Πέμπτη 26 Μαίου 2016 στις 20.30

Παρουσίαση του βιβλίου "Zωουτοπίες" & συζήτηση, vegan κουζίνα & πάρτυ

Τι κοινό έχουν ένα τσιντσιλά, μία σαύρα, ένας αστακός και μία γαλοπούλα; Σκέφτονται, επικοινωνούν, αγαπούν, διασκεδάζουν και ζουν, σε ένα περιβάλλον άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο φιλικό προς τα έμβια όντα.

Στο συλλογικό βιβλίο 'Ζωουτοπίες' ξεδιπλώνουμε τη φαντασία μας για να ονειρευτούμε έναν κόσμο με περισσότερο σεβασμό και αγάπη προς όλα τα ζώα και σας τον παρουσιάζουμε μέσα από μικρές ιστορίες και ποιήματα δημιουργικής γραφής για τα μη ανθρώπινα ζώα, τις εμπειρίες τους και τα δικαιώματά τους! Ταξιδέψτε μαζί τους σε μια πορεία απελευθέρωσης και αυτοδιάθεσης, γιατί ένας τέτοιος κόσμος δεν είναι ουτοπικός, αλλά … 'ζωουτοπικός'.

Την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 20.30 η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής -Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην παρουσίαση της συλλογικής αυτής προσπάθειας για να χαρούμε από κοντά το βιβλίο 'Ζωουτοπίες', να το διαβάσουμε, να το χαρίσουμε σε φίλες και φίλους, να συζητήσουμε γι' αυτό, να γευτούμε vegan συλλογική κουζίνα και να ξεφαντώσουμε στο πάρτυ που θα ακολουθήσει μετά!

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από συζήτηση με τον Παναγιώτη Λογγινίδη και θέμα 'Ζώα και ολική χορτοφαγία σήμερα'.

Θα υπάρχει vegan συλλογική κουζίνα για να καλυφθούν τα μεταφορικά έξοδα της Bella, μιας κατσικούλας που διασώθηκε το Πάσχα από τη Μαριάνθη Αναστασιάδου, μέλος της ομάδας μας. Η Bella διένυσε 247 χιλιόμετρα, από τη Β. Εύβοια όπου προοριζόταν να γίνει το βραβείο στη λαχειοφόρο αγορά του σχολείου όπου εργάζεται η Μαριάνθη, μέχρι το Άργος στην Πελοπόννησο, για να μεταφερθεί στη νέα της κατοικία όπου θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της ελεύθερη.

Θα ακολουθήσει ξέφρενο πάρτυ με τον θρυλικό DJ Γυμνό Ποδηλάτη!!!

------------------------------

ζωουτοπίεs

ο τίτλος 'ζωουτοπίες' δεν έχει αρνητικό χαρακτήρα. δεν εννοεί, δηλαδή, ότι μια κοινωνία πιο δίκαιη απέναντι σε ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα είναι ανέφικτη, "ουτοπική" με τη συνήθη απαισιόδοξη νοηματοδότηση. αντίθετα, το λογοπαίγνιο ζωο-ουτοπίες επιδιώκει να τονίσει την αναγκαιότητα συμπερίληψης των δικαιότερων σχέσεων ανθρώπων - ζώων στο ευρύτερο όραμα για μια κοινωνία λιγότερο βίαιη και άνιση και περισσότερο ελεύθερη και χαρούμενη από τη σημερινή. μια τέτοια κοινωνία, η ουτοπία που προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε πραγματικότητα, δίνοντας άλλοτε μικρές και άλλοτε πιο μεγάλες μάχες ενάντια στη βία και την καταπίεση, δεν μπορεί να αναπαράγει απροβλημάτιστα την βαναυσότητα και τη σκληρότητα απέναντι στα ζώα - στα άλλα ζώα, τα μη ανθρώπινα. δε μπορεί να αναπαράγει τη στέρηση της ζωής τους και την εκμετάλλευση των σωμάτων τους, για την κοινωνική αναπαραγωγή των ανθρώπων - είτε με όρους καπιταλιστικού κέρδους είτε χωρίς.

"Είναι στον ορίζοντα... κάνω δύο βήματα, απομακρύνεται δύο βήματα. Κάνω δέκα βήματα και ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα μακριά. Όσο και να περπατάω, δεν θα τη φτάσω ποτέ. Τι χρησιμεύει τότε η ουτοπία; Σ' αυτό χρησιμεύει: στο να περπατάς.
Πρέπει να το κάνουμε αυτό με τα πόδια μας στο έδαφος, με καθαρή αντίληψη του πραγματικού (και φανταστικού) εδάφους. Αλλά πρέπει επίσης να ονειρευτούμε, γιατί χωρίς όνειρα δεν ξέρουμε προς τα πού περπατάμε."

Εντουάρντο Γκαλεάνο, Ουρουγουανός συγγραφέας-ποιητής, 1940-2015.

------------------------------

Το project 'ζωουτοπίες' παρουσιάστηκε αρχικά σε έκθεση στα πλαίσια του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Οκτώβριο 2015, μαζί με έργα κόμιξ της Sue Coe, ακτιβίστριας για την προάσπιση των δικαιωμάτων ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων.

πηγή : https://www.facebook.com/events/494112227460652/