Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00

Προβολή: Η Μανα κουραγιο και τα παιδια της

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο: Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ - Σε δύο μοναδικές προβολές



Ενα σπάνιο ντοκουμέντο Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ
κινηματογραφημένο με το θίασο του Berliner Ensemble
με τη Χελένε Βάιγκελ στο ρόλο της Μάνας Κουράγιο

Δύο μοναδικές προβολές
Παρασκευή 13 - Σάββατο 14 Γενάρη 2017

Στο ανακαινισμένο νεοκλασικό της εφημερίδας «Κόντρα»
(Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών)

στις 8:00μμ ακριβώς (λόγω της μεγάλης διάρκειας του έργου)
Μετά την προβολή θ' ακολουθήσει συζήτηση
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9-1-2017


Ενα ακόμα σπάνιο ντοκουμέντο θα παρουσιαστεί από την «ανοικείωση» στη σάλα της εφημερίδας «Κόντρα» (Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών, τηλ. 2108675243), σε δυο μοναδικές προβολές την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Γενάρη.

Πρόκειται για το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ», όπως κινηματογραφήθηκε με το θίασο του Berliner Ensemble το 1959/60.

Ο Μπρεχτ έγραψε, με τη συμβολή της Μαργκαρέτε Στεφίν, το θεατρικό «Η Μάνα Kουράγιο και τα παιδιά της, ένα χρονικό από τον Τριακονταετή Πόλεμο» στη Σουηδία, το 1938/39, δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνεόμενος από ένα έργο του Γιόχαν Λούντβιχ Ρούνεμπεργκ (1804-1877) και από το μυθιστόρημα του Χανς Γιάκομπ Κρίστοφελ φον Γκρίμελχάουζεν (1622-1676), «Ο βίος της αρχιαπατεώνισσας και τυχοδιώκτριας Κουράσε».

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις στο Θέατρο της Ζυρίχης, στις 19 Απρίλη του 1941, σε σκηνοθεσία Λέοπολντ Λίντμπεργκ, με την Τερέζε Γκίζε στο ρόλο της Κουράγιο. Τη μουσική συνέθεσε και διεύθυνε ο Πάουλ Μπούρκχαρτ. Τα λιτά σκηνικά της πρεμιέρας σχεδίασε ο Τέο Οτο. Αυτά απέκτησαν εμβληματικό χαρακτήρα και ως μοντέλο χρησιμοποιήθηκαν στις μετέπειτα παραστάσεις.

Με την επιστροφή του στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, ο Μπρεχτ καταπιάστηκε πυρετωδώς με το ανέβασμα της «Μάνας Κουράγιο» με το Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Μαζί με τον Εριχ Ενγκελ ανέβασε το έργο στο Ντόιτσες Τεάτερ, το 1949, με όλο το «βαρύ πυροβολικό» του Μπερλίνερ Ανσάμπλ: Χελένε Βάιγκελ, Ερνστ Μπους, Ερβιν Γκέσονεκ κ.ά. Βασικό στοιχείο της παράστασης ήταν και η εμβληματική μουσική του Πάουλ Ντέσαου, που γράφτηκε το 1946 σε στενή συνεργασία με τον Μπρεχτ.

Η παράσταση αυτή δημιούργησε ένα μοντέλο για το Επικό Θέατρο, άφησε εποχή στα θεατρικά χρονικά και αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο του μεταπολεμικού γερμανόφωνου θεάτρου. Το 1954 ανέβηκε στο Παρίσι και το 1956 στο Λονδίνο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Η πρώτη απόπειρα κινηματογράφησης έγινε το 1954/1955 από το στούντιο της DEFA, σε σκηνοθεσία του Βόλφγκανγκ Στάουτε. Δεν ευοδόθηκε, όμως, λόγω των έντονων διαφωνιών του Μπρεχτ με το γνωστό γερμανό σκηνοθέτη, που δεν αντιλαμβανόταν τις αρχές του Επικού Θεάτρου. Η τελευταία προσπάθεια του Μπρεχτ να γίνει η παραγωγή, με τη βοήθεια του Εριχ Ενγκελ και του Εμιλ Μπούρι στο σενάριο, δεν ολοκληρώθηκε, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του μεγάλου συγγραφέα, ποιητή και θεατράνθρωπου.

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Μπρεχτ, οι μαθητές του Πέτερ Πάλιτς και Μάνφρετ Βέκβερτ, σε συνεργασία με τον οπερατέρ της DEFA Χάρι Μπρέμερ, έκαναν πράξη το όραμα του δασκάλου τους, γυρίζοντας τη μνημειώδη ταινία που θα δούμε.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 10 Φλεβάρη του 1961, με αφορμή τα 63α γενέθλια του Μπρεχτ, σε 15 κινηματογράφους της ΛΔΓ, και την πρώτη εβδομάδα προβολής την είδαν περισσότεροι από 22.000 θεατές

Η ταινία έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποτυπώνεται με ακρίβεια και πληρότητα ό,τι διαδραματίζεται επί σκηνής.


Οι προβολές θα αρχίσουν στις 8 ακριβώς (λόγω της μεγάλης διάρκειας).
Η είσοδος είναι (όπως πάντοτε) ελεύθερη.
Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθήσει.

Περισσότερα:
www.anoikeiosi.gr


πηγή : http://athens.indymedia.org/event/67593/