Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 10.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ

συμμετέχουμε στην Απεργιακή Συγκέντρωση και Διαδήλωση

Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, 10:30 π.μ.,

Εγνατία με Αγ.Σοφίας

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι δανειστές-τοκογλύφοι και οι εγχώριοι υποστηρικτές των μνημονίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιποί, επιχειρούν ένα νέο χτύπημα στην ραχοκοκαλιά των δικαιωμάτων της κοινωνίας, στα εργασιακά μας δικαιώματα. Η άθλια συγκυβέρνηση, μετά το 3ο μνημόνιο, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, τον κόφτη και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, είναι έτοιμη να ψηφίσει και να εφαρμόσει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, άπιαστα πλεονάσματα, αλλά και ένα 4ο μνημόνιο(!!!) για να ικανοποιήσει τις απάνθρωπες ορέξεις του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων, με θύματα, για άλλη μια φορά, τους εργαζόμενους, τους νέους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά πρόκειται μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει, 1) νέα μείωση του κατώτατου μισθού, 2) οριστική κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 3) σύστημα «καθαρού» μισθού, απαλλαγμένο από 3ετίες και επιδόματα, 4) κατάργηση δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων, 5) καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας με απασχόληση όταν θέλει ο εργοδότης και με αμοιβή που θα ορίζει ο ίδιος. Ζητούν, 6) να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας καθιστώντας την πρακτικά αδύνατη, 7) να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλισμένων όπου θα «φακελώνονται» όσοι συμμετέχουν στο σωματείο του χώρου τους. Το τελικό νομοσχέδιο θα είναι ακόμα χειρότερο και η πειθήνια συγκυβέρνηση, το έχει εφαρμόσει πολλές φορές άλλωστε, θα δεχτεί ό,τι της υποδείξουν.

Εμείς οι εργαζομενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να ξεκινήσουμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δράσεων ενάντια στα «Εργασιακά», ξεκινώντας από την απεργία στις 8/12. Να θυμηθούμε τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Να οργανωθούμε με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, στηριζόμενοι στην αυτοοργάνωσή μας, ενάντια στον διασπαστικό ρόλο της ηγεσίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ανικανότητά τους.

Να επιβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα σωτηρίας ολόκληρης της κοινωνίας:

- Άμεση κατάργηση των μνημονίων

- Διαγραφή του χρέους

- Έξω από Ευρώ και Ε.Ε.

- Εθνικοποίηση των τραπεζών και τομέων-κλειδιών της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο

- Δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

Εργαζόμενων εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών-τριών σε:

√ φροντιστήρια κάθε είδους (Μ.Ε., Ξ.Γ., ΑΣΕΠ, κ.λπ.)

√ ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ, ΕΕΣ

√ ιδιωτικές και δημοτικών επιχειρήσεων σχολές χορού, μουσικής, γυμναστήρια, ωδεία

√ ιδιωτικούς και δημοτικών επιχειρήσεων παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Οδός: Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος, 1ο γραφείο, στο ΕΚΘ

επικοινωνία: 2310-265 730, e-mail: somiekth@gmail.com

ιστοσελίδα: www.smeth.gr

πηγή : http://www.smeth.gr/node/310


Κάτω τα νέα αντεργατικά μέτρα. Όλοι στη Γενική Απεργία, Πέμπτη 8/12

ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Με αγώνες να καταργήσουμε νέα & παλιά μνημόνια

Να διώξουμε την κυβέρνηση του Τσίπρα

-

Όλοι στη Γενική Απεργία, Πέμπτη 8/12,

Αθήνα: 10:30 Πολυτεχνείο (Πατησίων και Στουρνάρη)

Θεσσαλονίκη: 10:30 Εγνατία και Αγ. Σοφίας

Ιωάννινα: 10:30 Εργατικό Κέντρο

-

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να κρατηθεί στην εξουσία, εκτελεί πειθήνια τις κανιβαλικές νεοφιλελεύθερες ορέξεις των δανειστών ψηφίζοντας συνεχώς αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα. Έτσι μετά το 3ο Μνημόνιο, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και τις διαρκείς μειώσεις συντάξεων, τον φορολογικό νόμο, τον «κόφτη», τους πλειστηριασμούς, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των ΔΕΚΟ, των κόκκινων δανείων στα κοράκια, την αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, τον προϋπολογισμό του 2017 και οι νέοι φόροι κτλ, προχωράει σε ένα ακόμη σημαντικότερο χτύπημα Στην πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων μας, με τα «εργασιακά» και τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.

