Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 στις 19.00

Συζήτηση: Αντισταση στον πολεμο κατα των προσφυγων και των φτωχων

Η Ευρώπη-Φρούριο ενισχύει τα τείχη της, κλείνει ένα-ένα τα περάσματα των προσφύγων, πνίγοντας τη μια στο Αιγαίο και την άλλη στα νότια της Ιταλίας χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά. Συνάπτει ρατσιστικές συμφωνίες με την Τουρκία που ευελπιστεί να επαναλάβει με τη Λιβύη, καταστρατηγώντας κατάφωρα το προσφυγικό δίκαιο, αρνούμενη την προσφυγική ιδιότητα, φυλακίζοντας και απελαύνοντας τα θύματα των πολέμων και της φτώχειας που η ίδια δημιουργεί, υποδαυλίζει ή ανέχεται.
Δημιουργεί νέες ζώνες "εγκλωβισμού" των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα καταδικάζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε μια ζωή με άθλιες συνθήκες μέσα στα προσφυγικά στρατόπεδα, προς "παραδειγματισμό" των επόμενων.
Στόχος: η αποτροπή του περάσματος προσφύγων στην Ευρώπη. Με όπλο την ισλαμοφοβία, το ρατσισμό και την τρομοφοβία επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους, που φτωχοποιούνται ραγδαία, για τις νέες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει.

Μόνη απάντηση στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπη-Φρούριο και στην ακροδεξιά-φασιστική απειλή, μπορούν να δώσουν οι αγώνες του κινήματος αντίστασης.
Μετά το Ωραιόκαστρο, τη Φιλιππιάδα και την Αλεξάνδρεια, μετά τα λουκέτα στη Μυτιλήνη, η διαμάχη για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα. Και αφορά τη γενικότερη διαμάχη όλου του επόμενου διαστήματος.

Απέναντι σε μια λογική που θέλει να δημιουργήσει γκέτο, η Αριστερά και το αντιρατσιστικό κίνημα πρέπει να προτάξουν τη συνύπαρξη, και βάση της συνύπαρξης είναι η ισότητα και η ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, για να δώσουμε κοινούς αγώνες ενάντια στη φτώχεια

Με αφορμή αυτά, η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" σας καλεί να συζητήσουμε για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της απάντησης, που είναι αναγκαία και εφικτή.

Εισηγούνται οι:

Ιωάννα Γαϊτάνη (Επιτροπή Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας)
Χρήστος Σταυρακάκης (Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό")

Σάββατο, 22 Οκτώβρη, 7μμ, ΕΔΟΘ (Προξ. Κορομηλα 51

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Οκτώβριος 14h