Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στις 15.30

Προσυγκέντρωση για τη συγκέντρωση του δημαρχείου

Πέμπτη συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αθηνών

Πέμπτη 9/6 συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αθηνών

Να σταματήσει το αίσχος του εγκλεισμού στα hot spot - αξιοπρεπής διαμονή των προσφύγων στις πόλεις

Η Κυβέρνηση αφού υπέγραψε τη συμφωνία της ντροπής ΕΕ - Τουρκίας, θωράκισε τα σύνορα και ξεκίνησε τις απελάσεις, τώρα κλιμακώνει την αντιπροσφυγική πολιτική της με το συνωστιμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στα διαβόητα "κέντρα φιλοξενίας", με άθλιες συνθήκες στέγασης, σίτισης και υγιεινής, χωρίς καμιά πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου, εκπαίδευσης και υγείας, με αυταρχικές πρακτικές διοικήσεων των κέντρων και συνεχείς συλλήψεις προσφύγων, οι οποίοι με αποκλειστική ευθύνη του κράτους στερούνται των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων. Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα την απογείωση της απελπισίας και των συγκρούσεων στο εσωτερικό των κέντρων, αλλά και την εκδήλωση ποικίλων μορφών αντίστασης: κλεισιμάτων δρόμων, απεργιών πείνας, εξεγέρσεων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει τώρα. Και αυτό είναι δυνατό. Υπάρχουν πολλά άδεια ξενοδοχεία και κτίρια που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, τα οποία το κράτος και οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αξιοπρεπή και μόνιμη διαμονή των προσφύγων εντός του οικιστικού ιστού. Τα προσφυγόπουλα πρέπει να εγγραφούν στα δημόσια σχολεία και με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής τους το καλοκαίρι. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων στα νοσοκομεία και να δημιουργήσει μόνιμες δομές ιατρικής φροντίδας σε όλα τα κέντρα. Όλοι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες πρέπει να εφοδιαστούν με εξάμηνη βεβαίωση παραμονής, η οποία να ανανεώνεται για όσο χρειαστεί, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος του 2011, και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα κατάθεσης τόσο της αίτησης ασύλου όσο και της αντίστοιχης οικογενειακής επανένωσης στους χώρους διαμονής τους.

Ως Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κακόφημη "αποτρεπτική πολιτική" που εφαρμόζει και αυτή η Κυβέρνηση εκτός από ρατσιστική είναι και αδιέξοδη. Προκαλεί εξαθλίωση, βία και μίσος, ενισχύει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και την Ακροδεξιά. Πρέπει να την ανατρέψουμε τώρα. Και αυτό είναι καθήκον όλων μας: ντόπιων και ξένων· εργαζομένων, ανέργων, οικονομικών και πολιτικών προσφύγων· σωματείων, συλλόγων, μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, δομών αλληλεγγύης, όλων όσων αγωνιζόμαστε ενάντια στην κοινωνική αδικία.

  • ΑΣΥΛΟ, ΣΤΕΓΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 5ΜΜ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ (πρωην Κοτζιά)

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 3.30ΜΜ CITY PLAZA

ΧΩΡΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ CITY PLAZA

πηγή: http://solidarity2refugees.gr/pebti-96-sygkentrosi-sto-dimarchio-…