Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στις 21.15

Παράσταση: Ανθρώπινοι Ζωολογικοί Κήποι

Ομάδα quilombola

Σάβ Απριλίου Παράσταση quot Ανθρώπινοι Ζωολογικοί Κήποι quot - Ομάδα quilombola

Δελτίο Τύπου

Ομάδα quilombola / physicaltheatre

Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Η συνέντευξη

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα


Σάββατo - Κυριακή - Δευτέρα

16 - 17 - 18 Απρίλη

Ώρα έναρξης: 21.15

Είσοδος ελεύθερη


Η Ομάδα quilombola/ physicaltheatre παρουσιάζει την παράσταση «Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι - η συνέντευξη» στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, στις 16, 17 και 18 Απρίλη, στις 9μ.μ.

Λίγα λόγια για την παράσταση


Πώς μια διάλεξη για την πληρότητα του σύγχρονου πολιτισμού καταλήγει στην απομυθοποίηση και απορύθμισή του. Η ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους αμφισβητείται. Η αιχμαλωσία γίνεται τόπος συνάντησης όσων αισθάνονται ακόμα ελεύθεροι. Ιθαγενείς της Πολυνησίας δίνουν συνέντευξη σε μια Ευρωπαία δημοσιογράφο. Σχολιάζουν τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, τις συνήθειες, τις αξίες μας, την ίδια μας την ύπαρξη. Καθρεφτιζόμαστε στα μάτια αυτών που συνήθως καθρεφτίζουν τη φύση.

Λίγα λόγια για την ομάδα και το project


Η ομάδα quilombola/physicaltheatre εργάζεται πάνω σε πρακτικές σωματικού θεάτρου από το 2011.

Quilombolas λέγονται οι κάτοικοι των Quilombo που ήταν καταφύγια δραπετών σκλάβων στην αποικιοκρατούμενη Βραζιλία.

Η παράσταση, εντάσσεται σε ένα σχέδιο έρευνας με τίτλο "Shaking the facts", έχει ως θέμα την αλλοτρίωση και την ετερότητα και κεντρικό ερώτημα το πώς μπορεί κανείς να ταράξει τα προσωπικά και κοινωνικά δεδομένα σε μια προσπάθεια αναθεώρησής τους. Η παράσταση ανήκει σε μια τριλογία που δημιουργήθηκε μέσα από αυτό το σχέδιο έρευνας και περιλαμβάνει επίσης τοακτιβιστικό δρώμενο «Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι - Το κλουβί» και την solo παράσταση «Η φυλακή» .


Οι ανθρώπινοι «ζωολογικοί» κήποι, που ονομάζονταν επίσης «εθνολογικές εκθέσεις» ή «Negro Villages», ήταν περιφραγμένα θεματικά πάρκα στα οποία εκτίθονταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτό συνέβαινε ώστε να αναδειχθούν οι πολιτιστικές διαφορές μεταξύ του δυτικού πολιτισμού και των ιθαγενών. Πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων και Αμερικανών επισκέφτηκαν αιχμάλωτους Ζουλού, Σενεγαλέζους, Λάπωνες, Πυγμαίους, Νούβιους, Εσκιμώους, Καλμούχους, βουδιστές μοναχούς, Σουδανούς και Ινδιάνους, τους οποίους παρουσίαζαν ως εξωτικά είδη. Τους Αφρικανούς τους φωτογράφιζαν δίπλα σε πιθήκους και χιμπατζήδες, για να δείξουν στους επισκέπτες ότι ήταν πιο συγγενείς με τα ζώα παρά με τον άνθρωπο. Αυτό σταμάτησε περί το 1940. Για τα ζώα το μαρτύριο συνεχίζεται.


Παραστάσεις της ομάδας:
2013-2014, "Το μεγάλο και το μικρό" του Boto Strauss (Quilombo Centro Cultural)

2015, "Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Το κλουβί" (Θέατρο Εμπρός) - σε συνεργασία με την "Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία" στο πλαίσιο του project "Shaking the facts" και του "Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών".

Σύντομο βιογραφικό Νέλλης Πουλοπούλου


Η Νέλλη Πουλοπούλου είναι ηθοποιός/περφόρμερ, σκηνοθέτης και δασκάλα σωματικού θεάτρου. Έχει συνεργαστεί ανάμεσα σε άλλους με τον Atsushi Takenoutsi (Zinen Butoh), Αιμιλία Μπουρίτη/ομάδα συνεργασία (φεστιβάλ Αισχυλείων, Ελευσίνα, φεστιβάλ GRETZKI, Πολωνία), Αδέσποτες σκύλες, Ravi Magnifique, Πέμυ Ζούνη (θέατρο Badminton) Θέατρο Αργώ, Θέατρο Τέχνης (Επίδαυρος, "Μήδεια"). Είναι συν-ιδρύτρια του πολιτιστικού κέντρου Quilombo Centro Cultural. Ο βασικός άξονας της δουλειάς της είναι η ενσωμάτωση του όρου "παράδοση" στη σύγχρονη τέχνη.

Συντελεστές

Δραματουργία: Ομάδα quilombola

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Νέλλη Πουλοπούλου

Μουσική: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου

Video edit: Χρήστος Τσάμης

Φωτισμοί: Νέλλη Πουλοπούλου, Αδαμ Τσαπέκος

Χειρισμός: Γιάννης Δελατόλας

Φωτογραφίες: Ηλίας Λάμπρος, Γιάννης Δελατόλας

Σχεδιασμός Αφίσας: Βίκυ Πάντζιου

Παραγωγή: Quilombo Centro Cultural

Παίζουν:

Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γεράσιμος Ζερβός, Χρήστος Καρυστινός, Σέργιος Κομπόγιωργας, Βίκυ Πάντζιου, Χριστίνα Παπαδημητρίου, Νέλλη Πουλοπούλου και ακούγεται η φωνή του KushaBahrami

Η παράσταση είναι διαδραστική

Info

Τοποθεσία: Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή

Ημερομηνία: 16, 17 και 18 Απρίλη, στις 9.15μμ. Διάρκεια 80'.

Πληροφορίες: quilombolatheatre@gmail.com, Τηλ.: 6973212650

Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά

πηγή : https://www.embros.gr/sab-16-aprilioy-21-00-p