Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 20.30

Θεατρική παράσταση: "Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων"

Με μεγάλη μας χαρά παρουσιάζουμε στη Θεσσαλονίκη από την Ομάδα Πείρα(γ)μα την θεατρική παράσταση "Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων", βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα πάνω στη ζωή και το θάνατο του μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 20.30 στον κοινωνικό χώρο για την ελευθερία Μικρόπολις [Βενιζέλου & Βασ.Ηρακλείου].

Την διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Αγγελική Κασόλα και τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ερμηνεύει ο Γιάννης Καρούνης.

Στο ρόλο της Χάρας εμφανίζεται η Ειρήνη Μελά.

Πρόκειται για την συνειδητή και δύσκολη πορεία ζωής του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και το συγκλονιστικό του οδοιπορικό από την Μικρά Ασία ως την Καισαριανή του 1944.

Ποιος ήταν ο Ναπολέων Σουκατζίδης

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης (1909-1944) ήταν κομμουνιστής, συνδικαλιστής και ένας από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου του 1944. Γεννήθηκε στην Προύσα το 1909. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Κρήτη, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή στο Ηράκλειο και έγινε λογιστής. Ήταν πολύγλωσσος, ήξερε Ρώσικα, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά καθώς και Τούρκικα και είχε συγγραφικό έργo. Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής. Υπήρξε πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου και εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης του συνελήφθη από τη Δικτατορία Μεταξά και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη. Από τον Αϊ Στράτη μεταφέρθηκε τον Απρίλη του 1937 στις φυλακές της Ακροναυπλίας, στην Κατοχή στις φυλακές των Τρικάλων και της Λάρισας και τελικά παραδόθηκε από το καθεστώς του Μεταξά μαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους στους Γερμανούς κατακτητές ώσπου κατέληξε στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.

Στο Χαϊδάρι επειδή γνώριζε γερμανικά εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Λόγω της ιδιότητας του διερμηνέα και ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ των διακοσίων που επρόκειτο να εκτελεστούν σε αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του υποστράτηγου Franz Krech στους Μολάους, ο διοικητής του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι Karl Fischer, όταν ο Σουκατζίδης διάβασε και το δικό του όνομα στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στη θέση του. Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατούμενους ο Σουκατζίδης δεν δέχθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στη θέση του και ο ίδιος να γλυτώσει και εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου την Πρωτομαγιά του 1944.

Ταυτότητα

Διασκευή-Σκηνοθεσία : Αγγελική Κασόλα

Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκης

Φωτογράφιση : Χριστίνα Σαρλάμη

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Το βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.

πηγή : http://akybernitespoliteies.org/event/%CE%BF-
πηγή : email που λάβαμε στις 31 Μάρτιος 09h