Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 στις 21.00

Προβολή ταινίας: The Act of Killing

Nτοκιμαντέρ Δανικής παραγωγής 2012.

13615405_10206902559353191_7292829067413321202_n

Διάρκεια 115 λεπτά.
Σενάριο: Joshua OppenheimerΣκηνοθεσία: Joshua Oppenheimer, Christine Cynn
Πρωταγωνιστούν: οι επιζώντες των ταγμάτων θανάτου
Μουσική: Karsten Fundal
Φωτογραφία: Carlos Arango De Montis, Lars Skree
ΘΕΜΑ: Oταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανατράπηκε με πραξικόπημα το 1965, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Ανουάρ και οι φίλοι του, από μαυραγορίτες εισιτηρίων προάχθηκαν σε αρχηγούς ταγμάτων θανάτου σε μια από τις σκοτεινές και αιματηρές σελίδες της ιστορίας της χώρας.
Το «The Act of Killing» θα μπορούσε να είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ και μόνο για το γεγονός ότι επιστρέφει σε εκείνη την εποχή, έχοντας για οδηγούς τους ίδιους τους «δολοφόνους» να εξιστορούν τις αποτρόπαιες πράξεις τους.
Το ντοκιμαντέρ αποσπάται περίτεχνα από το ιστορικό γεγονός, για να περιπλανηθεί σε πτυχές της ανθρώπινης συνείδησης. Εκεί, άλλοτε πέφτεις σε μια σκοτεινή άβυσσο κι άλλοτε αιωρείσαι σε ένα κενό, στο οποίο οι πράξεις του ανθρώπου δεν έχουν ηθική βαρύτητα.
Με τη μυθοπλασία να μπερδεύεται με τα ντοκουμέντα και με το σινεμά να δίνει ζωή σε μια αποτρόπαια πραγματικότητα, το «The Act of Killing» παρακολουθεί τα… γυρίσματα των σκηνών των δολοφόνων, καθώς αυτοί αρνούνται να κοιτάξουν με διαφορετικό τρόπο το σκοτεινό παρελθόν τους, επιμένοντας να μπερδεύουν τη φαντασία με το ρεαλισμό και την ιστορική αλήθεια με την αναπάντεχη ανακήρυξη τους ως ηρώων μιας «ταινίας» που ακόμη και μετά από τέσσερις δεκαετίες παίζεται ακόμη στην ταραγμένη ενδοχώρα της Ινδονησίας. Καταλήγοντας τελικά σε ένα απόλυτα επίκαιρο και διαχρονικό σχόλιο για τη βία και τις παράδοξες διαδικασίες μέσα από τις οποίες αυτή γεννιέται.
Πηγή και περισσότερες πληροφορίες στα links
http://www.myfilm.gr/12987, http://www.kathimerini.gr/cinema

*****************
Αυτή θα είναι η τελευταία προβολή πριν τις διακοπές. Θα συναντηθούμε ξανά τον Σεπτέμβρη.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Γιατί τα Εξάρχεια μπορούν και πρέπει να παραμείνουν ένας χώρος ελευθερίας και αλληλοσεβασμού, μια περιοχή πολιτικής ζύμωσης και δημιουργικής έκφρασης, μια γειτονιά-σύμβολο που θα παράγει ιδέες και οράματα και θα πρεσβεύει τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Συναντιόμαστε κάθε Δευτέρα, στις 19:30, Θεμιστοκλέους & Βαλτετσίου, στην πλατεία Εξαρχείων. Σας περιμένουμε !
blog:https://exarhia.wordpress.com

πηγή : https://exarhia.wordpress.com/2016/07/12/%cf%...