Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στις 11.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη δίκη της ΒΙΟΜΕ

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Τι είναι ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ;

Εδώ και 4 χρόνια σχεδόν, σε μια πρωτότυπη για τα ελληνικά χρονικά κίνηση, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.) κατέλαβαν το εργοστάσιο που είχε εγκαταλείψει η ιδιοκτησία και βάλανε μπροστά ένα δύσκολο, αλλά επιτυχημένο μέχρι και σήμερα σχέδιο: Να επανεκκινήσουν μόνοι τους την παραγωγή, κόντρα στους παλιούς ιδιοκτήτες, την υπάρχουσα νομοθεσία, τις "συμβουλές" των καθεστωτικών κομμάτων για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους με αξιοπρέπεια, κόντρα σε όσους μας θέλουν άβουλους και άοπλους, απέναντι στην ανεργία και στην φτώχεια.

Και γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Εδώ και 4 χρόνια, ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. έχει εφαρμόσει στην πράξη την άμεση δημοκρατία μέσα στον χώρο δουλειάς, έχει κάνει πράξη την ισότητα όλων των εργαζομένων, λειτουργεί από την πρώτη μέρα με συνέλευση βάσης. Εδώ και 4 χρόνια ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. έχει γνωρίσει την συμπαράσταση χιλιάδων ανθρώπων απ' την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που λαχταρούν να δουν αυτό το παράδειγμα της εργασίας χωρίς αφεντικά, της εργασίας με αυτοδιαχείριση, να γενικεύεται. Έχει όμως αποδείξει, εδώ και χρόνια, ότι είναι στο πλευρά όλων των αγωνιζόμενων και διωκόμενων πλευρών της κοινωνίας, με την πλευρά του δίκιου. Έτσι εδώ και περίπου 2 χρόνια, λειτουργεί μέσα στους χώρους του εργοστασίου Εργατικό Ιατρείο, ενώ το ίδιο το εργοστάσιο είναι και σταθμός για προμήθειες και υλικό που διανέμεται σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Και τι έγινε; Γιατί αυτό μας αφορά;

Γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει στις ζωές μας. Η ίδια μας η ύπαρξη, κάθε μέρα που περνάει, γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη υποτίμηση. Μνημόνια, απολύσεις, εκβιασμοί στη δουλειά, μειώσεις μισθών. Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα και, ίσως, μέσα στο άγχος της καθημερινής επιβίωσης ξεχνάμε μια καλά κρυμμένη αλήθεια: Τα αφεντικά στη δουλειά, οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την εξουσία, δεν είναι παρα μόνο παράσιτα στην κοινωνία. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν να δουλεύουν τις μηχανές, να δουλεύουν στις υπηρεσίες, να δουλεύουν στα σχολεία και στα νοσοκομεία, δεν χρειαζόμαστε την εξουσία του αφεντικού για να λειτουργήσουμε. Αντιθέτως, το υπερκέρδος που κερδίζουν στις πλάτες μας, η εξουσία που τους παραχωρούμε γίνεται ακόμη μεγαλύτερο βάρος για τη ζωή μας. Ε, αυτήν την μικρή κρυμμένη αλήθεια αναδεικνύει ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Πως γίνεται, ακόμη και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες, να οικοδομήσουμε από ένα εργοστάσιο μέχρι και μια κοινωνία ολάκερη, με δικαιοσύνη και ισότητα και για τους εργαζόμενους αλλά για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι για μια χούφτα αφεντικά. Και αυτό το γεγονός ενοχλεί.

Ποιους ενοχλεί;

Από την πρώτη μέρα που οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. κατέλαβαν το εργοστάσιο και βάλανε μπροστά τις μηχανές της αυτοδιαχείρισης, ένας ολόκληρος μηχανισμός ετοιμάστηκε να τους αντιμετωπίσει. Κόμματα του καθεστώτος, πληρωμένοι δημοσιογράφοι αλλά και δικαστικοί υπάλληλοι βάλανε στόχο να τσακίσουν αυτό το παράδειγμα ενός διαφορετικού κόσμου, στη γέννεση του. Βάλανε μπροστά διώξεις ενάντια στο σωματείο των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ., βάλανε και πλειστηριασμούς για το οικόπεδο που στεγάζεται το εργοστάσιο. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό. Οι εργαζόμενοι μαζί με την αλληλεγγύη έχουν μπλοκάρει αγωνιστικά κάθε πλειστηριασμό, και έχουν δείξει με τον καλύτερο τρόπο πως δεν τρομοκρατούνται και δεν εγκαταλείπουν τον χώρο εργασίας τους. Όπως αυτές τις μέρες το αγωνιστικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη έχει μπλοκάρει δύο πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έτσι και ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ με το κίνημα πάντοτε κοντά του, έχουνε μπλοκάρει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες.

