Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 στις 12.00

Εκδήλωση για την τροφή και ένα παράδειγμα

Η Συνέλευση για την Τροφή αποτελεί ένα εγχείρημα ατόμων που συναντιέται και στεγάζεται στο στέκι της συνέλευσης κατοίκων Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου και λειτουργεί:

αυτοοργανωμένα: δηλαδή εμείς οι ίδιοι κουβεντιάζουμε συλλογικά αυτά που μας απασχολούν, ορίζουμε τις ανάγκες μας και παίρνουμε αποφάσεις για τους τρόπους δράσης

αντιεραρχικά: που σημαίνει ισότιμα, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και κρατικούς φορείς. Με σεβασμό στην διαφορετικότητα του καθενός και καθεμίας, απέναντι σε φασιστικές λογικές και πρακτικές.

Τα ζητήματα που θέτει και προσπαθεί να λύσει η Συνέλευση για την Τροφή είναι:

  • Το πως θα αντιμετωπιστεί η τροφή ως μια βασική ανάγκη, που η κάλυψή της θα είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας η οποία θα στηρίζεται στην ισότιμη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που την πλαισιώνουν. Διαχωρίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο, όσο το δυνατόν, την ανάγκη που έχει κάποιος/α να τραφεί ικανοποιητικά και ποιοτικά από την χρηματική του/της δυνατότητα. Μετατρέποντας έτσι την υπόθεση της τροφής από ένα αποκλειστικά ατομικό πρόβλημα επιβίωσης, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ορέξεις των αφεντικών, σε μια συλλογική προσπάθεια αξιοπρέπειας και αγώνα.
  • Η αποφυγή και το ξεπέρασμα μιας λογικής που αναπαράγει μια σχέση «εξυπηρετητή - πελάτη», έχοντας έτσι από την μία ένα «προσωπικό» που αναλαμβάνει την προμήθεια και την διάθεση προϊόντων και από την άλλη το αντίστοιχο «πελατολόγιο».
  • Την κάλυψη της τροφής μέσα από την άμεση, αδιαμεσολάβητη σχέση μας με μικρούς παραγωγούς και κολεκτίβες, σ'ένα πλαίσιοαλληλοκατανόησης των εκατέρωθεν αναγκών μας κι αλληλοστήριξης.
  • Ο απεγκλωβισμός από τον έλεγχο της τροφής μας (ποιότητα, σπόροι, κατανομή, τιμές) από πολυεθνικές, τράπεζες, μεγαλοπαραγωγούς και κράτη.
  • Η σχέση μας με την τροφή. Να εξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε και προγραμματίζουμε την τροφή μας, ώστε να απομακρυνθούμε από τη λογική της ανά πάσα ώρα και στιγμή προμήθειας και κατανάλωσης εύκολης και πολλές φορές ανθυγιεινής τροφής. Στο να απαντάμε διαρκώς στο τι αποτελεί για μας πραγματική ανάγκη και τι όχι. Να τρεφόμαστε όσο το δυνατόν όλο και πιο φτηνά αλλά και ποιοτικά.

Πώς το κάνουμε;

Έχουμε συνέλευση κάθε δεύτερη Τετάρτη όπου ο καθένας και η καθεμία μας δηλώνει και καταγράφει κάθε φορά τα προϊόντα που χρειάζεται για να καλύψει τις μηνιαίες ανάγκες του/της, ενώ στη συνέχεια αφήνει το ακριβές ποσό που πραγματικά μπορεί ή θέλει να καταβάλει για να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά το εγχείρημα.

Τα χρήματα αυτά μπαίνουν σε ένα συλλογικό ταμείο μέσα από το οποίο γίνεται η προμήθεια των προϊόντων. Η λογική αλλά κυρίως η πολιτική επιλογή σε αυτό το σημείο είναι να αποφευχθεί σε ατομικό επίπεδο η απόλυτη αντιστοίχιση τιμής - προϊόντος, και η συνεισφορά να γίνεται καθαρά με βάση την ατομική χρηματική δυνατότητα - επιθυμία.

Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν φτάνουν για να αγοραστούν όλα τα απαραίτητα προϊόντα, η ίδια η συνέλευση μέσα από συλλογικές διαδικασίες βρίσκει τον τρόπο να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό.

Στόχος της Συνέλευσης

Βασικός σκοπός της νέας συνέλευσης είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα για τη τροφή, μια κοινότητα αγώνα της οποίας τα μέλη θα αποφασίζουν συλλογικά, αλληλέγγυα και ισότιμα τους τρόπους για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους (ανάγκες για τροφή ή ακόμα και ευρύτερα για την αξιοπρεπή διαβίωση τους). Που θα νιώθουμε πως κανείς δεν είναι μόνος και πως ότι και να γίνει έχουμε εξασφαλισμένη την κάλυψη των βασικών μας αναγκών μέσα από μια κοινότητα που αγωνίζεται. Κανείς να μην νιώθει την τρομοκρατία της φτώχειας και της έλλειψης επειδή δεν τα βγάζει πέρα οικονομικά.

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών όσο και των αντιφάσεων που έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Επίσης, δεν θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούμε συνολικά την ανάγκη για τροφή. Ωστόσο, θέλουμε να αποτελέσει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτή την προσπάθεια καλούμε την καθεμία και τον καθένα πουσυμμερίζεται τις ανησυχίες και τους στόχους μας να συμμετάσχει και να συνδιαμορφώσει μαζί μας σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε και ωςαγώνα για ζωή καιελευθερία.

Συνέλευση κάθε 15 μέρες, Τετάρτη και ώρα 21:00 στην Κύπρου 43, Βύρωνας

email: sigiexatrofi@eexspiv.net

πηγή : email που λάβαμε στις 27 Οκτώβριος 00h