Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 19.30

6o ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου

Πρόγραμμα 6ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Βιβλίου (14-15-16 Ιούνη)

Τετάρτη 15 Ιούνη

7.30 μμ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Albert Camus: Το έργο και η δράση του στο ελευθεριακό κίνημα» (Teodosio Vertone), εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες

Η κοινωνία του χρήματος και της εκμετάλλευσης δεν είχε αναλάβει ποτέ, από όσο ξέρω, να εγκαθιδρύσει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Δεν υπήρξε ποτέ η υποψία ότι τα αστυνομικά Κράτη ανοίγουν σχολεία διδασκαλίας δικαιωμάτων μέσα στα υπόγεια όπου ανακρίνουν τους τροφίμους τους. Επομένως όταν καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται, κάνουν απλώς τη δουλειά τους. (Απόσπασμα από ομιλία του Καμύ σε εργάτες στο Εργατικό Κέντρο του Σεντ-Ετιέν στις 10 Μαΐου 1953)

Ο Teodosio Vertone στο βιβλίο αυτό εισάγει τους αναγνώστες στην παραγνωρισμένη (και κύρια) ελευθεριακή πλευρά του Αλμπέρ Καμύ, όπου ο εξεγερμένος δημιουργός συναντά, συνδιαλέγεται, συμφωνεί ή διαφωνεί, με τα πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα που ένιωσαν εγγύτερα στη σκέψη του.

8.30 μμ

Ο Γιώργος Πρεβεδουράκης διαβάζει από την «Ιστορία των νεφών» (εκδ. Πανοπτικόν) του H.M. Enzensberger, καθώς και αδημοσίευτα ποιήματά του

Αιτούμενό μας είναι να υπενθυμίσουμε κάτι το αυτονόητο, που όπως πολλά αυτονόητα στους καιρούς μας, οφείλει να υπενθυμίζεται: πως δηλαδή ο Εντσενζμπέργκερ είναι πρωτίστως και κυρίαρχα Ποιητής κι όχι ο ευπώλητος πεζογράφος για ορισμένους, ή ο ευυπόληπτος κριτικός στοχαστής για άλλους.

9.00 μμ

Το αρχείο Γκυ Ντεμπόρ - παρουσίαση από τον Gabriel Zacaria (São Paulo)

Κοινωνία του Θεάματος, θέση 4: Το θέαμα δεν είναι σύνολο εικόνων, αλλά κοινωνική σχέση ανάμεσα σε πρόσωπα, διαμεσολαβημένη από εικόνες.

Θέση 16: Το θέαμα υποτάσσει τους ζωντανούς ανθρώπους, στον βαθμό που τους έχει πλήρως υποτάξει η οικονομία. Δεν είναι τίποτα άλλο από την οικονομία που αναπτύσσεται για τον εαυτό της.

Θέση 21: Στο μέτρο που η κοινωνία ονειρεύεται την αναγκαιότητα, γίνεται αναγκαίο το όνειρο. Το θέαμα είναι ο εφιάλτης της αλυσοδεμένης σύγχρονης κοινωνίας, που σε τελευταία ανάλυση εκφράζει μόνο την επιθυμία της να κοιμηθεί. Το θέαμα είναι ο φύλακας του ύπνου αυτού.

Ο Gabriel Zacarias (Université de Perpignan, UPVD, Γαλλία - Universidade de São Paulo, Βραζιλία) ανιχνεύει μια γενεαλογία των βασικών εννοιών του Γκυ Ντεμπόρ μέσα από ανέκδοτες σημειώσεις και χειρόγραφα του συγγραφέα.

10 μμ LIVE: Fuku Cosmonaut, μουσική περφόρμανς με βιντεοπροβολές

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ: http://salonicabookfest.espivblogs.net/

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/64938/