Και τι τρέχει σήμερα με τη ΒΙΟΜΕ;

Σήμερα, κράτος και δικαστική εξουσία, επανέρχονται με μια νέα προσπάθεια για πλειστηριασμό του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ στις 20 Οκτωβρίου, ο οποίος είναι και μια σπάνια περίπτωση στα δικαστικά χρονικά, καθώς κατ εξαίρεση είναι "πλειστηριασμός εξ αναβολής" (!). Ήδη στην Αθήνα το κίνημα αλληλεγγύης έχει καλέσει σε δράσεις ενάντια στο νέο πλειστηριασμό. Στη Θεσσαλονίκη, το κίνημα αλληλεγγύης μαζί με τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, θα είμαστε εκεί να εξασφαλίσουμε για μια ακόμη φορά πως και αυτός ο πλειστηριασμός θα ακυρωθεί.

Τι μπορώ να κάνω εγώ;

Να συμμετέχεις:

ΠΕΜΠΤΗ 20/10 στις 11 το πρωί έξω απο τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Κάθε Τετάρτη στις συνελεύσεις της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις 19.00 στο Μικρόπολις [Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου]

Να γραφτείς ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ/Α ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ/ΤΡΙΑ στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ εδώ http://biom-metal.blogspot.gr . Πάνω από 1100 άνθρωποι απ' όλον το κόσμο το έχουν ήδη κάνει.

Να βοηθήσεις και να ενημερωθείς για την προσπάθεια εξάπλωσης του παραδείγματος της αυτοδιαχείρισης σε όλον τον κόσμο. Να έρθεις στην δεύτερη Ευρωμεσογειακή συνάντηση που πραγματοποιήεται 28-30 Οκτωβρίου στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ όπου παρόμοια εγχειρήματα από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, συζητούν και αποφασίζουν τα επόμενα βήματα τους. Δήλωσε συμμετοχή εδώ: http://euromedworkerseconomy.net/el/

Να φέρεις στον τόπο που δουλεύεις, που συχνάζεις, που ζεις, το μήνυμα και την πρακτική της γενικευμενης αυτοδιεύθυνσης. Το μήνυμα πως μπορούμε χωρίς αφεντικά, μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Γιατί αν όχι εμείς, ΠΟΙΟΙ;

κι αν όχι τώρα, ΠΟΤΕ;

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

Σωματείο εργαζομένων βιομηχανικής μεταλλευτικής

πηγή : http://biom-metal.blogspot.gr


1 2 3 4 5

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσ/νίκης ενάντια στον πλειστηριασμό της ΒΙΟΜΕ

Τον χειμώνα του 2015 το κίνημα αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ κατόρθωσε να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό του οικοπέδου όπου βρίσκεται το κατηλειμμένο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. Το οικόπεδο βγαίνει εκ νέου σε πλειστηριασμό την Πέμπτη 20/10. Να είμαστε όλοι/ες εκεί για να αποτρέψουμε μια ακόμη προσπάθεια επίθεσης στη ΒΙΟΜΕ.

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ

Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσ/νίκης ενάντια στον πλειστηριασμό της ΒΙΟΜΕ

ΠΕΜΠΤΗ 20/10 11:00

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (μέλος της ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ)

πηγή: https://libertasalonica.wordpress.com/2016/10/18/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%82/


1 2 3 4 5

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσ/νίκης ενάντια στον πλειστηριασμό της ΒΙΟΜΕ

Την Πέμπτη στα Δικαστήρια θα ξαναπροσπαθήσουν να βγάλουν την ΒΙΟΜΕ σε πλειστηριασμό, να είμαστε εκεί για να τους σταματήσουμε και πάλι.

http://ese-thessalonikis.gr/

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Οκτώβριος 11h


1 2 3 4 5

Στις 12/2/2013 οι απλήρωτοι (ήδη από το 2011) εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής πήραν την απόφαση να αγνοήσουν τις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου και διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, προχωρώντας σε κατάληψη του εργοστασίου. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι το τρίπτυχο αυτοδιαχείριση-αυτοδιεύθυνση-αυτοοργάνωση. Οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τον καθιερωμένο θεσμό του συνδικαλισμού και εφάρμοσαν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον τρόπο λήψης οποιασδήποτε απόφασης καταργώντας παράλληλα οποιαδήποτε οικονομική εξουσία (ισότητα απολαβών). Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διαδικασία γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην οποία όλα τα μέλη έχουν ισότιμη θέση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή λειτουργίας του εργοστασίου, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους από συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα και ο αγώνας τους συνδέθηκε με παρόμοια εγχειρήματα σε Ευρώπη, Αργεντινή, Τουρκία και Ισπανία.

