Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 στις 9.00 πμ

Δίκη των μελών του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΠΕΙΘEΙΑΣ

Άμεση αθώωση των συναδέλφων/συνδικαλιστών, μελών του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Θε/νίκης

Όλοι στα δικαστήρια, Τετάρτη 14/12 ώρα 09:00

Την Τετάρτη 14/12 εκδικάζεται η έφεση που άσκησαν δυο συνάδελφοι του Συνδικάτου Επισιτισμού -Τουρισμού, σε μια βαριά και άδικη πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου που τους καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, γιατί αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Στα μέσα Ιουλίου του 2013 η εργοδοσία στο καφενείο ΚΑΦΕΝΑΙ αναγγέλλει αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους, το κλείσιμο της επιχείρησης εντός δύο εβδομάδων επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Η πραγματικές όμως προθέσεις της εργοδοσίας, ήταν διαφορετικές. Η εργοδοσία ήθελε να ανοίξει μία νέα εταιρεία με σκοπό την αποφυγή πληρωμής των δεδουλευμένων που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και να απολύσει όσους εργαζομένους τολμήσανε να διεκδικήσουνε τα δικαιώματά τους.

Στις 17/7 οι εργαζόμενοι καταθέσανε ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης και το δικαστήριο επέβαλε προσωρινά στην εργοδοσία, την απαγόρευση κάθε μεταβολής της κατάστασης της επιχείρησης. Η εργοδοσία οδηγώντας την αντιπαράθεση στα άκρα, μη υπολογίζοντας την δικαστική απόφαση, στις 5/8 έκλεισε το κατάστημα και απέλυσε εκδικητικά και καταχρηστικά, τρεις συναδέλφισσες, που χρησιμοποίησαν τα ένδικα μέσα για διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους. Οι εργαζόμενοι του Καφεναί ξεκίνησαν έναν εργατικό αγώνα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, την νεολαία τον λαό της πόλης, τυπώνοντας προκηρύξεις και αφίσες κτλ.

Η εργοδοσία στον ΚΑΦΕΝΑΙ, θέλοντας να ποινικοποιήσει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, κατέθεσε στις 8/8 ψευδείς και εκδικητικές μηνύσεις «για συκοφαντική δυσφήμηση και απειλή» με αποτέλεσμα την σύλληψη μιας εργαζόμενης και ενός συνδικαλιστή μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού -Τουρισμού. Οι συνάδελφοι τελικά, κρατούνται με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώ λόγω της άρνησης τους να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα τους φορτώνουν και την κατηγορία της απείθειας.

Στη δίκη που γίνεται λίγες μέρες μετά, το δικαστήριο απέρριψε κατηγορηματικά τις ψευδείς κατηγορίες της εργοδοσίας για συκοφαντική δυσφήμιση και απειλή, αθωώνοντας τους δύο συναδέλφους, αλλά ταυτόχρονα τους καταδίκασε με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή «για την άρνησή τους να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση και συγκεκριμένα σε δακτυλοσκοπικό έλεγχο». Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχτηκε σε Προεδρικό Διάταγμα (342/1977) που έχει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ένα έτος αντί της απείθειας (Π.Δ 283/1985) με ποινή μέχρι 6 μήνες!

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία! Εντάσσονται στην προσπάθεια που κάνουν η άθλια συγκυβέρνηση του Τσίπρα, οι τοκογλύφοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ώστε να καταργήσουν κάθε εργατικό/λαϊκό δικαίωμα και ιδίως τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες (βλ. νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά). Για να επιβάλουν νέα βάρβαρα μέτρα, να συνεχίσουν την εφαρμογή του 3ου μνημονίου διαρκείας.

Θέλουν να επαναφέρουν ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, πολύ χειρότερο από του Σαμαρά - Βενιζέλου. Ένα βαθύ κράτος, που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα δικαστήρια, οι διώξεις, οι φυλακίσεις για όποιον εργάτη ή νεολαίο, Σωματείο ή συλλογικότητα προσπαθεί να αντισταθεί. Ένα κράτος χωρίς σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες, στα όρια μιας «συγκαλυμμένης» δικτατορίας, με διαρκείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κατ επείγων ψηφοφορίες στη Βουλή κατά παραγγελία του Σόιμπλε και της ευρωσυμμορίας του.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση δεν πρέπει να περάσει!

Αντεπίθεση των εργαζομένων στον επισιτισμό

πηγή: http://antepithesistonepisitismo.blogspot.gr/2016/12/e.html