγά σιγά εκεί, είναι δύσκολο να περιγράφουν με λόγια. Σε έναν χώρο που δεν μπορεί να προσφέρει προς το παρόν τα απαραίτητα (ρεύμα, νερό και θέρμανση) βρίσκονται γύρω στους 450 πρόσφυγες,μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Μερικά από τα συμπεράσματα μας, μετά την επίσκεψη στον χώρο χθες, είναι πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί δεν έχουν καταλάβει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μείνουν εκεί καιρό και να μετατραπεί το στρατόπεδο σε κλειστό χώρο τύπου Αμυγδαλέζας (βέβαια προς το παρόν μερικοί μπορούν να φύγουν και το δοκιμάζουν αλλά σύντομα γυρνάνε πίσω).
Η έλλειψη συνεννόησης με τους πρόσφυγες είναι δύσκολη μιας και είναι πολύ λίγοι αυτοί που μιλάνε αγγλικά ή μια άλλη γλώσσα. Η κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή είναι ίδια εδώ και 2-3 χρόνια, με συνεχείς μετακινήσεις από το ένα στρατόπεδο στο άλλο, έιτε στη Συρία είτε στην Τουρκία ή στην Έλλαδα.Οι εθελοντές /τριες, που βρίσκονται στον χώρο, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να οργανώσουν και να βελτιώσουν τη διαμονή των προσφύγων, μιας και οι σκηνές είναι σε υπαίθριο χώρο, ανοιχτές στην βροχή και στην υγρασία από τα πεύκα και με ένα βαρέλι ανά 2-3 σκηνές για θέρμανση. Σίγουρα κάποια στιγμή υλικοτεχνικά θα καλυφθούν κάποιες ανάγκες, αλλά πότε και με τι σκοπό; Να μείνουν εκεί μέχρι πότε; Και να μείνουν έγκλειστοι σαν μιάσματα έξω από τις πόλεις; Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα κάνουν "δικό" τους τον χώρο οι ΜΚΟ, αφήνοντας έξω τους εθελοντές και τους αλληλέγγυους, όπως την δική μας συλλογικότητα. Παραδείγματα από την Αθήνα και την Λέσβο μας προετοιμάζουν για κάτι τέτοιο.
Η Σφήνα θα συνεχίσει την συλλογή και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν το κάλεσμα αυτό. Οι ανάγκες που προκύπτουν από τις τελευταίες ενημερώσεις είναι περισσότερο σε φάρμακα, παιδικά είδη, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Τα ρούχα μπορούν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Η Σφήνα δείχνοντας τον δρόμο της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης σαν το μόνο όπλο που έχει η κοινωνία σε καταστάσεις σαν και αυτές, δεν ζήτησε καμιά αναγνώριση από τους ιθύνοντες, που οτιδήποτε κάνουν είναι για προσωπική προβολή και κλείσιμο καλύτερου "ντηλ".
Ένα παράδειγμα τέτοιας προσέγγισης είχαμε και με την προχθεσινή δήλωση - απάντηση του δήμαρχου στην ανακοίνωση μας για την ανυπαρξία του.
Δεν νομιμοποιούμε καμιά, ευρωπαϊκά και κρατικά επιχορηγούμενη ΜΚΟ. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για την ελλιπή προετοιμασία για την υποδοχή των προσφύγων και απαιτούμε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες να έχουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσπάθεια κάποιων να ξεθάψουν σφραγίδες και να βρουν ΜΚΟ για να μπουν στο οικονομικό παιχνίδι που στήνεται αυτήν την στιγμή στις πλάτες των προσφύγων, είναι για να καλύψουν την απουσία τους από την κοινωνία και τα προβλήματά της . Σαν όρνια ίπτανται πάνω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης περιμένοντας να φάνε σάρκες. Να ξέρουν πως θα μας βρουν απέναντι τους. Δεν αφήνουμε την αλληλεγγύη να γίνει σύνθημα των πολυεθνικών της εκμετάλλευσης που δημιουργούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους πολέμους ,την προσφυγιά και την μετανάστευση. Απαιτούμε να γκρεμιστούν οι φράχτες της ντροπής στα σύνορα, να δοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα ή άσυλο ή ταξιδιωτικά έγγραφα, ανάλογα με τις ανάγκες τους σε όλους και όλες. Απαιτούμε το τέλος του πολέμου.
Ακολουθεί η λίστα με αυτά που χρειάζονται άμεσα. Η συλλογή συνεχίζεται κάθε απόγευμα 6-8 μ.μ. στην ΣΦΗΝΑ (Κάδμου 48 έναντι κεντρικής εισόδου 'ΠΟΥΡΟΥ") και για όποιον - όποια θέλει να συμμετέχει στην μεταφορά και διάθεση των υλικών αυτών στο στρατόπεδο της Ριτσώνας να επικοινωνεί με την Σφήνα (και μέσω μέιλ στο sfina.exthivas@gmailex.com)

Fucidin
Bactroban
Mupirocin
Tobrex
Bradex
Aerolin
Flixotide
Betadine
Sudocrem
Augmentin των 1000Mg , των 62,5 Mg και σε σκόνη.
Claripen
Φυσιολογικό ορό
Καραμέλες για τον λαιμό
Κολλύριο (τεχνητό δακρυ)
Σύριγγες των 2,5-5-10ml
Γάντια μιας χρήσης
Ζάχαρη
Τσάι
βρεφικά (μπιμπερό-πιπίλες-κουβέρτες)
παιχνίδια
καθαριστικά, λεκάνες (για πλύσιμο στο χέρι )
φωτιστικά (μπαταρίας )

πηγή : https://sfina.espivblogs.net/2016/03/17/%CF%8