Στο «πόρισμά» τους για τα Εργασιακά, οι αντιδραστικοί «σοφοί» ξεδίπλωσαν τις μισάνθρωπες, νεοφιλελεύθερες πρακτικές των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ. Αυτές και ακόμη χειρότερες για τους εργαζόμενους είναι οι απαιτήσεις των δανειστών. Στην «διαπραγμάτευση», μέρα με τη μέρα οι «κόκκινες γραμμές» της νέας υπουργού Εργασίας Αχτσίογλου ξεθωριάζουν και το τελικό αποτέλεσμα (αν ψηφιστεί) θα είναι μια πρωτοφανής αλλαγή -προς το χειρότερο φυσικά- στο σύνολο των εργατικών κατακτήσεων, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, ενώ ανοίγουν την κερκόπορτα για ακόμη πιο σκληρά μέτρα! Νέες μειώσεις μισθών, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία!

Τα πιο βασικά στοιχεία των απαιτήσεων των δανειστών/τοκογλύφων και των καπιταλιστών, για να τσακίσουν την εργατική τάξη:

Κατώτατος μισθός: Οι δανειστές απαιτούν να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ή μια «ανεξάρτητη» αρχή, λαμβάνοντας υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της παραγωγικότητας, των τιμών, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανεργίας, των εισοδημάτων και των μισθών». Με απλά λόγια: οριστική κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειώσεις στον κατώτατο μισθό, μέχρι να «ανακάμψει» η οικονομία (που συντρίβεται καθημερινά)! Σε έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, μετά το 2050! -Στο θέμα του μειωμένου κατώτατου μισθού (υπο-κατώτερο τον ονομάζει) για νέους κάτω των 25 ετών, απαιτούν να διατηρηθεί η διάκριση, αλλά με κριτήριο την «εργασιακή εμπειρία», ασχέτως ηλικίας του εργαζόμενου!!

Κλαδικές συμβάσεις: Στο ζήτημα της επέκτασης της ισχύος των Συλλογικών συμβάσεων Εργασίας ζητούν είτε την οριστική κατάργηση τους είτε την πλήρη υποβάθμισή τους: το κράτος να μπορεί να προχωρά στην επέκταση μόνο υπό δρακόντειες προϋποθέσεις: α) στις περιπτώσεις κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, και στις επιχειρησιακές, β) μόνο αν η Ομοσπονδία των εργαζομένων αντιπροσωπεύει το 50% και πάνω των απασχολούμενων στον κλάδο ή στο επάγγελμα, γ) μόνο αν υπάρχει «ανεξάρτητο» όργανο (από κυβέρνηση, εργοδότες ) που θα ελέγχει ότι τα μέλη του συνδικάτου ξεπερνούν το 50% των απασχολουμένων. Τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν πουθενά - και ακόμα, συνιστούν φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων από τους εργοδότες! -Επίσης προτείνουν η εθνική σύμβαση για τον κατώτατο μισθό να υπερισχύει γενικά της κλαδικής, και η κλαδική της επιχειρησιακής, αλλά σε «ειδικές περιπτώσεις», αυτό να παραβιάζεται!

Ομαδικές απολύσεις: Θα πρέπει να ρυθμιστούν λαμβάνοντας υπόψη «τη σημασία τους ως μέτρο προσαρμογής των επιχειρήσεων σε εποχές κρίσης». Με άλλα λόγια: π.χ. να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των «νόμιμων» απολύσεων κάθε μήνα (από 5% σε 10%). Η υπουργική έγκριση των ομαδικών απολύσεων θα αντικατασταθεί από μια δήθεν «ενημέρωση και διαβούλευση» των εργαζομένων. Δηλαδή, απλά μια εκ των προτέρων κοινοποίηση των ομαδικών απολύσεων, χωρίς κανείς να μπορεί να τις αρνηθεί/σταματήσει. Και για κοροϊδία βάζουν ως προϋπόθεση και ένα συμπληρωματικό «κοινωνικό πλάνο» για τους απολυμένους!

Ελαστικές σχέσεις: Όταν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει «προσωρινές οικονομικές δυσκολίες», πριν κάνει μαζικές απολύσεις, μπορεί να επιβάλλει μειωμένη απασχόληση και οι εργαζόμενοι για τις χαμένες ώρες να παίρνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ ή το κράτος! Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, με καθιέρωση «συμβάσεων» όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών απασχόλησης (zero hour contracts), τις λευκές συμβάσεις (white contracts) κτλ. - Δηλαδή απασχόληση όταν θέλει ο εργοδότης, με αμοιβή που ορίζει αυθαίρετα ο ίδιος ή λίγων ωρών κτλ.

Συνδικαλιστικά δικαιώματα: κήρυξη απεργίας, εργοδοτική Ανταπεργία (Λοκ άουτ): Απαιτούν άμεση αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας! Στο όνομα της δήθεν «αντιπροσωπευτικότητας», ζητούν συμμετοχή πάνω από του 50% των εργαζομένων για να είναι νόμιμη μια απεργία. Απαιτούν την αλλαγή του νόμου στο ζήτημα του λοκ-άουτ και απαιτούν να ξεκαθαριστεί με νομοθετική παρέμβαση ότι ο εργοδότης μπορεί να μην πληρώνει τους μη απεργούς εργάτες. Έτσι εκβιάζουν και διαιρούν τους εργαζόμενους μπροστά σε απεργιακές κινητοποιήσεις!

