Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού

Το ποτήρι ξεχείλισε: καμία ανοχή στους βιασμούς!

end-rape-culture

Το ποτήρι ξεχείλισε: καμία ανοχή στους βιασμούς

Δελτίο τύπου

Στη Λάρισα ένα κορίτσι 14 χρονών απήχθη, κρατήθηκε παρά τη θέληση του, βιάστηκε ομαδικά και συστηματικά και εξαναγκάστηκε σε πορνεία. Δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό βιασμού. Μάλιστα είναι από τα λίγα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει προ πολλού. Γι' αυτόν το λόγο συναντηθήκαμε τη Δευτέρα 12/9/2016 στην Αθήνα και δημιουργήσαμε την κίνηση «Καμιά Ανοχή»: γιατί δεν ανεχόμαστε πια τους βιασμούς, τις δολοφονίες, τους ξυλοδαρμούς, τις παρενοχλήσεις, το σεξιστικό λόγο και συμπεριφορά, την καθημερινή βία που στοχεύει τα γυναικεία σώματα.

Για όσα υπέστη η 14χρονη κατηγορούνται 5 άτομα, τα οποία παρουσιάζονται για ακόμη μια φορά από τα ΜΜΕ ως «τέρατα», «ανώμαλοι» κλπ. Εμείς όμως κοιτάζοντας τις φωτογραφίες τους, βλέπουμε άντρες καθημερινούς και όχι «εξωκοινωνικά στοιχεία».

Βιασμό δεν διέπραξαν εξωκοινωνικά στοιχεία, τον διέπραξαν συγγενείς, δικηγόροι, μανάβηδες, οικογενειάρχες, γείτονες. Και στον βιασμό -στον κάθε βιασμό- συναινούν σιωπηλά ολόκληρες κοινωνίες. Συναινούν τα ΜΜΕ, που παρουσιάζουν την κάθε περίπτωση βιασμού, δολοφονίας και κακοποίησης ως σοκαριστικό μεμονωμένο γεγονός. Συναινούν όσοι αρχικά πέφτουν από τα σύννεφα, κάθε φορά, και στη συνέχεια ξεχνούν γρήγορα. Συναινούν και όσοι θεωρούν αποκλειστική ευθύνη των ίδιων των γυναικών την προστασία τους.

Εμείς αρνούμαστε να ξεχάσουμε. Ξέρουμε πως στη θέση της κοπέλας μπορούσε να είναι οποιαδήποτε από μας, μια γνωστή, μια φίλη, μια συμμαθήτρια και ξέρουμε πως στη θέση της υπήρξαν και θα υπάρξουν κι άλλες.

Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει ποινή για όλους τους δράστες αντίστοιχη της πράξης τους. Δικαιοσύνη σημαίνει αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να υποστηρίζονται τα θύματα. Δικαιοσύνη σημαίνει τα μέσα ενημέρωσης να μιλούν για το έγκλημα και όχι να ταΐζουν με κανιβαλιστικά άρθρα ένα κοινό που διψάει για θέαμα. Δικαιοσύνη σημαίνει να βρεθούν μπρος των ευθυνών τους όσοι κάνουν ότι δε βλέπουν και δεν ακούν, όσοι ποτέ δεν μιλάνε.

Δικαιοσύνη σημαίνει να μη φοβόμαστε - στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, στην παρέα.

Σας περιμένουμε στην επόμενη συνάντηση μας στις 20/9 (Καλλιδρομίου 50 στις 6μμ) για να προετοιμάσουμε την συγκέντρωση για το Σάββατο 24/9 στην Καπνικαρέα στις 12μμ

Για να μη μείνει ο βιασμός της 14χρονης χωρίς απάντηση.

Για να μην νιώθει καμία μόνη της απέναντι στην πατριαρχία.

Καμία Ανοχή στη κουλτούρα του βιασμού.

πηγή : http://www.fylosykis.gr/2016/09/%CF%84%CE%BF-


Γιατί φτάνει πια

Πολύ συχνά καταστάσεις έμφυλης βίας, όπως σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμοί αλλά και γενικότερα διάφορες μορφές βίας αγνοούνται, υποτιμώνται, κανονικοποιούνται ή γίνονται αστεία. Και αυτό συμβαίνει πολύ. Συνέχεια. Κάθε μέρα. Και είναι πραγματικά επικίνδυνο γιατί με αυτόν τον τρόπο η έμφυλη βία αναπαράγεται και διαιωνίζεται εις βάρος των γυναικών.

Οι βιασμοί γυναικών στην Ελλάδα δεν είναι τωρινό φαινόμενο και ούτε εμφανίστηκαν ξαφνικά. Χρόνια τώρα γυναίκες μεγαλύτερες ή μικρότερες υφίστανται στα σώματά τους και στις ψυχές τους αυτή τη βίαιη επέμβαση από τους άνδρες. Το πρόσφατο περιστατικό της αρπαγής και του κατ' εξακολούθηση βιασμού της14χρονης στη Λάρισα από μια ομάδα ανδρών δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι ένα από τα πολλά που ήρθε στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι βιαστές είναι άνθρωποι της καθημερινότητάς μας και δεν ήρθαν από κάποιον άλλον πλανήτη. Φυσικά υπάρχουν και αυτά τα περιστατικά για τα οποία μπορεί να μην ακούσουμε ποτέ γιατί είτε η οικογένεια χάρη της διατήρησης του κοινωνικού στάτους της είτε η τοπική κοινωνία λόγω αδιαφορίας θα τα συγκαλύψει. Με τη σειρά τους οι δικαστικές αρχές θα δείξουν κατανόηση στο δράστη και ούτω καθ' εξής. Δεν μας κάνει όμως εντύπωση, οι πατριαρχικές ρίζες της κοινωνίας είναι βαθιές και το ξέρουμε. Μας εξοργίζει όμως και για αυτό δεν θα σιωπούμε, δεν θα μένουμε αδρανείς.

Τα σώματα των γυναικών αποτελούν ένα πεδίο πάνω στο οποίο αρθρώνονται όλοι εκείνοι οι λόγοι των έμφυλων σχέσεων εξουσίας καταδεικνύοντας ότι τα σώματά τους τελούν υπό διεκδίκηση, από τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και από τους άνδρες. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν και ένα πεδίο αντίστασης απέναντι στην άρθρωση και τέλεση των έμφυλων εξουσιαστικών πρακτικών και δημιουργίας εκείνων των όρων που θα οδηγήσουν στην κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση.

Για όλα αυτά αλλά και για εκείνα που καθεμιά κουβαλάει μέσα της ή και έξω της, σας καλούμε στη συγκέντρωση, το Σάββατο 24/9 στην Καπνικαρέα στις 12μμ.

Γιατί φτάνει πια με την έμφυλη βία!

Γιατί φτάνει πια με τους βιασμούς!

Γιατί τα σώματά μας, μας ανήκουν!

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

πηγή: https://www.facebook.com/AntiexousiastikiKinisiAthinas/