Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 στις 18.00

2 καλέσματα : 1 2

Πορεία 6/12

πηγή: https://utopia-ad.org/poria-61216/


post image

ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΟ '08

Πριν από 8 χρόνια, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια δολοφονείται από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Η είδηση αυτή, σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα κοινωνικό αναβρασμό που επικρατούσε, ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους σε όλες τις πόλεις ανά την Ελλάδα. Από τη μεριά της η κυριαρχία προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη τόσο σε σχέση με το ίδιο το γεγόνος της δολοφονίας όσο και αναφορικά με το εξεγερσιακό κλίμα που υπήρχε, κάνοντας λόγο για "κουκουλοφόρους-μπαχαλάκηδες" και συγκαλύπτοντας εσκεμμένα τα αίτια από τα οποία πήγαζε η οργή της κοινωνίας.

Σε μία εποχή που εκατομμύρια πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις υπό πόλεμο χώρες τους, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στα δυτικά κράτη, γίνεται μια προσπάθεια από την εξουσία να αναδειχθεί ένας ακόμα ''εχθρός'' για την εθνική ασφάλεια και ομοιογένεια. Οι πρόσφυγες έχοντας καταφέρει να γλυτώσουν από τις πολεμικές συγκρούσεις και την πιθανότητα πνιγμού στο Αιγαίο, από τη στιγμή της άφιξής τους στα σύνορα της Ευρώπης-Φρουρίου έρχονται αντιμέτωποι με απάνθρωπη μεταχείριση και αναγκάζονται να βιώσουν συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης, απομόνωσης κι ανέχειας. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα λεγόμενα hotspots), παντελής έλλειψη υποδομών και υγεινομικής περίθαλψης όπως στη Μόρια της Μυτιλήνης (όπου πρόσφατα κάηκαν ζωντανοί δύο πρόσφυγες από έκρηξη φιάλης υγραερίου), συμπληρώνουν τη βίαιη επίθεση της κυριαρχίας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Από την άλλη, το κράτος επιτίθεται στο κίνημα αλληλεγγύης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκκένωση πριν λίγους μήνες τριών καταλήψεων στέγασης προσφύγων/μεταναστών στη Θεσσαλονίκη (Νίκης, Hurriya και Ορφανοτροφείο) ως απάντηση των κρατικών μηχανισμών στο No Border Camp που είχε διεξαχθεί στο Α.Π.Θ. ως έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Παράλληλα, προσπαθεί να καπηλευτεί και να υποβαθμίσει την έμπρακτη αλληλεγγύη των ανθρώπων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες δίχως τη βοήθεια κάποιας κρατικοδίαιτης Μ.Κ.Ο. ή κρατικών δομών, στοχοποιώντας τους και μιλώντας υποκριτικά για το πόσο φιλόξενη χώρα είναι η Ελλάδα τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση, μέσω των πρακτικών και των συμφωνιών που έχει υπογράψει με άλλα δυτικά κράτη ωθεί τους πρόσφυγες στην εξαθλίωση και στο θάνατο.

Μέσα σε όλα αυτά, βρίσκουν πάτημα διάφοροι φασίστες να προβάλλουν τις μισάνθρωπες και μισαλλόδοξες θέσεις και πρακτικές τους, όπως χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες με την εμπρηστική επίθεση που έλαβε χώρα στη Χίο και μέσω της οποίας έγινε ολοφάνερη η ανοχή της ασυνομίας ή όπως πριν ένα μήνα με την από κοινού επίθεση ΜΑΤ και νεοναζί στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας. Την ίδια στιγμή στην "πολιτισμένη" Δύση καλλιεργείται και αναπαράγεται η ισλαμοφοβία μέσω των καθεστωτικών Μ.Μ.Ε. και των κρατικών μηχανισμών, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η νομιμοποίηση αυθαίρετων και καταπιεστικών μέτρων ''ασφαλείας'' από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στη Γαλλία οι απανωτές φονταμενταλιστικές και συχνά κατευθυνόμενες επιθέσεις από τζιχαντιστές του ISIS έδωσαν την ευκαιρία στην εξουσία να χρησιμοποιήσει εργαλειακά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο παρατάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με πρόφαση την αναγκαιότητα προστασίας από νέες επιθέσεις, και ουσιαστικάεφαρμόστηκε στην πράξη την περίοδο των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν τον περασμένο Μάιο στην χώρα, περιορίζοντας τις ατομικές ελευθερίες, την ιδιωτική σφαίρα των πολιτών και στοχοποιώντας αγωνιστές προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να διαδηλώσουν ενάντια στην κυρίαρχη κατάσταση. Παράλληλα, με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έρχεται μια σειρά από επαναπροωθήσεις προσφύγων στο τουρκικό κράτος, το οποίο μόνο φιλόξενο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε να γίνει το καλοκαίρι, ο σουλτάνος Ερντογάν έχει εξαπολύσει μια επίθεση σε οποιονδήποτε διαφωνεί με τις πολιτικές του, συνεχίζει ναδιώκει σθεναρά Κούρδους και Τούρκους αγωνιστές, ενώ αποτελεί σχεδόν ποινικό αδίκημα το να εκφράζεις μια δαφορετική άποψη και να είσαι εν τέλει πολιτικό υποκείμενο. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το κράτος αυτό ορίζεται από τη συμφωνία ως ασφαλές για τους πρόσφυγες δείχνει τον τρόπο που έχει επιλέξει η Ε.Ε. να επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που σημειώνονται πλήθος περιστατικών με πρόσφυγες είτε να εξαφανίζονται ''μυστηριωδώς'', είτε να διώκονται ποινικά και να φυλακίζονται σε σύγχρονα κολαστήρια, όπως συμβαίνει και με πλήθος αλληλέγγυων. Στη διεθνή διάσταση της αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής αξίζει να σημειωθεί ο καταλυτικός ρόλος των ακροδεξιών φασιστικών μορφωμάτων, τα οποία αρχίζουν να ενισχύονται με ταχείς ρυθμούς στον ευρωπαϊκό χώρο και διαχέουν παντού μια ρητορική μίσους κι ένα ρατσιστικό παραλήρημα. Οι θάνατοι τόσων προσφύγων, λοιπόν, αποτελούν κι αυτοί κρατικές δολοφονίες όπως ήταν κι αυτή του Αλέξη. Έτσι επιλέγει η εξουσία να αντιμετωπίζει όσους θεωρεί ότι μπορεί να αλοιώσουν την εκάστοτε εθνική ομοιογένεια και όσους εχθρεύονται κάθε μορφή εξουσίας.

