Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 18.30

Εκδήλωση για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς

ακριβής τοποθεσία : Κτίριο 10 στο αμφ. ΠΑΘΑΝ / Ιατρική Σχολή

Πρώτο βήμα η επιστροφή του Οδυσσέα στη δουλειά του.
Συνεχίζουμε μέχρι το τέλος!

Στις 9 Δεκεμβρίου 2015, ο συνάδελφος Οδυσσέας Βογιατζής, εργαζόμενος στο ταριχευτήριο της Ιατρικής του ΕΚΠΑ παραλίγο να χάσει τη ζωή του, καθώς υπέστη σοβαρά χημικά εγκαύματα την ώρα που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και με εντελώς ακατάλληλα εργαλεία, τα οποία αγοράστηκαν με μόνο κριτήριο το χαμηλό τους κόστος.

Ο Οδυσσέας δεν υπέστη εργατικό «ατύχημα», όπως συνήθως χαρακτηρίζει η εργοδοσία την προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αφού η ίδια καταστρατηγεί κάθε πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας του εργαζόμενου στο όνομα του κόστους. Πρόκειται για εργοδοτικό έγκλημα που διαπράττεται από αυτούς που επιβάλλουν εντατικοποίηση της εργασίας σε συνθήκες έλλειψης υγιεινής και ασφάλειας και προκαλούν, αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, το «εργατικό ατύχημα».

Η περίπτωση του Οδυσσέα δεν είναι η μοναδική.

Τον Ιούλιο του 2015, η 22χρονη Πωλίνα, μετανάστρια από την Ουκρανία, έχασε τη ζωή της από υπερκόπωση, ο θάνατος του πενταμηνίτη εργάτη Γ. Σταμέλου τον Ιανουάριο του 2016, το εργοδοτικό έγκλημα, θυσία στο "Μινώταυρο των ΕΛΠΕ" το Μάιο του 2015, όπου 4 εργάτες βρήκαν φρικτό θάνατο και αρκετοί τραυματίστηκαν, έχουν τις κοινές αιτίες: την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την ελαστική εργασία.

Το καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση του, καταστρέφει τον ίδιο τον εργαζόμενο με την ένταση της εργασίας εξαθλιώνοντας παράλληλα τους όρους της. Μέσα στην αγωνία του να διατηρήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με όποιο τίμημα γίνεται ακόμη πιο εχθρικό στον ίδιο τον άνθρωπο. Για αυτό το λόγο ο αγώνας ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα, είναι αγώνας όχι μόνο ενάντια στην εργοδοσία αλλά ενάντια και στο ίδιο το σύστημα που τα παράγει και στην κυβέρνηση και το κράτος που τα συγκαλύπτουν.

Η επαναπρόσληψη του Οδυσσέα είναι νίκη της αλληλεγγύης!

Η μαζική παρουσία δεκάδων αγωνιστών και αγωνιστριών αλλά και σωματείων στην συγκρότηση της " Επιτροπής Αλληλεγγύης στο συνάδελφο που υπέστη εργατικό ατύχημα στο ΕΚΠΑ" που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 23 Μαΐου, η μαζική αφισοκόλληση, η παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2 Ιουνίου στην Πρυτανεία με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων, φοιτητών, κινήσεων πόλης, σωματείων, ομοσπονδιών, συνδικαλιστικών σχημάτων, πολιτικών κινήσεων, κλπ έφεραν την πρώτη νίκη: Ο Πρύτανης Δημόπουλος κάτω από τη πίεση του κινήματος αλληλεγγύης, αποδέχτηκε την επιστροφή του Οδυσσέα στη δουλειά αναγνωρίζοντας ότι η σύμβασή του είναι ενεργή, ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την αυθαιρεσία της απόλυσης.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου δεκάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συνόδευσαν το συνάδελφο Οδυσσέα στην επιστροφή στη δουλειά του στην Ιατρική Σχολή ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της Πρυτανείας που δόθηκαν κάτω από την πίεση του κινήματος.

Η πρώτη επιτυχία του κινήματος αλληλεγγύης για το εργατικό ατύχημα στην Ιατρική Σχολή με την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά δεν κλείνει το ζήτημα. Ο εργαζόμενος δεν επιστρέφει με σύμβαση ταριχευτή και το Ανατομείο παραμένει κλειστό, στερώντας από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες αναγκαία γνώση.

Δεν θα σταματήσουμε, λοιπόν, γιατί ξέρουμε ότι οι λύσεις επιβάλλονται μόνο με τη μαζική πάλη. Ξέρουμε ότι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα είναι αποτελεσματικός και είναι αυτός που φοβάται η εργοδοσία και η κυβέρνηση. Η παρουσία του Οδυσσέα ξανά στη δουλειά, μας ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο στον αγώνα για ασφαλείς συνθήκες εργασίας και φοίτησης για όλους στο Πανεπιστήμιο αλλά και σε κάθε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μας ενθαρρύνει στον αγώνα να ανοίξει ξανά το ταριχευτήριο με συνθήκες εργασίας που εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια του εργαζόμενου. Μας ενθαρρύνει στον αγώνα για την τιμωρία κάθε υπεύθυνου για τα εργατικά ατυχήματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • Να διωχθούν ποινικά και να τιμωρηθούν παραδειγματικά ο διευθυντής του εργαστηρίου (Σκανδαλάκης) και όλες οι διοικήσεις του ΕΚΠΑ που δημιούργησαν και διατήρησαν τις συνθήκες εργασίας που προκάλεσαν το «ατύχημα» στην Ιατρική Σχολή.
  • Άμεση καταβολή των χρημάτων που απαιτούνται για την επισκευή του ταριχευτηρίου σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.
  • Να προσληφθεί ο συμβασιούχος συνάδελφος (Οδυσσέας Βογιατζής) που έπαθε το ατύχημα με σύμβαση που εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή εργασία σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να καταργηθούν οι βάρβαρες και απάνθρωπες ελαστικές σχέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας.
  • Να ανοίξουν οι φάκελοι όλων των εργατικών ατυχημάτων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Επιτροπή Αλληλεγγύης

στο συνάδελφο που υπέστη εργατικό ατύχημα στο ΕΚΠΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς

Παρασκευή 24 Ιουνίου 6.30 μμ, ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στο συνάδελφο που υπέστη εργατικό ατύχημα στο ΕΚΠΑ» στο αμφιθέατρο ΠΑΘΑΝ (Κτίριο 10 στο αμφιθέατρο της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής) για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.

Στη συζήτηση συμμετέχουν εργαζόμενοι από κλάδους με μεγάλη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων όπως: εργαζόμενοι από τα ΕΛΠΕ, από τις ταχυμεταφορές, οδηγοί δικύκλων, από τη ΔΕΗ, τους ΟΤΑ, την Οικοδομή, εργαζόμενοι που εργάζονται ως τεχνικοί ασφαλείας, επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ - Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ κλπ.

Όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ανταλλάσουμε τις εμπειρίες του κοινού μας αγώνα και οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, απέναντι σε ένα σύστημα που θεωρεί την επισφάλεια της ζωής μας παράπλευρη απώλεια της μοναδικής του επιδίωξης να αυξήσει την υπεραξία και το κέρδος με την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας και του εργαζόμενου.

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/65277/