Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στις 19.30

Προβολή ταινίας Ακαδημία Πλάτωνος

Από πού είσαι εσύ;

Δεν μας νοιάζει!

Από τα πρώτα μας χρόνια, η υφέρπουσα αφήγηση της εθνικής υπερηφάνειας και του πατριωτισμού διαπερνά την παιδική, σχολική και κοινωνική μας ζωή, μαθαίνοντάς μας να βλέπουμε καχύποπτα το "ξένο" παιδί που λιώνουμε μαζί τις σόλες μας στις αλάνες. Αυτό το πρότυπο αναπαράγεται βέβαια και στην ενήλικη ζωή μας: περισσότερα κοινά θα πρέπει, υποτίθεται, να νιώθουμε για τον Έλληνα εφοπλιστή (αυτόν που πλουτίζει από το λαθρεμπόριο καυσίμων και γλιτώνει νόμιμα και παράνομα τους φόρους), παρά με τον μεροκαματιάρη μετανάστη που στριμώχνεται με την οικογένειά του σε ένα υπόγειο της πολυκατοικίας μας. Μεγαλύτερη συμπάθεια για τον ντοπαρισμένο πρωταθλητή που θα ανεμίσει περήφανα την ελληνική σημαία, παρά για τον πρόσφυγα που ξεριζώθηκε από την πόλη ή το χωριό του που το έχουν κάνει σουρωτήρι οι κρατικοί και παρακρατικοί στρατοί.

Φυσικά κάποιοι επενδύουν πολλά στο εμπόριο εθνικοφροσύνης: επαγγελματίες πατριώτες και πατριδοκάπηλοι που πλειοδοτούν σε ρατσιστικό μίσος. Πρώτοι και χειρότεροι τα φασιστόμουτρα της χρυσής αυγής, που τζογάρουν στην απάθεια μέρους της κοινωνίας απέναντι στα δεκάδες εγκλήματα τους και στο φόβο που σπέρνουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ για τους "ξένους".

Τα ίδια αποβράσματα, με περίσσια θρασυδειλία και πρόσχημα τον συνδικαλισμό, εγκαινίασαν την προηγούμενη βδομάδα γραφεία κοντά στο Καλλιμάρμαρο. Προσπαθούν, στις παρούσες συνθήκες που η ζωή όλων μας, ντόπιων και μεταναστών, συνεχίζει να υποτιμάται από τα αφεντικά αυτού του κόσμου, να πυροδοτήσουν ακόμα περισσότερο τα ξενοφοβικά αισθήματα της κοινωνίας και να βρουν πρόσφορο έδαφος στις γειτονιές. Να μην τους αφήσουμε!

Θέλουμε γειτονιές αλληλεγγύης, συνύπαρξης και κοινών αγώνων

όχι ρατσιστικού μίσους, ξενοφοβίας και απάθειας

Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου alsospagkratiou.wordpress.com