Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.00

Θεατρική παράσταση: Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου

Tην Τρίτη 20 Δεκέμρη στις 8 μ.μ., στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο «Δον Κιχώτης» θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου», από το νέο θεατρικό εγχείρημα «Ρε Αλέξης»
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με εθελοντική οικονομική ενίσχυση!

Λίγα λόγια για την παράσταση: «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» γράφτηκε από τον Νίκο Κούνδουρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τον Απρίλιο του 1973, όταν ο γνωστός σκηνοθέτης ήταν αυτοεξόριστος στο Λονδίνο. Το 1975 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κείμενα. Έναυσμα της συγγραφής αποτέλεσε ένα έγκλημα που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, όταν ένας πρώην ΕΣΑ-τζης δολοφόνησε τη σύντροφο του. Ο Νίκος Κούνδουρος βάζει τον κατηγορούμενο επί σκηνής, τον παρουσιάζει να απολογείται συγκροτώντας ένα βαθιά ψυχογραφικό και πολιτικό μονόλογο. Ο Θεόφιλος Τσάφος είναι ένας νεαρός, καλλιεργημένος άνδρας, απόφοιτος νομικής, που έχει υπάρξει αξιωματικός πληροφοριών της ΕΣΑ. Γέννημα ενός σχιζοφρενικού συστήματος, που μετατρέπει το «γιο του γείτονα» σε βασανιστή, θα διαπράξει τη δολοφονία της συντρόφου του, της αριστερής φοιτήτριας Καίτης. Η ζηλοτυπία παρουσιάζεται ως αφορμή του ειδεχθούς εγκλήματος ωστόσο δεν μπορεί να συγκαλύψει τα πραγματικά πολιτικά κίνητρα: Την επίμονη επιδίωξη ταύτισης του δολοφόνου με το καθεστώς. Μέσω της τέλεσης της αποτρόπαιης πράξης, ο Τσάφος επιλέγει να ταυτιστεί με το Κράτος και τη Βία, με την απάνθρωπη δικτατορία. Στην απολογία του ο Θεόφιλος Τσάφος δηλώνει ''ΑΨΟΓΟΣ''. Καλός χριστιανός, πατριώτης, υπηρέτης του καθεστώτος. O δολοφόνος γίνεται καθρέφτης ενός καθεστώτος, που στα στρατόπεδα εκπαίδευσης της ΕΣΑ, παρήγαγε μαζικά εγκληματίες και δολοφόνους. Κατά ένα τρόπο ο Τσάφος θυμίζει τον Ρουπακιά.
Στην ομάδα ΡΕ ΑΛΕΞΗΣ συμμετέχουν ο Βασίλης Κυριακού ως ηθοποιός, ο Θωμάς Μπερετούλης, ο Γιώργος Βαλέτας και ο Γιώργος Γκάιντς με τους οποίους δουλέψε μαζί ο Βασίλης Κυριακού τη σκηνοθεσία, η Στέλλα Καναβού στα σποτάκια και στις αφίσες, ο Γιώργος Γκάιντας, ο Θωμάς Μπερετούλης στα φώτα.

πηγή: http://donquixoteargos.blogspot.gr/2016/12/blog-post.html