Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στις 19.30

Δομή κριτικής και συλλογικής μελέτης της «Αναταραχής Φύλου» της Judith Butler

Ορμώμενες/οι από την ανάγκη κατανόησης και μελέτης ενός από τα πιο σημαντικά σύγχρονα έργα πάνω στο φύλο και την ανατροπή της ταυτότητας, καλούμε όποιον/όποια ενδιαφέρεται να συμβάλει σε αυτήν τη προσπάθεια εμβάθυνσης και προσέγγισης του έργου. Η «Αναταραχή Φύλου» είναι μια κριτική στην έννοια των σταθερών έμφυλων «ταυτοτήτων» που θεωρούνται ριζωμένες στη φύση, στα σώματα ή στην υποχρεωτική ετεροφυλοφιλία. Η Μπάτλερ προσεγγιζει κριτικά το έργο των Λακάν, Φρόυντ, Μποβουάρ, Ιριγκαρέ, Κρίστεβα, Βιτίγκ, Φουκώ και άλλων για να αναπτύξει μια πρωτότυπη «επιτελεστική θεωρία του φύλου».

Ο σκοπός και οι μέθοδοι ανάλυσης που θα ακολουθήσει η δομή θα αποφασιστούν συλλογικά από εκείνους/εκείνες που θα συμμετέχουν σε αυτή.

Η πρόσβαση στον ακαδημαϊκό λόγο δεν είναι δυστυχώς προφανής ούτε αυτονόητη σε όλες/όλους. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο ακαδημαΐκό έργο και την καθημερινότητα.

«Συνειδητοποίησα κάτι από τη βία της κατασχεμένης ζωής, αυτής που δεν κατονομάζεται ως «ζην», αυτής ο εγκλεισμός της οποίας σημαίνει αναστολή της ζωής ή διαρκή θανατική ποινή. Η προσπάθεια να αποφυσικοποιήσω το φύλο αναδύεται από μια ισχυρή επιθυμία να αντιταχθώ στην κανονιστική βία που συνεπάγονται οι ιδανικές μορφολογίες του βιολογικού φύλου και συγχρόνως να ξεριζώσω τις διάχυτες παραδοχές περι φυσικής ή καθ' υπόθεσιν ετεροφυλοφιλίας.»

Judith Butler

Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια

Ιούνιος 1999

Η δομή θα στεγάζεται στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο της Βίλας Ζωγράφου

Η συνέλευση της δομής θα πραγματοποιείται τις Κυριακές ώρα 19.30.

πηγή : http://villazografou.espivblogs.net/category/