Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 στις 12.00

Συγκέντρωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 12μμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΔΡΑΜΑ)

ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΡΩΤΑΕΙ ΤΙ ΦΟΡΟΥΣΕ Ο ΒΙΑΣΤΗΣ

Για πόσα «μεμονωμένα περιστατικά» βιασμού άκουσες στη Δράμα τον τελευταίο χρόνο;

  • Ιανουάριος 2016: 47χρονος (γνωστών! στοιχείων) βίασε γυναίκα (συνελήφθη).
  • Μάιος 2016: 46χρονος (αγνώστων? στοιχείων) βίασε γυναίκα (συνελήφθη).
  • Καλοκαίρι 2016: Σάββας Τσολερίδης βίασε ανήλικη (συνελήφθη τον Οκτώβριο).
  • Καλοκαίρι 2016: Σάββας Τσολερίδης αποπειράθηκε να βιάσει ανήλικο κορίτσι (συνελήφθη τον Οκτώβριο).
  • Οκτώβριος 2016: 23χρονος (αγνώστων? στοιχείων) βίασε ανήλικη (συνελήφθη). Ένας 18χρονος και ένας 25χρονος (αγνώστων? στοιχείων) κατηγορούνται για εγκατάλειψη.

Όλα αυτά τα περιστατικά έγιναν γνωστά γιατί ταιριάζουν με τον τρόπο που η κοινωνία ορίζει το βιασμό, χωρίς όμως το θύμα να έχει ποτέ την ευκαιρία να δώσει τον δικό του ορισμό. Διαβάσαμε στα δημοσιεύματα ότι οι δράστες ήταν σεσημασμένα «τέρατα» και «ψυχοπαθείς»! Ακούσαμε τον περίγυρό μας να ρωτάει «τι φορούσε όταν βιάστηκε;» και «είχε πιει;», «μήπως του είπε «ναι» στην αρχή;» και «γιατί γυρνούσε μόνη της σπίτι;». Η κοινωνία παίρνει θέση δικαστή και αμφισβητεί το βιασμό. Αποκαλεί τον βιασμό «ασέλγεια» δίνοντας ελαφρυντικά στον βιαστή. Απαιτεί απ' το θύμα να αποδείξει το βιασμό του, ζητάει τραύματα και μώλωπες, θέλει υλικό για κουτσομπολιό. Τα κανάλια ψοφάνε για δραματικές μιντιακές ιστορίες.

Για ποια περιστατικά δεν άκουσες ποτέ τίποτε; Για όλα αυτά που ο βιαστής είναι ο πατέρας, ο θείος, ο σύζυγος, ο γκόμενος, το αφεντικό. Για τις περιπτώσεις αυτές που «δεν υπήρξε διείσδυση», «εκσπερμάτωση», «ορατά σημάδια αντίστασης». Σ' αυτές τις περιπτώσεις (που είναι η πλειονότητα), αυτή η κοινωνία της «τάξης και της ηθικής» κρατάει τις γυναίκες σιωπηλές, ένοχες, φοβισμένες. Γιατί εδώ δε μιλάμε για βιαστές - τέρατα ούτε για «σεξουαλικά πεινασμένους» μετανάστες (που θα βόλευε πολύ) αλλά απλώς για άντρες που θεωρούν δεδομένη την αντρική υπεροχή και, επομένως, την άσκηση εξουσίας πάνω στις γυναίκες. Γιατί «άντρες είναι, έχουν ορμές» που δικαιούνται να τις εκτονώνουν πάνω στις γυναίκες μέσω της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Κι έτσι, εμείς οι γυναίκες μάθαμε να σιωπούμε. Να μην καταγγέλλουμε τον βιασμό, να καταπίνουμε τον ξυλοδαρμό, να ανεχόμαστε τα σεξιστικά πειράγματα στο δρόμο, να σκεφτόμαστε πώς θα ντυθούμε ή πως θα κάτσουμε για να μην προκαλέσουμε, να οφείλουμε να γελάμε με τα σεξιστικά αστεία. Αυτή ακριβώς είναι η κουλτούρα του βιασμού και αποτελεί ένα βασικό όπλο της πατριαρχίας για τη γυναικεία καταπίεση.

Αν μιλήσουμε δε για βιασμούς γυναικών που «αποκλίνουν» από τις κοινώς αποδεκτές νόρμες, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι χοντρές γυναίκες θα πρέπει «να παρακαλάνε να βιαστούν», αφού «ποιος θα γυρίσει να τις κοιτάξει αλλιώς». Οι λεσβίες «χρειάζονται έναν άντρα για να γίνουν ξανά γυναίκες». Οι τρανς γυναίκες «δεν είναι καν κανονικές γυναίκες» και οι βιαστές τους αφήνονται ελεύθεροι (i). Για τις μετανάστριες δεν νοιάζεται κανείς και «άμα δεν τους αρέσει, να γυρίσουν στη χώρα τους». Οι σεξεργάτριες «δεν γίνεται να βιαστούν», αφού «αυτή είναι η δουλειά τους». Και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Όμως, όσο μένουμε σιωπηλές και όσο η κοινωνία κλείνει τα μάτια και τ' αυτιά σε αυτά που συμβαίνουν μπροστά της, η ματσίλα θα περισσεύει και η κουλτούρα του βιασμού θα αναπαράγεται και θα κυριαρχεί. Να ακούσουμε τι λένε τα θύματα. Να σταματήσουμε να κατηγορούμε τις γυναίκες· ένοχοι είναι μόνο οι θύτες. Καμία δεν είναι μόνη. Στηρίζουμε τις εαυτές μας, τις φίλες μας, τις μανάδες μας, τις αδερφές μας, τις γειτόνισσές μας, τις άγνωστες που συναντάμε στο δρόμο.

ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ, ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

ομάδα γυναικών ενάντια στο σεξισμό

womeexnagainstex.sexism@exgmail.coexm

(i)Στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2016 34χρονος αφέθηκες ελεύθερος χωρίς όρους, ενώ είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό μιας τρανς γυναίκας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11

12 μμ , ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΔΡΑΜΑ)

πηγή : https://womenagainstsexismblog.wordpress.com/2016/11/10/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1-%cf%84/