Η καταστολή των κινημάτων αλληλεγγύης και αντίστασης παραμένει στο προσκήνιο σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, με αμείωτη ένταση από το 2008. Εκατοντάδες πορείες και συγκεντρώσεις δέχονται στοχευμένη αστυνομική βία -και όχι μόνο- στόχευση της οποίας είναι η καταπίεση και η εξαθλιωση που καθημερινά βιώνουμε να φτάσουν σε σημείο να λογίζονται ως μια "κανονικότητα", αλλά και να ανασταλεί κάθε συλλογική διεκδίκηση που έρχεται σε αντίθεση με το κράτος, το κεφάλαιο και τα συμφέροντά τους. Επιπλέον, επιστρατεύεται και το νομικό οπλοστάσιο του με σκοπό τον εκφοβισμό των αγωνιστών και την καταστολή της δράσης τους. Οπλοστάσιο βάσει του οποίου αγωνιστές/-τριες οδηγούνται σε δίκες παρωδίες, με αναβαθμισμένο και στημμένο κατηγορητήριο προκειμένου να πλήξουν οικονομικά, ψυχικά και ηθικά όσους αντιστέκονται στο κυρίαρχο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και προβαίνουν μέχρι και σε συλλήψεις όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά κι εδώ, στην Κομοτηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ''επιστράτευση'' πλήθους διμοιριών από όλη την Α.Μακεδονία και Θράκη στις 6 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, για να καταφέρει να πραγματοιηθεί απρόσκοπτα η ομιλία του νεοναζί χρυσαυγίτη βουλευτή, Γιάννη Λαγούαπέναντι σε 20 θλιβερούς ομοιδεάτες του, καθώς και η απρόκλητη επίθεση που έγινε από τους μπάτσους την ίδια μέρα απέναντι στο πλήθος που απάρτιζε την αντιφασιστική συγκέντρωση. Τρανό παράδειγμα της προαναφερθείσας πρακτικής αποτελεί το γεγονός ότι σχεδόν ένα χρόνο πριν δεν δίστασαν να βγάλουν ανακοίνωση "απαγόρευσης συγκεντρώσεων" στην περιοχή των Καστανιών την ημέρα που είχα προγραμματιστεί πορεία ενάντια στον φράχτη του Έβρου.

Ωστόσο, οι μέθοδοι καταστολής των αγωνιστών, είτε στο δρόμο, είτε δια της νομικής οδού με πλαστές και ψευδείς κατηγορίες δεν θα καταφέρουν να καταπνίξουν τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης. Η 6η Δεκέμβρη ήταν και είναι μία επέτειος μνήμης αλλά κυρίως ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει μία κοινωνική εξέγερση απέναντι σε όλες τις κρατικές δολοφονίες και σε όλες τις τακτικές υποδούλωσης των από τα πάνω. Για όλους αυτούς τους λόγους, στις 6 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 καλούμε σε συγκέντρωση στην Παλιά Νομική, για να βγούμε στους δρόμους και να απαντήσουμε στην επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στις ζωές μας!

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/12 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΝΟΜΙΚΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

πηγή: https://el-gr.facebook.com/akkomotinis/