Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 στις 9.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Εφετείο των τεσσάρων βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ

Ενημέρωση από την 1η συνεδρίαση του Εφετείου της υπόθεσης Ουαλίντ Τάλεμπ

Στις 17/10 άρχισε το Εφετείο των τεσσάρων βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ. Η διαδικασία ξεκίνησε με την πολύωρη κατάθεση του Ουαλίντ, που εξιστορούσε με λεπτομέρειες το τί έγινε εκείνη την ημέρα του 18ωρου βασανισμού του από τους Γιώργο Σγούρδα, Γιώργο Ζαχαριάδη, Φρέντερικ Ζότο και Σταμάτη Σγούρδα. Όταν ο δικηγόρος των βασανιστών τού απηύθυνε ερωτήσεις αποκαλώντας τον με έμμεσο τρόπο κλέφτη, ο Ουαλίντ είχε ένα έντονο ξέσπασμα μετά από όσα έχει περάσει, και συγκρατήθηκε την τελευταία στιγμή από αλληλέγγυους πριν προσεγγίσει το πρώην αφεντικό του Γιώργο Σγούρδα. Η πλευρά της υπεράσπισης, αν και με καινούργιο δικηγόρο, κινείται στην ίδια γραμμή. Συνεχίζει την προσπάθεια συκοφάντησης του Ουαλίντ, την ίδια που είχε ακολουθήσει και στο πρώτο δικαστήριο. Τότε, η απόπειρα μετατροπής των θυτών σε θύματα και οι ψευδείς κατηγορίες απέναντι στον Ουαλίντ για κλοπή χρημάτων, κατέρρευσαν παταγωδώς καθώς η δικαστική έδρα με ομοφωνία δεν έκανε δεκτό κανέναν από τους ισχυρισμούς των τεσσάρων.

Οι χωρίς βάση κατηγορίες προς τον Ουαλίντ, είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο αμετανόητοι είναι οι βασανιστές. Μετά την κατάθεση του Ουαλίντ ακολούθησε η κατάθεση του ανθοπώλη που τον είχε βρει τραυματισμένο κάτω από το δέντρο, η γνωστή πλέον εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Τον συγκεκριμένο όμως μάλλον τον άφησε ασυγκίνητο, αφού περισσότερο τον ενδιέφερε να ξεπλύνει τους βασανιστές και να υπερασπιστεί την κλειστή κοινωνία της γειτονιάς του. Γι' αυτό μας ενημέρωσε ότι ο Γ. Σγούρδας ήταν ένας πολύ καλός Αντιδήμαρχος Αμπελακίων (2002-2006, με τη στήριξη της Ν.Δ.) που «έκανε έργο», ο Ζαχαριάδης ικανός και εργατικός καθώς «έχει χτίσει τη μισή Σαλαμίνα», ο Ζότο «εκείνος που φροντίζει τον κήπο της μητέρας του» και ο Σ. Σγούρδας «κολλητός με τον γιο του».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν είχε ξαναπροσπαθήσει να υπερασπιστεί ηθικά τους βασανιστές, κρατώντας αποστάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου δικαστηρίου. Αυτές οι προσθήκες στην κατάθεσή του σε συνδυασμό με την αύξηση των μαρτύρων υπεράσπισης (ένας ντόπιος ρατσιστικός όχλος που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το Σγούρδα και την παρέα του σαν ευυπόληπτους πολίτες αλλά και να δώσει την εικόνα της στήριξης των ντόπιων στους βασανιστές) δείχνουν ότι οι αμετανόητοι βασανιστές επιδιώκουν να συσπειρώσουν κόσμο σε τοπικό επίπεδο και να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον του Ουαλίντ, καθώς έτσι κι αλλιώς για τις κατηγορίες που δέχονται και για τα γεγονότα καθ' εαυτά δεν έχουν τίποτα να πουν, πέρα από ασυναρτησίες που προκαλούν εκνευρισμό ακόμα και στους δικαστές.

Τελευταίος κατέθεσε ένας εκ των αστυνομικών που είχε βρει τον Ουαλίντ άσχημα τραυματισμένο και με την αλυσίδα γύρω από το λαιμό του. Εμείς από τη μεριά μας καθιστούμε σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε να ξεπλυθεί κανένας φασίστας βασανιστής και ότι δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την προσπάθεια δημιουργίας πίεσης από την πλευρά των ρατσιστών, με την αυξημένη συμμετοχή τους στην αίθουσα. Θα βρισκόμαστε εκεί σε κάθε συνεδρίαση στο πλευρό του Ουαλίντ, ο οποίος αγωνίζεται ανυποχώρητα για την δικαίωσή του, με όσο δυναμισμό απαιτεί η περίσταση. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μετανάστη μόνο και καμία μετανάστρια μόνη.

Το Εφετείο συνεχίζεται την Πέμπτη 27/10 στις 9:00 στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1564335/


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΕΡΓΑΤΗ ΟΥΑΛΙΝΤ ΤΑΛΕΜΠ

Αύριο 27/10/2016, συνεχίζεται στα δικαστήρια Πειραιά η εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης των βασανιστών του αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ.

Για την ιστορία στις 3/11/2012 ο Γ. Σγούρδας, αφεντικό του Ουαλίντ Τάλεμπ αφού τον λήστεψε στη συνέχεια και με τη συνδρομή του γιού του Στ. Σγούρδα και των Γ. Ζαχαριάδη και Φ. Ζότο τον αλυσόδεσαν και τον μετέφεραν σε ένα σταύλο, όπου για 18 ώρες τον είχαν δεμένο και τον βασάνιζαν. Το μαρτύριο του Ουαλίντ Τάλεμπ τελείωσε όταν το επόμενο πρωί, αφού έφυγαν οι βασανιστές του από το σταύλο, κατάφερε και διέφυγε. Κάτοικοι της Σαλαμίνας τον βρήκαν σε κεντρικό δρόμο, σχεδόν αναίσθητο και με την αλυσίδα ακόμη στο λαιμό του.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο (2015) οι 4 βασανιστές κρίθηκαν ένοχοι, χωρίς όμως να τους αποδοθεί το κίνητρο ρατσιστικής βίας. Ο Γ. Σγούρδας για ληστεία, αρπαγή και βαριά σκοπούμενη βλάβη με 13 χρόνια ποινή, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, Γ. Ζαχαριάδης και Φ. Ζότο κρίθηκαν ένοχοι κατά συναυτουργία, με ποινή 10 χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της έφεσης, ενώ στο Στ. Σγούρδα επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με ανασταλτικό χαρακτήρα και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Mετανάστες εργάτες, μετανάστριες εργάτριες «αμείβονται» με πυροβολισμούς, βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, βαρβαρότητα. Καθημερινά, μετανάστες και μετανάστριες ζουν σε «καθεστώς εξαίρεσης», αντιμετωπίζουν κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις, ρατσισμό, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση, το θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό

Ενάντια στη ναζιστική αντίληψη που θέλει τους μετανάστες υπάνθρωπους και σκλάβους, στην εξουσία των αφεντικών και στον εκμηδενισμό της ανθρώπινης υπόστασης μέσα από βασανιστήρια...

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΕΡΓΑΤΗ ΟΥΑΛΙΝΤ ΤΑΛΕΜΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΜΟΝΟΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ ΜΟΝΗ

Πέμπτη 27/10/2016 - Δικαστήρια Πειραιά (Φίλωνος & Σκουζέ, αίθουσα 310, 3ος όροφος) - 9πμ

Αντιφασίστες-αντιφασίστριες από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1564417/