Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 19.30

Εκδήλωση: Το Ολοκαύτωμα

Δύο συζητήσεις για το Ολοκαύτωμα, για το απόλυτο μίσος, για το ανείπωτο… Δύο συζητήσεις για το σύμπαν των στρατοπέδων συγκέντρωσης και για την Τελική Λύση.

Πρώτη συνάντηση Σάββατο 16 Απριλίου στις 19:30 στο κοινωνικό κέντρο

--

Ο Κλοντ Λάνζμαν σκηνοθέτησε αυτό το ντοκιμαντέρ 9 1/2 ωρών για το Ολοκαύτωμα χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα καρέ από αποσπάσματα αρχείου. Πήρε συνεντεύξεις από επιζώντες, μάρτυρες και πρώην Ναζί. Αξίζει να το δείτε!

http://www.imdb.com/title/tt0090015

-

Θυμάσαι τους Τσιγγάνους που περνούσαμε και τους βλέπαμε κάθε μέρα και λέγαμε, με γεια τους, έχουν τα παιδιά τους, τις μάνες τους. Κι ένα πρωί, δεν υπήρχε τίποτα. Είχαν εξαφανιστεί τα πάντα, τα 'χαν σκουπίσει. Πότε τους σκότωσαν, πότε πήραν τα πτώματα, πότε τα 'κάψαν τα τσαντήρια, πότε τελείωσε όλος εκείνος ο χώρος που τους είχαν, πότε, πότε εξαφανίστηκαν; Σε μια νύχτα δεν υπήρχε τίποτα.

Γιάννενα. Ταξίδι στο Παρελθόν, Ευτυχία Ναχμάν

-

Ο Μένγκελε κατακρεούργησε τα σώματα διδύμων αφαιρώντας όργανα και πλευρά. Έκανε ενέσεις στα παιδιά με θανατηφόρα μικρόβια, όπως τύφου και φυματίωσης, για να δει πόσο γρήγορα προσβάλλονταν από τις ασθένειες. Πολλά μολύνονταν και πέθαιναν. Δοκίμασε επίσης να επιτύχει αλλαγή φύλου σε μερικά δίδυμα. Θηλυκά δίδυμα στειρώθηκαν∙ αρσενικά ευνουχίστηκαν. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των μακάβριων πειραμάτων; Ποτέ κανένας, ούτε τα παιδιά θύματα, ούτε οι ενήλικες μάρτυρες δεν έμαθε. Ο Μένγκελε ανέκρινε συνεχώς τα παιδιά προσπαθώντας να εκμαιεύσει από εκείνα μυστικά που δεν κατείχαν.

Τα παιδιά της φωτιάς, Lucette Matalon Lagnado & Sheila Cohn Dekel

πηγή : http://koinonikokentro.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%...