Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9.00 πμ

Καλεσμα για συγκεντρωση στα δικαστηρια

Την Παρασκευή 23/9/2016 γίνεται σε Β' βαθμό (εφετείο) η δίκη των δύο συντρόφων που είχαν συλληφθεί στις 31/3/2009 στο Ηράκλειο Κρήτης κατά τη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη του '08. Στην πρώτη δίκη οι σύντροφοι ανέπτυξαν το πολιτικό σκεπτικό της πορείας και την παρουσία τους σε αυτήν ως αναρχικοί, αλλά αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες (φθορές ασπίδων, αντίσταση, οπλοκατοχή για τις σημαίες, εξύβριση και απόπειρα σωματικών βλαβών κατά των ματάδων). Η απόφαση εκείνου του δικαστηρίου ήταν καταδίκη σε 3 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Τα γεγονότα εκείνων των ημερών…

Στις 31 Μάρτη 2009 πραγματοποιείται πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης από την Ανοιχτή Συνέλευση των Εξεγερμένων του Δεκέμβρη, στο πλαίσιο ενός 4ήμερου εκδηλώσεων (συναυλία, θεατρικά, εκθέσεις) και συζητήσεων (για την εκπαίδευση, τους εργατικούς αγώνες, την κρατική καταστολή) που έλαβαν χώρα στο κατειλημμένο κτίριο της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου.

Την ώρα που η πορεία διέσχιζε τη λεωφόρο Δικαιοσύνης και στο ύψος των δικαστηρίων, δυνάμεις των ΜΑΤ που μας ακολουθούσαν ήδη από την οδό Αβέρωφ, χωρίς να έχει συμβεί οποιαδήποτε υλική ζημιά από μέρους μας (η πορεία είχε χαρακτήρα αντιπληροφόρησης), μας επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά με γκλοπιές, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αγνοώντας την παρουσία κόσμου (περαστικών και μικρών παιδιών) που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο δρόμο. Ως αποτέλεσμα είχαμε 3 αρχικά προσαγωγές εκ των οποίων οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αμέσως μετά, σύσσωμη η πορεία κατέλαβε το δημαρχείο στο κέντρο της πόλης με άμεση απαίτηση την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απόσυρση όλων των κατηγοριών. Έχοντας ως δεδομένο την ένταση που δημιουργούσε το αστυνομοκρατικό κλίμα που είχε επιβληθεί στην πόλη με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας - Ισραήλ την επόμενη μέρα (χακί διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα οι οποίες χτύπησαν και την πορεία, ακροβολισμένες δυνάμεις ΕΚΑΜ γύρω από το γήπεδο, αποκλεισμένα τετράγωνα και σκοπευτές σε ταράτσες που φυλούσαν την ισραηλινή αποστολή), ο εισαγγελέας αποφάσισε αργά την ίδια νύχτα να αφήσει προσωρινά ελεύθερους τους συλληφθέντες με σκοπό να εκτονώσει την κατάσταση, και άσκησε τις διώξεις λίγους μήνες αργότερα.

Η επίθεση των ΜΑΤ σε εκείνη την πορεία δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Μετά το Δεκέμβρη του 2008, το κράτος είχε αναπτύξει μια ευρείας κλίμακας κατασταλτική πολιτική με στόχο να χτυπηθούν τα πιο απείθαρχα κοινωνικά κομμάτια που είχαν πρωταγωνιστήσει στην εξέγερση, είχαν διαταράξει την «ομαλότητα» της χώρας και που «έπρεπε» να περιοριστούν, εν όψει μάλιστα της εισόδου στην εποχή των μνημονίων και της άγριας επέλασης του κεφαλαίου και των τότε αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων και αναταραχών. Πρακτική έκφραση αυτής της πολιτικής αποτελούν (μεταξύ άλλων) όχι μόνο τα δεκάδες παρόμοια περιστατικά καταστολής διαδηλώσεων των τελευταίων ετών, αλλά και οι εκκενώσεις καταλήψεων που κρατάνε ως τις μέρες μας.

Στους καιρούς της βαρβαρότητας κανένας μόνος του απέναντι στο κράτος

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ

Συγκέντρωση: Παρασκευή 23/9/2016, 9.00 π.μ. στα δικαστήρια Ηρακλείου

Αναρχικοί-Αναρχικές Ηρακλείου

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/66036/