Η δικαστική εξουσία αρχικά καταδίκασε την οικογένεια Φιλίππου και η λειτουργία του κατειλημμένου πλέον εργοστασίου συνεχίστηκε, εώς ότου η μητρική εταιρία Φίλκεραμ και η οικογένεια Φιλίππου, καταφέρουν δια της πλαγίας οδού να πτωχεύσουν τη ΒΙΟ.ΜΕ..

Πέρυσι δρομολογήθηκε η διαδικασία εκποίησης-πλειστηριασμού των οικοπέδων της Φίλκεραμ συμπεριλαμβανομένου και του οικοπέδου της ΒΙΟ.ΜΕ.. Ωστόσο οι δυνάμεις του κινήματος έδωσαν απάντηση και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή απέναντι στους μπάτσους και τους δικαστές. Καταφέραμε λοιπόν να ακυρώσουμε πλειστηριασμούς, όμως τώρα είναι που ξανάρχονται τα αφεντικά να πάρουν αυτό που δικαιωματικά ανήκει στους εργάτες. Σε μια συγκυρία, που το κράτος και το κεφάλαιο από κοινού σε αγαστή συνεργασία, δείχνουν το πιο άγριο του πρόσωπο με τους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας, επιχειρείται εκ νέου η εκποίηση του οικοπέδου της ΒΙΟ.ΜΕ.. Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πάσης φύσεως εξουσιαστές, που απεργάζονται να απομυζήσουν τον κοινωνικό πλούτο, είναι ότι οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες. Ο αγώνας μας δεν στοχεύει απλά στην επιβίωση, είναι αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια. Είναι αγώνας για έναν κόσμο χωρίς αφέντες και δούλους. Και να είναι σίγουροι ότι οι δυνάμεις μας θα είναι εκεί όπου χρειάζεται για να φέρουν στο εδώ τον κόσμο αυτόν. Τον κόσμο της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2016 11 π.μ. στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τη ΒΙΟ.ΜΕ.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ

Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο
Μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης -Ο. Σ.-

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Οκτώβριος 19h


1 2 3 4 5

Μέσα στη γενικευμένη καταπίεση που βιώνουμε με τις επιθετικές πολιτικές της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, οι αντιστάσεις των από τα κάτω είναι παραπάνω από επιτακτικές και παραπάνω από ελπιδοφόρες για τη δυνατότητα μιας άλλης προοπτικής. Ο αγώνας του κατειλημμένου αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ. εδώ και 4 χρόνια αποτελεί μια τέτοια ζωντανή και δυναμική δημιουργική αντίσταση, αποδεικνύοντας καθημερινά στην πράξη ότι μπορούμε να παράγουμε και να εργαζόμαστε χωρίς αφεντικά, να αποφασίζουμε χωρίς αντιπροσώπους και διαμεσολαβητές, να ζούμε χωρίς δεκανίκια και εξαρτησιογόνες σχέσεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα διαφορετικής οργάνωσης της ζωής, με γνώμονα την άμεση δημοκρατία, την αυτοοργάνωση και αυτοδιεύθυνση, τις αντι-ιεραρχικές σχέσεις και την αλληλεγγύη, συνιστά απειλή για το κυρίαρχο μοτίβο ζωής που έχει επιβληθεί προς εξυπηρέτηση των κυρίαρχων ολιγαρχικών συμφερόντων. Το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. απειλεί την κυρίαρχη αφήγηση και η ανασφάλεια που γεννά αυτή η απειλή μεταφράζεται σε κατασταλτικές ενέργειες με σκοπό την αναχαίτιση του αγώνα αυτού και των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων που συνδέονται μαζί του. Οι κατασταλτικές αυτές επιθέσεις θα συναντούν τα ανάλογα αναχώματα από την πλευρά της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Όπλο μεγαλύτερο από την αλληλεγγύη δεν έχουμε. Όπως και όλες τις προηγούμενες φορές που η συλλογική έμπρακτη αλληλεγγύη στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια της κυριαρχίας, έτσι και τώρα, άλλη μια φορά, να φράξουμε το δρόμο της καταπίεσης.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/10 ΣΤΙΣ 11:00

για να ακυρωθεί ακόμη μια φορά η προσπάθεια πλειστηριασμού του οικοπέδου της ΒΙΟ.ΜΕ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Οκτώβριος 20h