τι; : εκδήλωση θεματική : Ludlow από : Κόντρα

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.30

Εκδήλωση: Λάντλοου: μνήμες χαραγμένες στο αίμα #1

ΛΑΝΤΛΟΟΥ: ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

23 Σεπτέμβρη 1913, Κολοράντο: οι ανθρακωρύχοι που δουλεύουν στα ορυχεία του Ροκφέλερ και των άλλων εταιριών άνθρακα, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία, κηρύσσουν απεργία, ενάντια στο καθεστώς σκλαβιάς που επικρατεί στα ορυχεία. Η εργατική νομοθεσία ήταν ανύπαρκτη: μισθοί πείνας που επέστρεφαν στο αφεντικό μέσα από το εταιρικό νόμισμα και τα εταιρικά καταστήματα, ωράριο χωρίς κανέναν περιορισμό, ένοπλη κατάπνιξη κάθε διεκδικητικής απόπειρας. Καθώς τα αφεντικά αρνούνται να διαπραγματευτούν με το συνδικάτο, χίλιοι διακόσιοι ανθρακωρύχοι εγκαταλείπουν τα ορυχεία και ξεκινούν μια απεργία, που έμελλε να διαρκέσει 14 μήνες. Η αντεπίθεση των καπιταλιστών είναι λυσσαλέα, με την καταστολή να κορυφώνεται στις 20 Απρίλη 1914, όταν η εθνοφρουρά, το μακρύ και οπλισμένο χέρι των ιδιοκτητών, δολοφονεί τον συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλίας Σπαντιδάκης) και άλλα είκοσι γυναικόπαιδα στον εργατικό καταυλισμό του Λάντλοου. Οι απεργοί κηδεύουν τους νεκρούς τους και παίρνουν τα όπλα. Με τον Πόλεμο των 10 ημερών, καταλαμβάνουν τη μισή πολιτεία του Κολοράντο. Ο μεγαλειώδης αγώνας τους οδήγησε στη θέσπιση εργασιακών νόμων, όμως το παράδειγμα του Λάντλοου ξεχάστηκε. Εναν αιώνα μετά, η ιστορία του ταξικού πολέμου του άνθρακα και του πρωτεργάτη συνδικαλιστή Λούη Τίκα έρχονται και πάλι στο φως μέσα από τα ντοκιμαντέρ δύο ελλήνων δημιουργών. Τις προβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσουν όπως πάντα συζητήσεις, ενώ την Παρασκευή 9/12 στην προβολή της Αθήνας θα παραστεί ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός.

Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη

~Παρασκευή 9/12/2016~

LUDLOW, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

(Ludlow, Greek Americans in the Colorado War, Ελλάδα-ΗΠΑ, 2016, 71')

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Φωτογραφία: Προκόπης Δάφνος

Ερευνα, ιστορική επιμέλεια: Φρόσω Τσούκα

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Παραγωγή: Αποστόλης Μπερδεμπές Μ.Κ.Ε.

Μέσα από τις αφηγήσεις απογόνων των ανθρακωρύχων του Κολοράντο, συνεντεύξεις με ιστορικούς, δημοσιογράφους αλλά και φωτογραφικά-αρχειακά ντοκουμέντα της εποχής, το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού επιχειρεί να καταγράψει όχι μόνο τα γεγονότα του Λάντλοου, αλλά τη συνολικότερη παρουσία και προσφορά των ελλήνων μεταναστών εργατών στους ταξικούς αγώνες των αρχών του αιώνα στο Κολοράντο. Το ντοκιμαντέρ ανασύρει «μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών» των τότε αγωνιστών ανθρακωρύχων, σε ένα εγχείρημα αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης που, όπως αναφέρουν οι συντελεστές, ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης Τζον Ροκφέλερ ξόδεψε περιουσίες για να θαφτεί. Η ταινία, είναι η δεύτερη της σειράς ντοκιμαντέρ για τον ελληνοαμερικανικό ριζοσπαστισμό που υλοποιεί η ομάδα επαναπατρισμένων ομογενών της Αμερικής που ίδρυσε το 2010 την εταιρεία παραγωγής «Αποστόλης Μπερδεμπές» - η πρώτη τους παραγωγή ήταν η βραβευμένη «Ταξισυνειδησία» (2013), σε σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του σκηνοθέτη, Λεωνίδα Βαρδαρού.

~Παρασκευή 16/12/2016~

ΠΑΛΙΚΑΡΙ - Ο ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΛΟΟΥ

(Palikari - Louis Tikas and the Ludlow Massacre, Ελλάδα, 2014, 92')

Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Νίκος Βεντούρας

Ερευνα, Παραγωγή: Λαμπρινή Θωμά

Μουσική: Μάνος Βεντούρας

Παραγωγή: Stemal Entertainment, 21uno Film, Cinecitta Luce S.p.A., Rai Cinema, Les Films d'Ici, ARTE France Cinema

Ανατρέχοντας στα γεγονότα του Λάντλοου, το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην προσωπικότητα του Λούη Τϊκα (Ηλίας Σπαντιδάκης), του Κρητικού εργάτη και συνδικαλιστή που υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της απεργίας των ανθρακωρύχων του Κολοράντο. Ο Τίκας έπαιξε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα. Δολοφονήθηκε στις 20 Απρίλη 1914 από πληρωμένους μπράβους των αφεντικών των ορυχείων. Η δολοφονία του Τίκα και 20 ακόμη ανθρώπων στον απεργιακό καταυλισμό του Λάντλοου, γεγονότα που έμεινα στην Ιστορία ως η Σφαγή του Λάντλοου, οδήγησαν τους ανθρακωρύχους στην ένοπλη αντεπίθεση, τον Πόλεμο των Δέκα Ημερών, που κατέληξε σε κατάληψη του Νότιο Κολοράντο και παρέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων για την επίτευξη λύσης, με απώτερη κατάληξη τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας τον επόμενο χρόνο. Οι δημιουργοί, επιχειρώντας να ενώσουν «τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014», συνομιλούν με ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους των ανθρακωρύχων της περιοχής, ανθρώπους που κράτησαν την προφορική παράδοση της ιστορίας του Τίκα ζωντανή έναν αιώνα μετά.

Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη

επικοινωνία :

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/67184/