Μας μετατρέπουν σε συγχρόνους δουλοπάροικους - Να τους σταματήσουμε! Το τελικό νομοσχέδιο θα είναι ακόμα χειρότερο, θα αποτελέσει την ταφόπλακα στα εναπομείναντα εργασιακά/συνδικαλιστικά δικαιώματα. Για να επιβιώσει, έστω και διασωληνωμένος, ο ελληνικός καπιταλισμός χρειάζεται ένα συντριπτικό χτύπημα στην εργατική τάξη, στο βιοτικό της επίπεδο και κυρίως να την αφοπλίσει από τα εργαλεία της, ώστε να μη μπορέσει να αντιμετωπίσει και τις επόμενες επιθέσεις που θα ακολουθήσουν. Άλλωστε το ίδιο σχέδιο επιχειρείται λίγο πολύ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (αντεργατικοί νόμοι σε Γαλλία, Βέλγιο κτλ), λόγω της όξυνσης της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

Μαχητικοί αγώνες - Αυτοοργάνωση - Πολιτική Γενική Απεργία Διαρκείας!. Εργαζόμενοι και νέοι πρέπει να δώσουμε σκληρή μάχη ενάντια στα «Εργασιακά», αποφασισμένοι να την φτάσουμε ως το τέλος. Πιάνοντας το νήμα από το 2010-12, με τον παρατεταμένο κοινωνικό πόλεμο, τις δεκάδες μαζικές απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Γάλλων εργαζομένων και νέων, που αγωνίστηκαν ενάντια στον αντεργατικό «νόμο Κομρί», με μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις, σπάζοντας παράλληλα το νόμο «έκτακτης ανάγκης» της κυβέρνησης Ολάντ-Βαλς και αντιμετωπίζοντας τη βία των κατασταλτικών μηχανισμών.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να ξεκινήσουμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δράσεων ενάντια στα «Εργασιακά». Να θυμηθούμε τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Να οργανωθούμε με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά.Στηριζόμενοι στην αυτοοργάνωσή μας, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τα εμπόδια και τις διαιρέσεις που βάζουν οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (κήρυξαν απεργία σε διαφορετικές ημερομηνίες!). Καθώς και τον ύπουλο, διασπαστικό ρόλο του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Αυτές οι δυνάμεις έχουν ξεχαρβαλώσει εντελώς το οργανωμένο εργατικό/συνδικαλιστικό κίνημα, όπως δείχνει και η κατάντια του ΕΚΑ - όπου μάλιστα δέχονται ή υποκλίνονται στις παρεμβάσεις του κράτους για το διορισμό δοτής διοίκησης!

Να προετοιμάσουμε μια Πολιτική Γενική Απεργία Διαρκείας που θα τσακίσει στην πράξη τα μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, νέους και παλιούς μνημονιακούς. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος. Σε αυτή τη μάχη σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει η νεολαία, μαθητές και φοιτητές, που δέχονται διπλό χτύπημα: τη διάλυση της παιδείας και τα «εργασιακά», που χτυπούν πρώτα τα δικά τους δικαιώματα, επιφυλάσσοντας τους ένα κατάμαυρο μέλλον (η χαμένη γενιά, όπως οι ίδιοι οι αστοί την αποκαλούν).

Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Νέοι, να επιβάλλουμε ένα πρόγραμμα σωτηρίας Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Οι υποχωρήσεις στον ταξικό εχθρό οδηγούν σε ιστορικές προδοσίες. Τίποτα δε θα μας χαριστεί από τους ντόπιους και Ευρωπαίους καπιταλιστές που θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να διατηρήσουν την παραπαίουσα αντιδραστική Ευρωπαϊκή Ένωση - ειδικά μετά την τεράστιας σημασίας νίκη του BREXIT.

Απαιτείται να επιβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα σωτηρίας: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩ/Ε.Ε. & ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, που θα αποτελέσει τις βάσεις για μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, τη μόνη δύναμη που μπορεί να το εγγυηθεί. Να στηριχτούμε στην αλληλεγγύη και τον διεθνισμό μεταξύ των Ευρωπαίων εργαζομένων. Να διαλύσουμε την ΕΕ των πολέμων, του ρατσισμού, της ανεργίας και της φτώχειας. Απέναντι στη βαρβαρότητα που οδηγεί η καπιταλιστική κρίση, ν' ανοίξουμε τον δρόμο για τη μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση, τον Σοσιαλισμό.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή: http://www.okde.gr/archives/5424