τι; : προβολή θεματική : ψυχαγωγία από : Cine Libre

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 στις 21.00

Προβολή: Ο εφιάλτης του Δαρβίνου

LeCauchemardeDarwin.jpg

στα πλαίσια του αφιερώματος "περί πείνας και κορεσμού", παρουσιάζει, την Κυριακή 23/1/2011, την ταινία "ο εφιάλτης του Δαρβίνου", H. Sauper (2004).

Τη δεκαετία του '60 οι επιστήμονες έριξαν ένα νέο είδος πέρκας στη λίμνη Βικτώρια στα σύνορα της Τανζανίας. Η πέρκα αποδείχθηκε τόσο επιθετική που κυριάρχησε στο οικοσύστημα και σύντομα όλα τα άλλα ψάρια της λίμνης εξαφανίστηκαν. Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση πέρκας αυξήθηκε κι έτσι δημιουργήθηκε στην περιοχή μια μεγάλης κλίμακας ιχθυοβιομηχανία. Σήμερα, η πέρκα του Νείλου εξάγεται σε ολόκληρη τη γη και η μεγαλύτερη τροπική λίμνη του κόσμου κινδυνεύει σε λίγα χρόνια να μετατραπεί στο μεγαλύτερο βόθρο του κόσμου. Ογκώδη, πρώην σοβιετικά μεταγωγικά έρχονται κάθε μέρα για να παραλάβουν τις τελευταίες ψαριές, με αντάλλαγμα Καλάσνικοφ και πυρομαχικά για τους αμέτρητους πολέμους που διεξάγονται στη σκοτεινή καρδιά της αφρικανικής ηπείρου.

Kάθε μέρα 500 τόνοι φιλέτο πέρκας φεύγουν από την Tανζανία για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά τραπέζια και να ταΐσουν δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Aυτό που αφήνουν πίσω τους είναι καταστροφή. H Eυρωπαϊκή Eνωση στέλνει χάπια πρωτεϊνης για να καλύψει την πρωτεΐνη που κλέβει, παίρνοντας τα ψάρια.

Ο Σάουπερ ξεκινάει από την «προϊστορία» και το οικολογικό έγκλημα και σταδιακά αποκαλύπτει ένα κοινωνικό, πολιτικό και στρατιωτικό έγκλημα. Σε μια συνέντευξή του εξηγεί: "Θα μπορούσα να κάνω την ίδια ταινία στη Σιέρα Λεόνε μόνο που τα ψάρια θα ήταν διαμάντια, στην Oνδούρα θα ήταν μπανάνες, και στη Λιβύη, τη Nιγηρία, την Aνγκόλα θα ήταν πετρέλαιο".

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...

πηγή : http://socialcenter.gr/content/%CE%BF-%CE%B5%...