Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 στις 21.00

Προβολή ταινίας The Road Home

the road home

Την Παρασκευή αυτή 25/3/2016 στις 21.00 θα γίνει προβολή της ταινίας "Τhe Road Home". Αυθόρμητη προβολή ώστε να μαζευτούμε όσοι δεν πήγαμε κάπου για το τριήμερο με χαρακτήρα λιγάκι επετειακό καθώς πριν από 6 χρόνια 25 Μαρτίου 2010 ήταν η πρώτη φορά που το Ταξίδι Χωρίς Χάρτη κάλεσε σε ανοιχτή εκδήλωση στη γειτονιά. Οπότε δεν θα λείψουν τα κεράσματα και το κρασάκι...

Η υπόθεση της ταινίας:
Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Λούο Γούσεγκ επιστρέφει στο χωριό καταγωγής του, εκεί τον περιμένει η μητέρα του με την επιθυμία να τηρήσουν τις παραδόσεις της κοινότητας του χωριού κόντρα στις σύγχρονες τάσεις που λειτουργούν διεκπεραιωτικά απομαγεύοντας την ζωή. Παράλληλα ο σκηνοθέτης μας εξιστορεί την γνωριμία των γονιών του Λούο.

Σκηνοθεσία: Yimou Zhang
Έτος: 1999
Διάρκεια: 88'

Η ταινία αν και απλοϊκή στην αφήγηση της είναι μία καλή αφορμή για να συζητήσουμε πολλά θέματα. Όμως δίνοντας λιγάκι τροφή για σκέψη ως τότε παραθέτω απόσπασμα που μου ήρθε στο μυαλό από το "Τεχνικό Σύστημα" του Ζακ Ελλύλ:

«Μεταξύ ανθρώπου και φύσης δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον άλλου είδους σχέσεις. Εξαφανίζεται όλο εκείνο το πολύπλοκο, εύθραυστο, ποιητικό, μαγικό, μυθικό και συμβολικό σύνολο δεσμών, που ο άνθρωπος είχε υφάνει υπομονετικά. Υπάρχει μόνο η τεχνική διαμεσολάβηση, η οποία επικρατεί απόλυτα και ολοκληρωτικά. Έτσι η Τεχνική σχηματίζει από τη μια μεριά ένα άρρηκτο «κέλυφος» και από την άλλη ένα γενικευμένο τρόπο παρέμβασης. Είναι, αυτή καθεαυτή, τόσο ένα μέσον όσο και ένα σύμπαν μέσων ― σύμπαν με την έννοια του Universum: αποκλειστικό και ολοκληρωτικό. Το γεγονός αυτό φαίνεται και στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων, ή στη σχέση μεταξύ ατόμου και ομάδας. Ακόμα και εδώ τα πάντα γίνονται τεχνικά. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν μπορούν πια να αφεθούν στο τυχαίο, ούτε και αποτελούν πλέον αντικείμενο της πείρας, της παράδοσης, των πολιτισμικών κωδίκων, του συμβολικού. Τα πάντα πρέπει να βγαίνουν στο φως (ομαδική δυναμική, ψυχανάλυση, ψυχολογία του βάθους), να διαυγάζονται, και στη συνέχεια να μετασχηματίζονται σε εφαρμοσμένα τεχνικά σχήματα (παιδαγωγική, διανθρώπινες σχέσεις, κ.λπ.), με τρόπον ώστε ο καθένας να συνεισφέρει τις δικές του κατασκευές και ταυτόχρονα να παίζει άψογα το ρόλο, που απαιτούν να παίξει: τότε και μόνο τότε ανταμείβεται πλήρως ο ίδιος, ενώ και οι άλλοι ανταμείβονται από τη συμμορφωμένη διαγωγή του.» (ΤοΤεχνικό Σύστημα.)

πηγή : https://taxidixwrisxarti.espiv.net/index.php/...