Σάββατο 14 Μαίου 2016 στις 20.00

(!) Προβολή "Η μάνα" & συζήτηση για το επικό θέατρο

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο
Η ΜΑΝΑ

σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Μπρεχτ
κινηματογραφημένη στη σκηνή του Berliner Ensemble
με τη Χελένε Βάιγκελ στο ρόλο της Πελαγίας Βλάσοβα

Δύο μοναδικές προβολές

Παρασκευή 13 - Σάββατο 14 Μάη

Κτίριο εφημερίδας «Κόντρα» (Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών)
στις 8:00μμ ακριβώς (λόγω της μεγάλης διάρκειας του έργου)

Μετά την προβολή θ' ακολουθήσει συζήτηση για το Επικό Θέατρο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5-5-2016

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο θα παρουσιαστεί από την «ανοικείωση» στη σάλα της εφημερίδας «Κόντρα» (Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών, τηλ. 2108675243), σε δυο μοναδικές προβολές την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μάη.

Πρόκειται για τη ΜΑΝΑ, όπως τη σκηνοθέτησε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ για το Berliner Ensemble και κινηματογραφήθηκε στη σκηνή του θεάτρου το 1958, δυο χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου γερμανού δημιουργού.

Ο Μπρεχτ έγραψε το θεατρικό έργο «Η Μάνα. Η ζωή της επαναστάτριας Πελαγίας Βλάσοβα από το Τβερ» τo 1931 στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας ως βάση το μυθιστόρημα «Η Μάνα» του Μαξίμ Γκόρκι (1907). Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 17 Γενάρη του 1932, στην επέτειο της δολοφονίας της Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε σκηνοθεσία Μπρεχτ και Εμιλ Μπούρι, με την Χελένε Βάιγκελ στο ρόλο της Πελαγίας Βλάσοβα.

Ο Μπρεχτ ξανανέβασε το έργο το 1951, με το Berliner Ensemble αυτή τη φορά, στο Deutsches Theater. Και πάλι στην επέτειο της δολοφονίας της Λούξεμπουργκ. Το 1958 ο μαθητής του Μπρεχτ και μετέπειτα διευθυντής του Berliner Ensemble, Μάνφρεντ Βέκβερτ, ξανανέβασε το έργο στο Theater am Schiffbauerdamm, τη μόνιμη στέγη που είχε αποκτήσει το Berliner Ensemble. Αυτή η παράσταση κινηματογραφήθηκε το 1958 και είναι αυτή που θα δούμε στις προβολές της «ανοικείωσης».

Η κινηματογράφηση έγινε εξολοκλήρου από την πλατεία του θεάτρου του Berliner Ensemble. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο θεατή να παρακολουθήσει επί της οθόνης την εξέλιξη του έργου, έχοντας μπροστά στα μάτια του το πλήρες εύρος της θεατρικής σκηνής. Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο, συν τοις άλλοις, μας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε το Επικό Θέατρο του Μπρεχτ όπως το υλοποιούσε ο δημιουργός του.

Από την άποψη της φόρμας, ο Μπρεχτ περιγράφει το έργο ως «γραμμένο στο στιλ των διδακτικών έργων, έργο αντιμεταφυσικής, υλιστικής, μη αριστοτελικής δραματουργίας, δηλαδή ενός πολύ ανεπτυγμένου τύπου από δραματική άποψη». Σημαντικό ρόλο παίζουν η μουσική του Χανς Αισλερ, τα σκηνικά του Κάσπαρ Νέχερ και οι προβολές διαφανειών των αδελφών Χέρφιλντ-Χερτσφέλντε.

Η ταινία έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποτυπώνεται με ακρίβεια και πληρότητα ό,τι διαδραματίζεται επί σκηνής.
Οι προβολές θα αρχίσουν στις 8 ακριβώς (λόγω της μεγάλης διάρκειας).

Η είσοδος είναι (όπως πάντοτε) ελεύθερη.

Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για το Επικό Θέατρο.

Περισσότερα: www.anoikeiosi.gr

ΚΟΝΤΡΑ

πηγή : http://www.anoikeiosi.gr/